Neovisni novinarski portal
17.1.2021.
KULTURA / UKRATKO
U Cvrčku je pjevalo tisuću djece: Jedini cvrčak koji 30 godina pjeva – ljeti i zimi

U Cvrčku je pjevalo tisuću djece:
Jedini cvrčak koji 30 godina pjeva – ljeti i zimi

DSC03203

Dječji zbor Cvrčak je, u zbilja punom šibenskom kazalištu, proslavio punih 30 godina pjevanja. Taj punoljetni zbor mališana, kroz kojeg su pjevali i odrastale generacije šibenske djece, otpjevao je uz ravnanje voditeljice Sonje Batur svoj svečarski koncert. U tome im je pomogao i zbor odraslih kolega iz Šibenskog pjevačkog društva Kolo, te djeca iz etno-radionice Balarin.

– Zahvaljujemo svima, i osnivačima našeg Cvrčka, kao i generacijama djece i njihovih roditelja koji su svih ovih godina pomagali da zbor uspješno djeluje i stvara. Kroz sve ove godine je kroz Cvrčak prošlo oko tusuću djece… – kazala je Sonja Batur, glazbena pedagoginja i voditeljica Cvrčka, koja ga vodi već punih 25 godina.
Zbor je prije tri deseteća na poticaj tadašnjeg ravnatelja Gradskih vrtića profesora Marka Paića i pedagoške službe, ime mu je dala Anka Barbača, a prva voditeljica zbora bila je Zlata Vlahov, nastavnica glazbenog odgoja. Potom je zbor vodila odgojiteljica Tamara Savić, pa ga potom preuzima nova dirigentica Sonja Maričić (Batur), profesorica glazbene kulture.

.DSC03209

Od tada pa do danas Cvrčak je prerastao u prepoznatljivu ‘ malu glazbenu instituciju ‘ pri Gradskim vrtićima Šibenik s preko 170 održanih javnih nastupa (od čega 25 samostalnih koncerata, velik broj nastupa na humanitarnim manifestacijama te brojnim gostovanjima). Cvrčak je izdao tri nosača zvuka: ‘ Svijet od čokolade’ ( 1996.), ‘Šibenik je to ‘ ( 2000.) i ‘Kad bih bio cvrčak’ ( 2012. ).
– Tijekom 30 godina zbora bilo je tu puno pjesama, susreta, prijateljstva, suradnje s eminentnim glazbenicima, putovanja i puno lijepih trenutaka. Ta brojka izaziva poštovanje, a mogli smo je doseći samo zahvaljujući ljubavi i zalaganju istinskih ljubitelja glazbe koji su pomogli da Cvrčak toliko opstane. Veliki broj tih ljudi večeras je tu i zato uživajte jer ovo je vaš rođendan – rekla je Maja Gulin, ravnateljica Gradskih vrtića Šibenik.
Inače, Cvrčkov prvijenac ‘Svijet od čokolade’ , nominiran je 1997. godine za prestižnu nagradu PORIN u konkurenciji Glazba za djecu – najbolji albumi za djecu. Cvrčak je sudjelovao u emisijama Hrvatske radio televizije – Malavizija i Hrtić Hitić, Hrvatskom dječjem festivalu Djeca nose svjetove na dlanu u Zagrebu – u dvorani Vatroslava Lisinskog, na festivalu Trogirski cimbal u Trogiru, Marjanski tići u Splitu, Danima predškolskog odgoja u Čakovcu, Međunarodnom dječjem festivalu u Šibeniku, gostovao u Splitu na Kulturno umjetničkim igrama mladih, na Dječjoj televiziji u Zagrebu itd.
U svakom slučaju, šibenski Cvrčak je jedini cvrčak koji pjeva i ljeti i zimi. I tako već trideset godina…

Kad bih bio cvrčak-omot

Tags: , ,

VEZANE VIJESTI