Neovisni novinarski portal
22.10.2020.
IZDVOJENO / POLITIKA
Trenutak objave dvaju pitanja (foto Za Referendum!)

Referendum svih referenduma:
dva pitanja na dva listića – od 30. svibnja 13. lipnja

Trenutak objave dvaju pitanja (foto Za Referendum!)
Trenutak objave dvaju pitanja (foto Za Referendum!)

Trenutak objave dvaju pitanja (foto Za Referendum!)

Građanska inicijativa „ZA REFERENDUM!“ objavila je referendumska pitanja za koja će se prikupljati potpisi birača od 30. svibnja 2015. do 13. lipnja 2015. Građani će u to vrijeme svoj potpis moći dati na dva listića, koji će biti različite boje, a smisao i važnost ove akcije je onemogućiti namjere vlasti da građanima ograniči odnosno onemogući izjašnjavanje i sudjelovanje u bitnim odlukama putem referenduma.

Prvo pitanje se tiče izmjene Ustava Republike Hrvatske i glasi:
„Jeste li za prijedlog da se članak 87., stavak 3. Ustava Republike Hrvatske izmijeni na način da će o pitanjima iz stavka 1. i 2. Hrvatski sabor raspisati referendum u skladu sa zakonom ako to zatraži 200.000 birača u Republici Hrvatskoj?“
A drugo pitanje se odnosi na izmjene Zakona o referendumu i glasi:
„Jeste li za prijedlog da se članak 8c., stavak 1. Zakona o referendumu i drugim oblicima osobnog sudjelovanja u obavljanju državne vlasti i lokalne i područne (regionalne) samouprave izmijeni na način da se potpisi kojima se traži raspisivanje referenduma na zahtjev birača mogu prikupljati na svakom prikladnom mjestu na kojem je moguće održati javno okupljanje u skladu sa zakonom kojim se uređuje pravo na javno okupljanje?“

U Italiji traže isti broj potpisa, a Talijana – 60 milijuna(!)

Zašto baš ta dva pitanja (vidi ovdje: Referendumska-pitanja)?
Prvo jer je i dalje na snazi čudesna ustavna odredba po kojoj je potrebno prikupiti čak 400 tisuća potpisa kako bi se priredio referendum. Kako bi stvari bile jasnije, isti broj potpisa traže i talijanske vlasti, no u Italiji živi oko 15 puta (!) više stanovnika (oko 60 milijuna osoba).
Drugo pitanje želi spriječiti perfidno planirane izmjene Zakona o referendumu, po kojemu bi se potpisi građani sakupljali isključivo u uredima državne uprave, a ne na ulicama i trgovima kao do sada, što bi, jasno je, vjerovatno dovelo do propasti svake referendumske inicijative, a tako i mogućnost upliva građana u neke moguće štetne odluke vlasti
Podsjetimo, inicijtiva „ZA REFERENDUM!“ je osnovana pije nekoliko dana, a zasad je čine od 15 sindikata i 7 udruga civilnog društva, a od kojih su neki i sudelovali u uspješnoj organizaciji prikupljanja potpisa za referendumska pitanja o tzv. monetizaciji autocesta i tzv. outsourcingu.
Mijat Stanić iz inicijative„ZA REFERENDUM” nazvao je planirani referendum zbog njegove sudbinske važnosti za budućnost sudjelovanja građana ‘referendumom svih referendumma’.

Važan alat i najučinkovitije oruđe

– Ovo radimo jer smatramo svojom dužnošću da moramo učiniti sve da ostavimo mogućnost budućim generacijama da se bore protiv nekih budućih štetnih odluka budućih vlada referendumima, što se sada želi onemogućiti – pojasnio je Mijat Stanić.

