Neovisni novinarski portal
25.10.2020.
GOSPODARSTVO
Podi

Terzanović:
” Grad pomaže poduzetnike na zoni Podi, al’ šta vrijedi kad ih banke koče”!

Podi

Poduzetnička zona Podi kod Šibenika koju je zbog svog golemog potencijala Vlada RH uvrstila među tri najpotentnije zone koje se nude inozemnim ulagačima dijeli sudbinu ukupnog nacionalnog gospodarstva za kojim je već šesta godina krize. Gašenja tvrtki i odlazaka poduzetnika, srećom nije bilo, ali je najveći broj ovdašnjih poduzetnika smanjio svoju proizvodnu aktivnost, a sa njom i broj zaposlenih. Manji poduzetnici pokazali su i u ovoj krizi svu svoju žilavost. Tvrtka „Ivanal“ se „škapulala, „Vikom“ se kontinuirano uspjeva izboriti za svoj dio tržišnog kolača, Stolarija Gojanović ima sve jači izvoz… Ima, međutim i onih koji su drastično srezali obim poslova i čekaju neka gospodarski bolja vremena za nastavak proizvodnje.

Poduzetnička zona Podi-Šibenik

Na zoni se trenutačno nalazi četrdesetak pogona. Još desetak poduzetnika je u različitim fazama realizacije svojih projekata, odnosno ishođenja dokumentacije, dobijanja dozvola i suglasnosti, a njihovo potpuno uključivanje u rad očekuje se tek 1-1 ,5 godinu. Broj zapsolenih se već neko vrijeme vrti oko 1000. Ukoliko se realiziraju svi započeti projekti moglo bi ih biti i do 200 novih u sljedećih 1, 5 godinu. Tako s puno entuzijazna i optimizma zbori Jakov Terzanović, višegodišnji direktor ove zone koja će uskoro udomiti domaću tvrtku Industrialis koja će raditi zajedno sa inozemnim kooperantima. Proizvodnu halu za metalnu industriju gradit će na 25 000 metara četvornih. Kako je cijena tog terena nešto veća od 1 milijun kuna to odluku o prodaji zemljišta donosi Gradsko vijeće pa nam valja sačekati konačnu odluku gradskih vijećnika. Inače, cijena jednog kvadrata iznosi 5 eura i tako je bilo od samog početka kada su temelji poslovanja na zoni usuglašeni sa Cards programom 2002. Tada je dogovoren i gradski „paket“ pomoći poduzetnicima što predstavlja veliki impuls svim zainteresiranima za ulaganja u ovu zonu. Paket pomoći podrazumijeva oslobađanje komunalnog doprinosa i to u cijelosti za sve proizvodne tvrtke, a takve su na Podima u 90 posto slučajeva. Davanja za komunalnu naknadu su smanjena, a u cijelosti se počinju plaćati tek u četvrtoj godini poslovanja. Ono što je vrlo bitno za sve zainteresirane svakako je činjenica da taj „paket“ u nepromjenjenom obliku traje već 10 godina, a to je sigurnost koja privlači ulagače.
Terzanovića posebno veseli činjenica što na zonu dolaze tvrtke privučene postojećim pogonima na čiju se proizvodnju oni naslanjaju i surađuju. Već se, kaže polako formiraju i grupiraju mini industrijske zone, zatim zone u kojima se proizvodi aluminijska, PVC i drvena stolarija, potom zona proizvodnje brodova…
Jakov Terzanović, direktor Poduzetničke zone Podi

