Neovisni novinarski portal
28.1.2021.
GOSPODARSTVO / POLITIKA
TLM/Nastavlja se “rat” stare i nove uprave: Skupština TLM Aluminiuma 11. svibnja ili 8.lipnja?

TLM/Nastavlja se “rat” stare i nove uprave:
Skupština TLM Aluminiuma 11. svibnja ili 8.lipnja?

TLM-3

Hoće li Skupština TLM Aluminiuma (Valjaonica) biti održana u ponedjeljak, 11. svibnja, ili, kako to govore tvornički izvori bliski upravi, tek 8.lipnja? E, to je pravo pitanje, na koje nećemo znati odgovor makar do ponedjeljka. Jer, dok iz još „živuće“ uprave Aluminiuma dolaze glasovi da Skupštine neće 11. svibnja biti jer bi njezino održavanje bilo ništetno s obzirom da je sazvana nezakonito, sa samo dva od četiri glasa Uprave, a tada je presudan glas predsjednika Uprave,dotle Marijan Stričević, čelnik uprave TLM Holdinga i TLM TPP-a (Prešaonica), inače čovjek od povjerenja novog vlasnika tvrtke Igora Shamisa, tvrdi: Skupštine će biti!

Štoviše, Stričević u priopćenju provociranom medijskim napisima o njezinoj odgodi, decidirano kaže: – Od ponedjeljka 11. svibnja, društvom će upravljati nova Uprava koja dijeli viziju vlasnika i sposobna je provesti strateški cilj – restrukturiranje društva i pokretanje proizvodnje koja donosi dobit. Na Skupštini će Igor Shamis imenovati novi Nadzorni odbor i Upravu budući da Branimir Lepur više ne uživa povjerenje vlasnika, opstruira rad, blokira proizvodnju i društvo, iz samo njemu poznatih interesa, gura tvrtku u stečaj. Nasuprot tomu, novi vlasnik nastoji pomoći da se što prije završi predstečajna nagodba i postigne dogovor s vjerovnicima, a podijeljena je i plaća radnicima TLM – TPP-a za ožujak, ugovaraju se narudžbe s kupcima u Hrvatskoj i inozemstvu- tvrdi Stričević.

Upravu TLM Aluminiuma na čelu s Branimirom Lepurom optužuje za „neviđenu destrukciju“ i onemogućavanje napora vlasnika da uspostavi kontrolu nad tvrtkom i pokrene proizvodnju čime ugrožava radna mjesta i opstojnost šibenskog aluminija. Stričević spominje i čudnovati nestanak dokumentacije iz Tvornice, radi čega postoji opravdana sumnja da se podaci „friziraju“ prije Shamisova preuzimanja kontrole nad poduzećem. Radi toga je podnesena kaznena prijava USKOK-u protiv Branimira Lepura.

No, zanimljivo je i da je i Lepur podnio kaznenu prijavu protiv Igora Shamisa i Marijana Stričevića, kako neslužbeno doznajemo, zbog neovlaštenog korištenja 100 tisuća eura uplaćenih TLM Holdingu od bivšeg vlasnika Lorana Pejčinoskog, ali na ime duga Aluminiumu koji ukupno iznosi 4,2 milijuna eura, što je razvidno i iz informacija FINA-e. Tvrdi se iz krugova bliskih upravi da su Stričević i Shamis taj novac protupravo koristili za plaćanje skupih hotela i restorana, te za odvjetničke usluge. Zbog toga je, kažu, i krim-policija ovih dana u TLM-u gdje provodi istražne radnje.

Također, zbog duga od 16 milijuna kuna, Aluminium je blokirao račun TLM Holdinga, a kako je tvrtka blokirana nije smjela isplatiti, kažu naši izvori iz TLM-a, plaće za ožujak, jer nisu uplaćeni porezi i doprinosi. Time se stvaraju novi dugovi, što je nedopušteno s obzirom da je tvrtka u predstečajnoj nagodbi, i vodi je u mogući stečaj.

Inače, odgođeno je i ročište u predstečajnoj nagodbi za TLM TPP, pa će se ono umjesto 11., održati 18. svibnja, a ročište za TLM Aluminium potkraj mjeseca.

Tags: , , , ,

VEZANE VIJESTI