Neovisni novinarski portal
26.10.2020.
EKOLOGIJA / POLITIKA
Znakovita greška Ministarstva gospodarstva: Objavili oglas o javnoj raspravi o bušenju kopna, a napisali – Jadran

Znakovita greška Ministarstva gospodarstva:
Objavili oglas o javnoj raspravi o bušenju kopna, a napisali – Jadran

oglas

– Danas (13.05) u tiskanom izdanju Jutarnjeg lista objavljen je oglas (poveznica) u kojem se poziva građane na Javnu raspravu o strateškoj studiji utjecaja na okoliš Okvirnog plana i programa istraživanja i eksploatacije ugljikovodika na Jadranu. Zelena akcija i koalicija udruga kampanje “S.O.S. za Jadran” postavljaju pitanje Vladi RH i nadležnom Ministarstvu je li ova informacija točna i je li uistinu pokrenuta nova javna rasprava o istraživanju i eksploataciji nafte na Jadranu? – zapitali su upravo Vladu RH iz Zelene akcije i koordinacije udruga S.O.S. Za Jadran?

Naime, na internetskim stranicama Ministarstva gospodarstva je danas objavljena obavijest kako se ‘Strateška studija utjecaja na okoliš Okvirnog plana i programa istraživanja i eksploatacije ugljikovodika na kopnu i nacrt Okvirnog plana i programa istraživanja i eksploatacije ugljikovodika na kopnu stavlja se na javni uvid i javnu raspravu’.
Međutim u oglasu u dnevnim novinama kojeg su priredili u istome Ministarstvu gospodarstva i Agenciji za ugljikovodike stoji kako je posrijedi s Javna rasprava o strateškoj studiji utjecaja na okoliš Okvirnog plana i programa istraživanja i eksploatacije ugljikovodika na Jadranu.
Kako je ta neslavna rasprava o dokumentu koji vrvi nebrojenim greškama već prošla, očito je da se radi o gruboj grešci. Ipak, ova greška na žalostan način upozorava na kompetentnost i ozbiljnost onih koji guraju interese naftnih kompanija u Hrvatskoj.
– Ako je Ministarstvo gospodarstva napravilo grešku, i zapravo raspisuje javnu raspravu za eksploataciju nafte na kopnu, pitamo se koja je sposobnost i kapacitet Vlade da zaštiti Jadran kada nije u stanju objaviti ni točan javni poziv. S obzirom na velike manjkavosti Strateške studije za Jadan te na propuste u proceduri, nužno je održati novu i kvalitetnu javnu raspravu za Jadran koja će uključiti sve dionike i uvažiti činjenicu da se 60% građana Dalmacije protivi ovom projektu te da su do sada već dvije županije (Dubrovačko – neretvanska i Šibensko – kninska) donijele zaključak u kojem se protive bušenju Jadrana – kaže Luka Tomac iz Zelene akcije.
Inače, spomenuti Javni uvid i javna rasprava održat će se od 20. svibnja do 20. lipnja 2015. godine.
Ministar Vrdoljak s kacigom, prošle zime (foto Ministarstvo gospodarstva)

Ministar Vrdoljak s kacigom, prošle zime (foto Ministarstvo gospodarstva)

– Tijekom trajanja javnog uvida i javne rasprave javnosti će, u prostorijama Agencije za ugljikovodike (Miramarska cesta 24, Zagreb), radnim danom od 10 do 15 sati, biti omogućen javni uvid u Stratešku studiju i Okvirni plan i program. Obavijest o održavanju javne rasprave, kao i sva prateća dokumentacija, na dan početka javne rasprave bit će dostupni    javnosti i na internetskim stranicama Ministarstva (www.mingo.hr) i Agencije za ugljikovodike (www.azu.hr) – ističe se.
Javno izlaganje o Strateškoj studiji i Okvirnom planu i programu održat će se 08. lipnja 2015. godine od 10 do 14 sati, u prostorijama hotela International, Miramarska cesta 24, Zagreb, a tamo bi trebali biti predstavnici Ministarstva gospodarstva kao i predstavnici Ovlaštenika koji je izradio Stratešku studiju, koji će prisutnima odgovarati na postavljena pitanja, najavljuju.
– Prijedlozi, mišljenja i primjedbe javnosti mogu se upisati u knjigu primjedbi koja će biti izložena uz dokumentaciju. Također, mogu se dostaviti u pisanom obliku Sektoru za rudarstvo Ministarstva gospodarstva, s naznakom: „Javna rasprava o Strateškoj studiji utjecaja na okoliš Okvirnog plana i programa istraživanja i eksploatacije ugljikovodika na Jadranu“ ili putem mrežnog servisa savjetovanja.gov.hr, zaključno s posljednjim danom javne rasprave. Svi prijedlozi, mišljenja i primjedbe koji ne budu dostavljeni u roku i čitko pisani neće se uzeti u obzir – obavještavaju iz Ministarstva gospodarstva.
Eto, unatoč gore primjećenoj traljavosti, obistinilo se i ono što je ministar I. Vrdoljak i najavljivao, a to je kako on želi da se nafta eksploatira na 90 posto hrvatskog podmorja, ali i na području dinarskih planina, u Slavoniji, Baniji, Posavini, Lici i drugdje. Zapravo, u njegovim planovima je malo dijelova Hrvatske koji nisu spominjani kao poligon za potencijalne platforme i bušotine. Inače, mnogi su šokirani ignorantskim izjavama i odnosom predstavnika Ministarstva gospodarstva i Agencije za ugljikovodike prema javnosti koji se protivi ovakvim, po mnogima, izrazito opasnim, štetnim i nakaradnim planovima s Hrvatskom i budućnošću njezinih stanovnika. Pokazuje se kako ministar i njegova družina ne posustaju, već po svaku cijenu žele gurati svoje naftne zamisli, premda nikome nije jasno što ih to tako snažno motivira da to čine, i tako neposredno ugrožavaju budućnost države u kojoj žive, i živjet će.
Tags: , , , ,

VEZANE VIJESTI