 

za referendum
– Ovo je vrlo važan alat. Sutra će možda biti privatizacija voda, šuma… sprema se privatizacija zdravstva… Što ćemo mi učiniti na sve to što nam se sprema ako ostanemo bez tog najučinkovitijeg oruđa – referenduma? – nadovezao se Željko Stipić iz incijative.
Inače, referendumska pitanja obrazložili su ustavnopravni stručnjaci Pravnoga fakulteta u Zagrebu: prof. dr. sc. Robert Podolnjak i doc. dr. sc. Đorđe Gardašević.
– Prilikom pisanja prvoga pitanja prevladalo stručno stajalište da bi se Ustavom trebao definirati točan broj potpisa birača koji traže raspisivanje referenduma. To kao smjernicu nalaže Venecijanska komisija (savjetodavno tijelo Vijeća Europe za demokraciju putem prava), a u Ustavima europskih zemalja je točno definiran broj potpisa puno češći od postotka broja birača. U hrvatskom Ustavu sada je definirano da će se raspisati referendum ako to zatraži 10% od ukupnog broja birača. Taj postotak pokazao se kao praktični problem za prikupljanje potpisa jer se nije znalo koliki je to točan broj birača. Definiranjem broja potpisa birača na 200.000 riješio bi se taj problem te bi se potreban broj potpisa prepolovio u odnosu na sadašnje stanje čime bi se Hrvatska po tom kriteriju svrstala u sredinu ostalih europskih država – objasnio je smisao prvog pitanja dr. Podolnjak.

Lokalnom šerifu se ne sviđa pitanje

A drugo pitanje kojim se traži prikupljanje potpisa na mjestima javnog okupljanja odgovor je na postojeći Zakon o referendumu, a koji nalaže nalaže da se prikupljanje potpisa može održavati na svakom za to prikladnom mjestu u skladu s odlukom predstavničkog tijela lokalne samouprave. Tako ‘lokalni šerif’ može odlučiti gdje će se prikupljati potpisi, a a ko mu se pitanje ne sviđa, to može biti na samo jednom mjestu u gradu.

referendum2

– U praksi to je rezultiralo time da su gradonačelnici sami odlučivali koliko je to mjesta. Na primjeru Splita gradonačelnik je za referendum o braku dodijelio 80 mjesta za prikupljanje potpisa, za referendum o outsourcingu 9, dok je za referendum o monetizaciji gradonačelnik odredio samo 4 mjesta za prikupljanje potpisa. Ovo drugo referendumsko pitanje smjera tome da se izmijeni postojeći Zakon kako bi se uskratila mogućnost gradonačelnicima i tijelima lokalne samouprave da po svojoj procjeni odluče na koliko će mjesta dozvoliti prikupljanje potpisa – pojasnio je Podolnjak.
Doc. dr. sc. Đorđe Gardašević konstatirao je kako se saborski zastupnici već godinama ne mogu dogovoriti oko izmjene Zakona o referendumu stoga je vrijeme da građani sami pokrenu izmjene. Inače, priređena su dva pitanja na dva listića kako se ne bi dala mogućnost vlastima da sruše ovu inicijativu, jer građanima nije bila data mogućnost da se zasebno izjasne o dvije teme.

‘Ovo se tiče svih građana’

– Uz ove dvije izmjene koje građani traže putem ove inicijative, postoji još niz odredbi Zakona o referendumu koje bi trebalo izmijeniti, a jedna od njih je precizno definiranje stvari o kojima se može definirati referendum. Ova referendumska inicijativa se nada da će ovom akcijom dati poticaj Saboru da krene rješavati sva pitanja o Zakonu o referendumu koja su se trebala riješiti još prije 5 godina. Ova referendumska akcija tiče svih građana Republike Hrvatske – kazao je dr. Gardašević.
– Potpisi će se prikupljati na jednom mjestu, ali će biti dvije liste u dvije različite boje, svaka sa svojim pitanjem kako ne bi bilo zabune što čovjek potpisuje. Osobe koje će na štandovima prikupljati potpise će sve objasniti građanima koji odluče dati svoje potpise za ova dva referendumska pitanja tako da neće biti nejasnoća. Ovo je važno, jer se građani od loših vlasti brane institutom referenduma – zaključio je Željko Stipić.
Oni koji su shvatili važnost ‘referenduma svih referenduma’, od 30. svibnja do 13. lipnja će zasigurno posjetiti štandove inicijative ‘Za Referendum!’.

za referendum

Tags: , , , , , , ,

VEZANE VIJESTI