Neovisni novinarski portal
26.10.2020.
KULTURA
Supertoon se širi na deset lokacija po Šibeniku

Supertoon se širi na deset lokacija po Šibeniku

Međunarodni festival animacije u Šibeniku ove će godine biti održan od 26. do 31. srpnja.

Supertoon - konferencija za novinare 19. svibnja 2'15. (Foto H. Pavić) (3)

Petar Trebotić, Slave Lukarov i Željko Burić (Foto: Hrvoslav Pavić)

Peto izdanje festivala Supertoon (od toga treće u Šibeniku) bit će održano na čak deset gradskih lokacija. Od 26. do 31. srpnja animirani filmovi i spotovi će se tako moći pogledati od Ljetnog kina do stare Peškarije.
Direktori festivala, Slave Lukarov i Petar Trebotić, otkrili su danas da će dječji program biti prikazivan na skalama na Gorici (lokacija koju je proslavio filmski program MDF-a), u Ljetnom kinu pored škole Fausta Vrančića ići će službeno natjecanje u katogoriji kratkog animiranog filma, dok će se na trgu ispred stare Peškarije emitirati animirani spotovi, reklame i uvodne špice. Nadalje, Gradska vijećnica bit će poprište razgovora s autorima i gostima festivala, galerija Krševan i pripadajući studio ugostit će izložbe te radove studenata s europskih sveučilišta, u Gradskoj knjižnici bit će smještene dječje animacijske radionice, u HND-uće biti press centar, dok je HNK tradicionalno odabran za svečano otvorenje Supertoona. Dio programa odvijat će se i u Muzeju grada Šibenika.
– Plaža Banj je ovoga puta izostavljena kao lokacija, jer smo složili koncept da je festival u strogom centru grada, budući da smo iz iskustva shvatili da sedam minuta pješačenja do Banja i nije tako malo kao što se čini – istaknuo je Lukarov.
– Događa se ono što je meni posebno drago; nije Šibenik samo grad koji je živio za petnaestak dana MDF-a, već ima i niz drugih zbivanja koja se stilom, organizacijom i načinom prezentacije mogu povezati s nastavkom aktivnosti djece u gradu – rekao je gradonačelnik Željko Burić, ističući da će Grad i ubuduće davati svesrdnu podršku Supertoonu.
Petar Trebotić otkrio je da ove godine na festival pristiže čak 920 filmova, od čega je 131 u službenim konkurencijama po različitim kategorijama. – Filmovi dolaze iz 21 zemlje, prikazat ćemo i radove koji su bili nominirani u kategorijama za Oscara, Anima Fest, u Cannesu… a bit će i nekoliko svjetskih premijera. Također, na festival dolazi i osamdeset autora filmova, koji će osobno predstaviti svoje uratke – istaknuo je.
Od noviteta na ovogodišnjem festivlau istaknuto je predstavljanje škola animiranih filmova iz Splita, Zagreba, Beograda i Budimpešte, kao i retrospektivno prikazivanje animiranih filmova Dušana Vukotića, jedinog hrvatskog dobitnika Oscara.

 

Tags: , ,

VEZANE VIJESTI