Neovisni novinarski portal
31.10.2020.
POLITIKA
SDP: Maršal Tito kao dimna zavjesa za prodaju Obonjana i gradskog plinovoda

SDP:
Maršal Tito kao dimna zavjesa za prodaju Obonjana i gradskog plinovoda

Joško Šupe i Krešimir Šakić (Foto H. Pavić)Šibenski SDP sazvao je danas konferenciju za novinare s temom promjene naziva, odnosno uklanjanja maršala Tita iz imena središnjeg gradskog trga. Međutim, Krešimir Šakić, potpredsjednik Gradske organizacije SDP-a Šibenik i Joško Šupe, predsjednik Kluba vijećnika SDP-a u Gradskom vijeću grada Šibenika, najmanje su govorili o trgu i Titu.

– Zašto nakon 70 godina ponovno postavljamo pitanja na koja su naši djedovi vrlo dobro znali odgovore, a to je tko je u tom ratu bio u pravu. Drugi problem je taj što je odluka o promjeni imena trga postigla svoj glavni cilj, a on nije bio ne da se promijeni ime, već da se stvori dimna zavjesa, da se zaokupi medijska pažnja jednom temom i da ispod žita prođu odluke koje će građane koštati – rekao je Šakić.

On i Šupe, naime, tvrde da je igrokaz oko promjene imena Poljane maršala Tita napravljen kako bi nezamijećeno ili barem bez puno buke prošle  odluke o novom zaduženju Grada za nogometni klub Šibenik, o uvođenju privatnog partnera u projekt Obonjan i davanju zelenog svjetla o prodaji gradskog plinovoda.

– Jedino što HDZ nudi je prekopavanje po prošlosti. No to je njihov modus operandi ne samo u Šibeniku nego i šire, od aktualne situacije na Markovu trgu do mijenjanja imena ulica uvijek, dolazimo do iste priče, do toga kako HDZ ima problema sa sadašnjošću i zato se uvijek želi vraćati na prošlost. Umjesto da nas opterećuju s potpuno bespotrebnim i irelevantnim promjenama ulica i trgova bilo bi nam draže da su se na ovom Gradskom vijeću odgovorila neka bitna pitanja – rekao je Šupe.

Govoreći o novom ugovoru za Obonjan, Šupe je rekao da SDP pozdravlja sve pozitivne stvari koje će, kako je predstavljeno, biti ugovorom riješene, ali je zamjerio što brojna pitanja ostaju otvorena.

– U ugovoru ostaju svi igrači, ali uvodimo novog, a to nisu nikakvi strani investitori, već domaći. Inzistirali smo da se definiraju rokovi za sve faze investicija, a ne samo za prve dvije koje su financijski najmanje, inzistirali smo na čvrstim jamstvima, a dobili investitora koji u startu ne može ponuditi prvoklasna jamstva, tražili smo višu razinu varijabilnog dijela koncesijske naknade…, rekao je Šupe.

Zbog ‘dimne zavjese’ je neprimjećeno prošlo, tvrdi Šupe, i izvršenje proračuna, iz kojeg bi javnost, da se nije bavila Titom, vidjela da se novac prikupljen legalizacijom bespravne gradnje u najvećem dijelu prelio u troškove poslovanja gradske uprave, da su gotovo sve stavke materijalnih rashoda gradske uprave povećane, plaće za tri milijuna kuna, osam milijuna intelektualne usluge…

Tags: , , , , ,

VEZANE VIJESTI