Neovisni novinarski portal
25.10.2020.
POLITIKA
Rat u Makedoniji: Jesu li predsjednik i premijer ranije znali za postojanje terorista?

Rat u Makedoniji:
Jesu li predsjednik i premijer ranije znali za postojanje terorista?

Privođenje terorista u Kumanovu (Foto: Printscreen)

Privođenje terorista u Kumanovu (Foto: Printscreen)

U tenzičnom ambijentu, u kojem je makedonska vlada, po mišljenju mnogih analitičara, panično tražila način da skrene pozornost sa dramatične eskalacije protesta i amortizira sve veću pozornost međunarodnog faktora, desila se kumanovska tragična drama. U noći između osmog i devetog svibnja jake sigurnosne snage makedonskog Ministarstva unutarnjih poslova sukobile su se u predgrađu Kumanova sa, kako je kasnije objašnjeno, najvećom terorističkom grupom na Balkanu, koja je navodno ušla sa teritorija Kosova u Makedoniju.

Piše: Milena Georgievska

Kumanovska tragedija ponovo je dovela Makedoniju u epicentar javnosti ne samo u regiji, već i šire. Izgubljeni životi, veliki broj povrijeđenih, eliminacija terorističke grupe, čudne izjave makedonskog premijera Nikole Gruevskog, salonski komentari iz Bruxellesa, samo su dio mnogobrojnih pitanja iz kojih je (ne)moguće anticipirati je li epilog krize blizu ili je riječ o novom gambitu koji u sebi skriva stare, nove i najnovije makedonske prizme.

Anamneza kumanovske eksplozije

Pokazala su se točnim razmišljanja nekih hrvatskih analitičara koji su tvrdili i još uvijek tvrde da je Makedonija svojevrsno “bure baruta”, i to ne samo u metaforičnom smislu, što se potvrdilo u tragičnom kumanovskom sukobu sigurnosnih snaga sa (ne)identificiranom terorističkom grupom.

Obraćanje premijera Guevskog (Foto: Tris)

Obraćanje premijera Nikole Gruevskog (Foto: Tris)

 

U svakom slučaju, valja podsjetiti na anamnezu ove aktualne “kumanovske” eksplozije. Naime, tenzije i konfrontacije traju mjesecima. Opzicija i lider SDSM-a Zoran Zaev, već tjednima objavljuju tzv. bombe, odnosno audio- snimke tisuća telefonskih razgovora koji teško kompromitiraju i devastiraju vlast i vladajući VMRO. Demaskirane su mnoge koruptivne radnje, totalna fuzija partije i države, korumpirano sudstvo, izborne krađe, kupovina i trgovina glasovima birača, policijsko zataškavanje ubojstva studenta Martina Neškovskog i misteriozna pogibija novinara Nikole Mladenova…..Sve je to rezultiralo višednevnim demonstracijama i protestima građana u Skoplju i drugim većim gradovima Makedonije koji su dobili dimenzije širokih građanskih protesta koji su svakodnevno najavljivani. Istovremeno je SDSM najavio za 17. svibanj održavanje “najvećih demonstracija protiv vlasti” u makedonskoj povijesti na kojima bi se insistiralo na ostavkama premijera Gruevskog i cijele vlade, sa zahtjevom za promptno etabliranje tehničke nepartijske vlade koja bi pripremila u kratkom roku nove slobodne izbore.

 Osam poginulih policajaca, 14 ubijenih terorista

U tom napetom ambijentu, u kojem je vlada, po mišljenju mnogih analitičara, panično tražila način da skrene pozornost sa dramatične eskalacije protesta i amortizira sve veću pozornost međunarodnog faktora, desila se Kumanovska tragična drama.

U noći između osmog i devetog svibnja jake sigurnosne snage makedonskog ministarstva unutarnjih poslova sukobile su se u predgrađu Kumanova (“Divlje naselje”) sa, kako je kasnije objašnjeno, najvećom terorističkom grupom na Balkanu, koja je navodno ušla sa teritorija Kosova u Makedoniju. Zatim slijede događaji o kojima je proteklih 48 sati puno napisano u gotovo svim značajnijim svjetskim medijima. Desetog svibnja, u rano jutro, prema službenim vladinim informacijama, teroristi su konačno “eliminirani i neutralizirani”, a tragični epilog je osam ubijenih makedonskih policajaca, 14 ubijenih i dvadesetak zarobljenih terorista, puno ranjenih na obe strane. Odgovornost je preuzela zloglasna teroristička organizacija ONA.

Politički komentatori slažu se da sukob nije prerastao u međuetnički konflikt zahvaljujući prije svega činjenici da su višemjesečni građanski protesti nastali na “krilima” nelegalnog prisluškivanja i “bombi” Zorana Zaeva doveli do neviđene pozitivne homogenizacije građana makedonskog i albanskog etničkog korpusa, budući da su snimljeni materijali jasno pokazali kako vladina koalicija (VMRO-DUI) podjednako diskriminira i omalovažava pripadnike svih etničkih grupacija u Makedoniji.

