Neovisni novinarski portal
22.1.2021.
IZDVOJENO
Tradicinalna proslava Drugog svibnja u NR Bono: ‘S narodom do zadnjeg zrna graha’

Tradicinalna proslava Drugog svibnja u NR Bono:
‘S narodom do zadnjeg zrna graha’

 

Dok se dijelio grah, atmosferu je podizala 'Bilećanka' i druge budnice i koračnice NR Bono, kako i Miro Odak mogao blagovati (Foto: H. Pavić)

Dok se dijelio grah, atmosferu su podizale  budnice i koračnice NR Bono, kako bii Miro Odak mogao blagovati (Foto: H. Pavić)

Samozvana Narodna Republika Bono u subotu je sa organizirala drugosvibanjsku proslavu. Svečanim koncertom Mira Odaka i podjelom graha građanima proslavljen je Međunarodni praznik rada. Iako je Narodna Republika samozvana, takvih gostiju nije bilo – na tanjur graha sa suhim mesom su bili pozvani svi: blagovali su i gosti cafea Bono, kao i oni iz Gira i Castella, ali i svi putnici namjernici, turisti iz Hrvatske i dugih europskih zemalja.

– To je naš način obilježavanje prvosvibanjske proslave praznika rada koji Republika Bono tracionalno slavi drugog svibnja. Po mnogo čemu smo specifični, tako i po ovom prazniku kojeg mi slavimo drugog dana mjeseca svibnja. Tradicija je tradicija. Tako su naši preci, stari Boni to obilježavali taj praznik i tako nastavljamo. Otkad je pisane povijesti pa i ranije, mi u Narodnoj Republici Bono tradicionalno slavimo drugog – izjavio je za Tris u svečanom trenutku podjele graha  premijer NR Bono Branko Viljac.

Isto tako tradicionalno, priprema tradicionalnog drugomajskog jela, graha sa suhim mesom, obavlja se pod dirigenstkom palicom dirigenta Šibenske narodne glazbe, maestra Damira Marušića.

– On je naš gastrolog, a u pripremu je uključena veća ekipa iz Šibenske narodne glazbe. Kuhali su ga šest sati i jedna od glavnih karakteristika tog specijaliteta NR Bono je da ima više mesa nego graha – rekao je Viljac.
Još jedan od detalja koji razlikuje proslavu Drugog maja u NR Bono od tradicionalne proslave Prvog svibnja i blagdana sv. Josipa radnika u Nacionalnom parku Krka je to što političari koji dijele grah narodu poslije te predstave ne idu  na ručak od 13 slijedova u najskupljem restoranu, već blaguju s narodom, pače i turistima.
– Grozno, ne mogu da vjerujem da se političari susjedne države tako ponašaju. Mi Bonini s našim narodom dijelimo zlo, pa tako dijelimo i dobro. Šta mi kusamo kusa i naš narod. Ili obrnuto. Što jede naš narod, jedemo i mi, ministri NR Bono. Nema tajnih ni zakulisnih domjenaka i mi se do zadnjeg zrna graha družimo s našim građanima – rekao je premijer Viljac.

Izjavu je dao i jedan i šibenski odvjetnik i nesuđeni predsjednički kandidat u RH Ivan Rude, koji je za ovaj praznik NR Bono tradicionalno ruča bar dvaput. – Uuuuu, izvrsno je. Da me ne čeka doma ručak poija bi i više od dva pijata – rekao nam Rude.

Na proslavi Drugog svibnja u NR Bono nastupio je jedan od najpularnijih ovdašnjih umjetnika Miro Odak, izvodeći hitove The Doorsa, Boba Marleya, Rolling Stonesa, Azre, Bijelog dugmeta…, a atmosferu su za dijeljenja graha podizale tradicionalne koračnice i budnice koje su proslavile slavnu revoluciju i tekovine Republike Bono.

Nesuđeni predsjednički kandidat vadio je dva puta (Foto: Tris/H. Pavić)

Nesuđeni predsjednički kandidat vadio je dva puta (Foto: Tris/H. Pavić)

Tags: , , , ,

VEZANE VIJESTI