Neovisni novinarski portal
27.10.2020.
GOSPODARSTVO
Šibenska tvrtka Marinetek izborila se za dio “kolača”- gradit će morski dio  ACI-eve marine u Slanom

Šibenska tvrtka Marinetek izborila se za dio “kolača”- gradit će morski dio ACI-eve marine u Slanom

Šibenska tvrtka Marinetek NCP upravo kreće u novi posao projektiranja i izvođenja morskog dijela nove Aci-jeve marine koja će se graditi u mjestu Slano u Dubrovačko-neretvanskoj županiji. Bit će to treća marina na ovom nautičarima vrlo atraktivnom području na samom hrvatskom jugu. ACI marina Slano od Dubrovnika je udaljena svega 37 kilometara, a ono što je posebno zanimljivo, njezini će vezovi od prvog dana biti potpuno popunjeni.

snimila: J. Klisović
Inače, riječ je o kapitalnom projektu vrijednom oko 60 milijuna kuna kojeg ACI realizira nakon više od dva desetljeća. Nova marina bit će 22. po redu marina u ovom mega nautičkom sustavu.
Marinetek će graditi 688 metara gatova i valobrana
ACI marina Slano zauzimat će površinu od 66.279 četvornih metara, a moći će primiti 190 plovila duljine između 8 i 20 metara. Za prihvat tolikog broja plovila gradit će se gatovi i valobrani ukupne duljine 688 metara. Za partnera u ovom projektu, investitor se odlučio za već provjerenu kombinaciju- Pomgrad inženjering koji će graditi obalu i objekte, dok će gradnju i instalaciju morskog dijela obaviti Marinetek u suradnji sa tvrtkom Hidroinženjering iz Rijeke.
Morski radovi vrijedni 16, 3 milijuna kuna
Odmah po dovršetku radova na kopnenom dijelu marine, Marinetek će pristupiti gradnji morskog dijela koji podrazumijeva postavljanje plutajućih valobrana i gatova, izradu elektroinstalacija, vodovodne i hidrantske mreže, te sidrenog sustava plovila. Radovi su ukupno vrijedni 16,3 milijuna kuna.
Marinetek se obvezao da će u roku od 7 mjeseci izvršiti proizvodnju i isporuku ukupno 9 Heavy Duty pontona, 20 All Concrete pontona , te 16 valobrana  koji će biti formirani u 5 gatova.
snimila: J. Klisović
Marinetek se, inače specijalizirao za izgradnju valobrana, gatova i pontona koji su proglašeni najkvalitetnijima unutar velike grupacije kojoj od 2005. godine pripada i šibenska tvrtka. Osim za domaće tržište njihovi se proizvodi godinama uspješno izveze u sve brojnije zemlje svijeta, od susjedne Italije, pa Malte, Bugarske, Turske, Monte Carla…
Posebnost samog projekta, istiću u Marineteku, je sidrenje valobranskih elemenata na dubinama i do 20 m.
Osim izrade spomenutih elemenata, Marinetek će sa svojim podizvođačima (Marex elektrostroj Zadar i Elektrolux građenje iz Šibenika), izvesti i kompletnu infrastrukturu morskog dijela marine. Riječ je o radovima koji obuhvaćaju elektroinstalacijsku mrežu sa energetskim ormarićima na gatovima , vodovodnu i hidrantsku mrežu sa hidrantskim ormarićima i opremom, te gazište koje će se obložiti egzotičnim drvom.
Tags: , , , ,

VEZANE VIJESTI