Neovisni novinarski portal
21.1.2021.
GOSPODARSTVO / UKRATKO
U prvom kvartalu više turista i noćenja – Istra brojčano nadmoćnija

U prvom kvartalu više turista i noćenja – Istra brojčano nadmoćnija

Prvi ovogodišnji kvartal donio je Hrvatskoj dobre turističke brojke, a da li njih prate isto tako uspješni financijski rezultati znat će se tek na kraju godine kada se sumiraju ukupni turistički efekti. Službene brojke govore da je od siječnja do travnja na Jadranu  ostvareno 1, 1 milijuna turističkih dolazaka što je plus od 8 posto, te više od 3 milijuna noćenja što predstavlja porast od 6 posto u odnosu.

snimila. J. Klisović

Kako su priopćili iz HTZ-a, najbrojniji su, dakako bili stranci koji su ostvarili 845 tisuća dolazaka, odnosno riječ je o porastu od 8 posto i 2, 4 milijuna noćenja što predstavlja rast od 5 posto. Zanimljive su i brojke koje se odnose na domaće goste koji su, također zabilježili rast u dolascima od 8 posto, te u noćenjima od 11 posto.
„Rast od osam posto dolazaka u razdoblju siječanj-travanj te rast od šest posto noćenja vrlo je dobar rezultat koji najavljuje dobru sezonu. Jako nas veseli činjenica da su turisti s naših tradicionalnih tržišta i dalje u porastu, primjerice turisti iz Austrije rastu za 3 posto, iz BiH za 14 posto, Francuske 1 posto, Mađarske za 14 posto, a za čak 19 posto je porastao broj turista iz Slovenije. Vesele i rezultati s dalekih tržišta jer nas je u ovom razdoblju posjetilo 34 posto više Japanaca, 20 posto više Kanađana, 78 posto više turista iz Kine te 24 posto više iz SAD-a“- istaknuo je ministar turizma Darko Lorencin, dodavši kako su ostvarene brojke rezultat dobro planiranih promotivnih aktivnosti na našim glavnim emitivnim tržištima provođenih krajem prošle i početkom ove godine, ali i dobrog rada na dalekim tržištima.
S rezultatima u prva četiri mjeseca zadovoljan je i direktor Glavnog ureda HTZ-a Ratomir Ivičić koji je naglasio kako je glavni dio sezone pred nama i kako dosadašnji rezultati najavljuju uspješnu godinu. „U samu pripremu sezone krenuli smo još prošle godine, a aktivnosti provodimo konstantno. Dobro planiranje je vrlo važno i to smo odradili kako treba. Siguran sam kako će cjelokupni hrvatski turistički sektor odraditi kvalitetan posao i kako će se Hrvatska, i u ovoj godini, svojim gostima predstaviti kao poželjna turistička destinacija, s odličnom ponudom i ljubaznim domaćinima“, rekao je direktor Ivičić.
Prema udjelu u noćenjima u prva četiri mjeseca najbolji rezultati ostvareni su u Istri koja bilježi rast od 3 posto u dolascima (267 tisuća dolazaka) i 2 posto u noćenjima (914 tisuća). Slijede Kvarner s rastom od 10 posto u dolascima i 9 posto u noćenjima, potom Splitsko-dalmatinska županija s rastom od 3 posto u dolascima i 3 posto u noćenjima. Dubrovačko-neretvanska županija bilježi rast broja dolazaka od 9 posto, dok su noćenja porasla za 9 posto. Grad Zagreb, također ima solidna ostvarenja- rast dolazaka za 14 i noćenja za 12 posto.
U Šibensko-kninskoj županiji više dolazaka i manje noćenja
Poraste su zabilježile i ostale županije pa je tako u Zadarskoj ostvareno 74 tisuće dolazaka (rast od 3 posto) i 249 tisuća noćenja (rast od 12 posto), u Šibensko-kninskoj je ostvareno 44 tisuće dolazaka (rast od 11 posto) i 134 tisuće noćenja (pad od 3 posto), dok je u Ličko-senjskoj ostvaren porasti u dolascima za 17 posto i noćenjima za 16 posto. Najviše noćenja ostvarili su gosti iz Njemačke, potom iz Austrije, Italije i BiH.
Tags: , , , ,

VEZANE VIJESTI