Neovisni novinarski portal
21.10.2020.
KOMENTARI / POLITIKA
Ilustracija - Hrvatski sabor je češće prazan

Top lista ‘niškorista’:
Uvaženi zastupnici Kerum, Boljančić, Jerković i Pupovac u Saboru nula, a Karamarko – dva puta (!)

Ilustracija - Hrvatski sabor je češće prazan

 

sabor_prazan

Hrvatski sabor je češće prazan nego pun

U moru sumornih činjenica koje svakodnevno izranjaju iz domaće političke žabokrečine, uvijek su, uvjetno rečeno, zanimljive one koje se tiču uvaženih saborskih zastupnika. Svi već valjda znamo kako su stravično preplaćeni za ono što (ne) rade, s mogućim izuzetkom eventualnih iznimaka.

Kako je i dalje uopće moguće da dobar dio te družine godišnje spiska 60-ak milijuna kuna našega novca, te da se pritom jedva pojavljuje ili uopće ne pojavi na saborskim sjednicama, a nitko s tim u vezi ne poduzima ništa, enigma je koja nadilazi spoznajne mogućnosti običnog čovjeka.

No skratimo mučan uvod, evo znakovitog spiska nekolicine njih koji su, sudeći prema podacima s internetskih stranica Hrvatskog sabora (poveznica), vrlo rijetko boravili u sabornici.

Top lista niškorista

Top lista nedolaženja odnosno saborskih niškorista je načinjena pregledom podataka za razdoblje od 1. siječnja 2015. godine do jučer u 17 sati.

Saborska tablica sastoji se od tri kolone nazvane: dani prisutnosti, dani službene odsutnosti i ukupan broj dana.

Kerumova odsutnost na saborskim stranicama

Kerumova odsutnost na saborskim stranicama

Valjda su relevantni dani prisutnosti, a oni kažu kako su u tom umalo polugodišnjem razdoblju izabrani izaslanici naroda dr. Valter Boljunčić (IDS), Željko Kerum (HGS), dr. Romana Jerković (SDP) i Milorad Pupovac (SDSS) na sjednicama prisustvovali ravno – nula puta. Nijedanput. Pravdali su se ‘službenom odsutnošću’ i ”odsutnošću u ime kluba’. Nevjerovatno. Nula dolazaka. I to za plaću od  20 tisuća kuna, u svijetu u kojemu se otkaz dobije radi prigovora šefu, kašnjenja s marende ili gableca ili zato jer se zatrudni!?

Ako je posrijedi greška u neumoljivim tablicama saborskih statističara, onda se ispričavamo, kao i za slučaj da je netko opravdano odsutan zbog bolesti (što bi pak saborski informatičari valjda naznačili posebnom rubrikom).

Kerum: Ja sam rijetko u Saboru

No greške nema što se tiče bivšeg splitskog poduzetnika i gradonačelnika Ž. Keruma, to je posve izvjesno. Naime, njegovo pojavljivanje u Hrvatskom saboru nikada nije nezapaženo, jer se u medijima u pravilu dočeka kao nadnaravna senzacija, nešto poput, recimo, nasukavanja kita u Jarunu.

Ja sam rijetko u Saboru. Došao sam vidjeti što se radi, malo pozdravit ljude i to – rekao je Kerum za prošlog, rujanskog posjeta Gornjem gradu.

Pupovčeva knjiga nula dolazaka

Pupovčeva knjiga nula dolazaka

Ali zato mu, kako je pojasnio, sve prenosi sestra i stranačka kolegica Nevenka Bečić, koja je u istom razdoblju na saborsku stolicu sjela 27 puta. No to je još uvijek manje od njezine kolegice, svojevrsne rekorderke, nezavisne zastupnice Jadranke Kosor, koja je u HS-u (opet u istom razdoblju) boravila – 89 puta (dana).

Dakle, punih 89 puta više nego, kaže statistika, dr. Lidija Bagarić (SDP), dr. Marija Vukobratović (SDP), te Ruža Tomašić (donedavno HSP dr. Ante Starčević, pa onda Hrvatska konzervativna stranka). Gospođe su u Saboru ove godine bile – jedanput.

Karamarko – u dva

U tablicama iskače i Zlatko Komadina (SDP) s brojkom 1, valjda  jer ga već dulje vrijeme mijenja Ada Damjanac.

Dvostruko puta više od njih, te još češće nego Kerum, je u Saboru boravio čelnik HDZ-a Tomislav Karamarko. Pojavio se dva puta. U dva, rekli bi dični alkari. Vjerovatno to sjedničko vrijeme troši upirući se kako bi opet bio izabran za saborskog zastupnika na skorim parlamentarnim izborima.

– Ne mogu u isto vrijeme biti na dva mjesta. Da sam u Saboru, ne bih mogao biti na terenu –  spretno se T. Karamarko  opravdao nedostatkom sposobnosti bilokacije, inače svojstvene svecima iz različitih religijskih sustava.

 

Bez naslova

No, na žalost, svi oni, ne sveci nego 151 saborski zastupnik, svakodnevno troše naš novac: izuzev uvredljivo visokih redovnih plaća, tu su i dodaci u vidu zastupničkog paušala, odvojenog života, najma stana, režija, putnih troškova itd. itd. Samo za te dodatke su lani spiskali 9.494.711,57 kn.

Brutalna bruto plaća

Sakupe se tu lijepe sume, pa je HDZ-ovac Josip Đakić, koji se prikazuje kao borac za braniteljsku populaciju, prema saborskim podacima u džep mjesečno stavljalo i do 22.778,93 kune. No njegov je bruto bio manje brutalan od bruta više njegovih saborskih kolega, koji su nas koštali (i koštaju) i oko 39 tisuća kuna mjesečno.

A podaci o dolascima drugih sabornika, bez obzira što su veći od nule, te brojki jedan i dva, jednako su porazni, te bi nekome trebali biti građa za jednu podrobniju i još porazniju analizu. Kad čovjek bolje razmisli, možda to što neki dolaze rijetko ima i nekog dubljeg smisla, skrivene dobrobiti. Posebno kada se zna kako je dobar broj vrlih uglednika iz HS-a završio u pritvorima, zatvorima, USKOK-ovim sobama i na optuženičkim klupama, a taj se trend nastavlja.

Kako se već pokazalo u hrvatskoj povijesti, za hrvatski narod bi bilo bolje da neki od zastupnika nikada nisu niti kročili nogom u to najviše predstavničko tijelo građana, uglednu instituciju  koje nosi zakonodavnu vlast u državi, u to srce našeg društva.

Imamo ozbiljnih problema sa srcem, reklo bi se

Hrvatski sabor

Tags: , , , , , , , , , , , ,

VEZANE VIJESTI