Neovisni novinarski portal
23.6.2021.
POLITIKA
Slučaj Minerska: Ideja DUDI-ja o hotelu u Kanalu sv. Ante je “alanfordovska”!

Slučaj Minerska:
Ideja DUDI-ja o hotelu u Kanalu sv. Ante je “alanfordovska”!

Minerska (2)Namjera Državne agencije za upravljanje državnom imovinom (DUDI-ja) da se na prostoru bivše vojarne Minerska, u kanalu sv.Ante, gradi hotel, izazvala je pravu konsternaciju kod šibenske lokalne gradske i županijske vlasti. Na konferenciji za novinare koju su tim povodom sazvali župan Goran Pauk i gradonačelnik Željko Burić, najavljeno je obraćanje premijeru Zoranu Milanoviću od kojega će biti zatražena pomoć za nastavak druge faze projekta šetnice u kojemu bi se izgradio Posjetiteljski centar s parkiralištem i renovirala tvrđava sv. Nikole. Pauk drži skandaloznom zamisao predstojnika DUDI-ja Mladena Pejnovića, s kojim je razgovarao telefonski, o prodaji bivše vojarne radi gradnje hotela, kao što je slučaj i s Kuparima. Minerska je, ističe Pauk, u zoni zaštićenog krajobraza i potencijalno bi trebala doći pod zaštitu UNESCO-a.

Još 2011. kada se gradila šetnica kroz šibenski Kanal sv. Ante, jednu od prvorazrednih turističkih atrakcija grada, planirana je i druga faza koju je arhitekt Nikola Bašić projektirao apsolutno u skladu s prirodom. Taj je projekt ušao i na listu šest prioroiteta Ministarstva zaštite okoliša i prirode za sufinanciranje europskim novcem. Fond za zaštitu okoliša osigurao je 600 tisuća kuna za kompletnu dokumentaciju potrebnu za drugu fazu projekta. I sada odjednom, zamisao da se usred Minerske gradi hotel!

Pejnović se poziva na Ministarstvo turizma

O naumu DUDI-ja Javna ustanova zaštićene prirodne vrijednosti Šibensko-kninske županije, koja upravlja šetnicom, obaviještena je 7.svibnja, a u očitovanju predstojnika Ureda Mladena Pejnovića stoji: Strategijom razvoja turizma RH do 2020. koju je Hrvatski sabor usvojio 26.travnja 2013. , kao perspektivna lokacija investicijskih projekata, konkretno prenamjene vojnih objekata u hotele / resorte, predviđena je lokacija u Šibeniku – Zablaće / Kanal sv.Ante.
Pozivajući se na očitovanje Ministarstva turizma od 23. travnja ove godine, Pejnović potvrđuje kako je Strategijom ex-vojarna u Minerskoj prenamijenjena za hotelski sadržaj.Stoga ured nije u mogućnosti udovoljiti zahtjevu Šibenčana i darovati nekretninu JU zaštićene prirodne vrijednosti za drugu fazu planiranog projekta.

Kupari i Minerska nisu isto!

– Dosad su od nas nekoliko puta zahtijevali da dopunjavamo i kompletiramo dokumentaciju za nastavak projekta koji je inače sufinanciran sredstvima EU fondova, i kad smo sve prikupili, sad se odjednom ispostavlja da ta nekretnina ima drugu namjenu, i to hotelsku- snebivao se župan Pauk na konferenciji za novinare sazvanoj radi ove frapantne vijesti.
– Kada smo krajem veljače ove godine požurnicom tražili da nam konačno odobre nastavak radova na projektu šetnice, iz DUDI-ja su nam prvi put kazali kako postoji namjera da se Minerska proda za izgradnju hotela, čemu smo se, tvrdi Pauk, oštro usprotivili napominjući da takvo što neće biti moguće bez suglasnosti županije i Javne ustanove koja s tom lokacijom računa radi izgradnje Posjetiteljskog centra za koji je Fond za zaštitu okoliša osigurao 600 tisuća kuna za dokumentaciju. No, umjesto da dobijemo dozvolu za početak realizacije druge faze projekta, dobijamo odgovor da je lokacija prenamijenjena za hotelski sadržaj. Pri tome se pozivaju na Strategiju razvoja turizma i Minersku stavljaju u zonu turistifikacije koju oni vide kroz gradnju hotela, a mi je provodimo šetnicom, vidikovcima, uređenjem tvrđave sv.Nikole. Javna ustanova je od Ministarsva zaštite okoliša i prirode dobila još 2013. listu prioritetnih projekata za sufinanciranje iz EU fondova, na kojoj je i Minerska. No, tako je to kod nas, jedno ministarstvo govori ovako, drugo onako, a mi bi trebali biti žrtve njihove nekoordiniranosti – požalio se Pauk.

Uhvatite se Marine Lučice, a ostavite Minersku!

Nevjerojatno je da se ovakav prostor koji bi potencijalno trebao doći pod zaštitu UNESCO-a, koji je uveden i u projekt Natura 2000,  prenamjenjuje u hotelske kapacitete. Očito je da ovaj zid koji se stvara oko Minerske ne možemo probiti i zato ću se obratiti premijeru Milanoviću i ministru turizma Darku Lorencinu, kako bismo dobili dozvoilu za dovršetak projekta.Poručujem predstojniku DUDI-ja Mladenu Pejnoviću da rješava zonu Marine Lučice u Primoštenu koja godinama devastirana čeka da država nešto pokrene, a neka se ostavi hotela u Minerskoj, izjavio je Pauk.
-Nema nikakve turistifikacije u zoni kanala sv.Ante, kojega ćemo obraniti pod svaku cijenu- dodao je oštro gradonačelnik Željko Burić.- Uostalom, to je i u suprotnosti s projektom Zablaće kojeg također radi arhitekt Bašić, kao i šetnicu.Inače, postoji sudski spor protiv RH gdje su investitori tražili da uđu u zonu Kanala i to je završilo na arbitraži u Washingtonu.
– Naši planovi u Kanalu su na tragu razvojne strategije Grada Šibenika , šibensko-kninske županije i Strategije razvoja turizma.Ušli smo u prioritete za razdoblje 2014.-2020. Ministarstva zaštite okoliša i ovaj projekt zaslužuje biti financiran a mi smo ga spremni realizirati-  kazala je direktorica Javne ustanove zaštićene prirodne vrijednosti Anita Ajduk Babačić.

Direktor zavoda za prostorno planiranje županije Damir Lučev najmeru da se u Kanalu sv.Ante gradi hotel nazvao je stripovskom, alanfordovskom, te ustvrdio da se radi o pogrešnoj primjeni Strategije razvoja turizma, kad je riječ o zoni Zablaće- Kanal sv.Ante.
Ukratko, i Pauk i Burić drže da je posrijedi krupna politička stvar iza koje netko i nešto stoji, jer se na prostoru Minerske nikad nije planirao hotel , ni u jednom dokumentu. I zato, nema druge, poručio je Pauk, nego intervenirati kod premijera i takav suludi naum zaustaviti. Nešto tu smrdi…

 

Tags: , , , , , ,

VEZANE VIJESTI