Jakov Terzanović, direktor Poduzetničke zone Podi

Bioenergana na maslinovu kominu uskoro na Podima
-Veseli me što neke od naših tvrtki skoro sav asortiman proizvoda izvoze na zahtjevno inozemno tržište, ali i činjenica što nam na zonu dolaze mali poduzetnici iz Poduzetničkog inkubatora što je i bio naš primarni cilj. Upravo nam je iz inkubatora stigao Capax. U tijeku je i natječaj kojim se prodaje parcela za koju je zainteresiran poduzetnik koji na njoj želi graditi energanu na biomasu, a kao gorivo koristit će maslinovu kominu. Prije toga bio je raspisan natječaj za dvije pacele za koje su zainteresirane domaće tvrtke-Dminox koja proizvodi proizvode od inoxa i obrt Poštek koji izrađuje trajlere (prikolice). Zemljište im je dodijeljeno, a radovi su u tijeku, nabrajao je Terzanović uvjeren u uspješnost ovih projekata.
Uspješno je, veli, realizirana suradnja s poljskim investitorima i to kroz projekt Bio ulja i onaj tvrtke Multi Mole cube koja proizvodi i montira montažne kućice. Projekti su u različitim fazama realizacije. Prva je već izgradila objekt, a potonja još nije započela s proizvodnjom na zoni već radi u unajmljenom prostoru na ex Rezalištu.
„Krojimo“ manje parcele od 500 kvadrata
-Proboj na poljsko tržište za nas je vrlo značajan. Podsjećam kako je na svečanosti otvaranja Bio ulja nazočio i poljski konzul, a nakon toga došao nam je novi „stanar“- Multi Mobil Cube, također iz Poljske. Priželjkujemo više malih poduzetnika koji trebaju postati nositelji gospodarstva. Velike tvrtke su, naravno dobrodošle, ali su nam privlačnije one manje i obrti koje su pokazali veću prilagodljivost, spremniji su za suradnju…Upravo za takve pripremamo podlogu, tj. nastojat ćemo u budućim planovima „skrojiti“ manje parcele od, primjerice 500 kvadrata, a do sada je najmanja parcela iznosila 2500 kvdarata što je malima previše.
Zona Podi jedna od triju u Hrvatskoj koje se nude inozemnim ulagačima
Šibenska zona Podi trenutačno je jedina zona u Hrvatskoj koja je spremna zainteresiranim ulagačima ponuditi infrastrukturalno opremljeno zemljište. U prvoj fazi poduzetnicima je bilo na raspolaganju 1 200 000 kvadrata od čega je jedan milijun kvadrata u funkciji. Nakon toga Grad je, referira Terzanović za portal Tris, dobio još 1 milijun kvadrata koji je u manjem dijelu infrastrukturalno „pokriven“, a za ostatak se tek treba izboriti apliciranjem na fondove na čemu se već radi. Na zoni je i nova 110 kilovoltna trafostanica koja u cijelosti pokriva potrebe poduzetnika, a kapaciteta ima i za nove korisnike. Ono, međutim na što ne možemo utjecati, a što poduzetnike pritišće, sputava i onemugućava u razvoju su- krediti. Zemljište dobiju brzo bez ikakvih problema, međutim zastoj nastaje kad se pokuca na vrata banaka.

snimka 7

Zanimalo nas je je li bilo upita većih „igrača“, poput primjerice IKEA-e na što je Terzanović odgovorio:
-Imali smo dosta upita preko državnih institucija jer smo pozicionirani kao jedna od 3 zone u Hrvatskoj koja ih može prihvatiti. Nudimo im zemljište, infrastrukturu, blizinu autoceste, željeznice, luke… Upita ima, ali nam nije poznato o kojim se točno tvrtkama radi jer se to u početnoj fazi dok se teren „opipava“, ne otkriva. Kad već pitate za konkretnu tvrtku- IKEU mogu samo reći da je bilo neformalnih kontakata, međutim, očito je da su se odlučili za lokaciju u blizini Zagreba kojoj gravitira skoro milijun stanovnika. Inače, najčešće smo zamoljeni da korespodenciju iz početne faze ne otkrivamo javnosti, a takva je praksa u svom razvijenom poslovnom svijetu, napominje Terzanović.
Tags: , , ,

VEZANE VIJESTI