Ivanov: Tragičnih događaja ne bi bilo da je Europa otvorila vrata Makedoniji

Iz tih razloga, jučer i danas, javila su se širom Makedonije mišljenja i sumnje mnogih građana i javnih osoba u suštinske razloge, motive i “tajming”  kumanovskog sukoba. Lider opozicije Zoran Zaev više puta je tijekom posljednjh 24 sata postavio pred građanima i medijima pitanje tko, zašto i sa kakvim ciljem destabilizira Makedoniju? Građani Makedonije bili su uskraćeni za odgovor i bilo kakvo objašnjenje jer im se iznimno dugo, do samog prekida borbe, niko od vladinih organa nije obratio.

Makedonski predsjednik Ivanov

Makedonski predsjednik Ivanov

 

Najnovije reakcije predsjednika Makedonije Gorgja Ivanova i premijera Nikole Gruevskog, otkada je navodno sve završeno, ponovno su uzburkale javnost, budući da su oni potencirali veliku profesionalnost i pobjedu sigurnosnih snaga, što bi trebalo biti još značajnije jer su teroristi detektirani kao najveća teroristička banda u ovom dijelu Europe. Komentari ukazuju na nelogičnosti i neiskrenost u izjavama iz kojih se vidi da su predsjednik i premijer znali za dolazak i prisustvo terorista na teritorij Makedonije još početkom svibnja.

Opozicijski portali i dio medija  masovno citiraju najnoviju izjavu makedonskog premijera i ocjenjuju je kao kukavičko obraćanje Gruevskog, koji želi opravdati smrt osam policajaca  u borbi sa “najvećom i najjačom terorističkom grupom na Balkanu”.

S druge strane, mediji potenciraju i dio izjave predsjednika Ivanova, koji je posebno istaknuo da do ovakvih tragičnih događaja sigurno ne bih došlo da je Europa bila energičnija i potrudila se da Makedonija do sada već bude članica euroatlanskih integracija, tim više što je davno ispunila sve uvjete i već cijelo desetljeće stagnira u europskoj čekaonici sa statusom kandidata.

 “Makedonsko proljeće”

Zanimljivo je da je ovih dana i hrvatski analitičar Žarko Puhovski puno citiran u makedonskim medijima. Kao ilustracija, Puhovski locira da je problem u tome što Makedonija nije napredovala prema EU i NATO. Da je ušla u neku od tih organizacija, u tom slučaju ni najradikalniji Albanci ne bi imali prostor za provokacije. Puhovski tvrdi da Makedonija ima najgoru vojsku u Europi i zato trpi permanentne provokacije sa Kosova (a ne iz Albanije i Makedonije!). On dodaje da se ne smije zaboraviti ni grčki nacionalizam koji već godinama koči normalizaciju života. Puhovski, poslije kumanovskih događaja, ne predviđa eskalaciju sukoba, ali ne očekuje ni smirivanje.

U tom smislu reagira i dio političkih promatrača u Makedoniji, a izuzetno cijenjeni analitičar Sašo Ordanovski usudio se napisati kako je vrlo moguće da iza svega, pa i iza kumanovskih događaja, stoji sama vlast i tajne službe, te da je najvjerojatnije u pitanju pokušaj spriječavanja “makedonskog proljeća” (termin koji ovih dana masovno eksploatiraju europski mediji). To svakako odgovara premijeru Gruevskom kako bi skrenuo pozornost javnosti od objavljenih kompromitirajućih snimaka koji teško optužuju aktualnu makedonsku vlast.

Danas u Makedoniji sa svih strana pljušte izjave, komentari, poruke raznih nevladinih organizacija, (i)relevantnih ličnosti u kojima ima ohrabrujućih, racionalnih ali i kontradiktornih konotacija. U svojoj reakciji SAD, EU, OECE i NATO komentirajući kumanovski razrješnicu i eliminaciju terorista, naveli su stav da oružana grupa koja je u Kumanovu ugrozila sigurnost Makedonije, predstavlja “izoliran fenomen” u Europi.

 

kumanovo-2015 sukobi

Ni riječi o odgovornosti državnog vrha

Dugogodišnji ambasador EU u Skoplju, Ervan Fuere, jutros je oštro reagirao izjavivši da se vlada igra vatrom i da je direktno odgovorna za sukob u Kumanovu. Fuere je ostao na stavu da premijer i vlada moraju podnijeti ostavke.

I bugarski premijer Bojko Borisov nedavno je javno savjetovao Gruevskom da podnese ostavku, kako bi prestali protesti i demonstracije koji se danima održavaju širom zemlje.

I nakon svega, prisutan je građanski revolt i traženje odgovora na pitanje – što se u stvari desilo i da li je moralo doći do pogibje osam makedonskih policajaca. Ovu građansku dilemu ad hoc je u javnosti definirao eminentni profesor Pravnog fakulteta u Skoplju, dr. Dragi Raškovski. On je naime postavio nekoliko pitanja vladi vezanih za kumanovski događaj. Upitao je da li je točno da je vlada znala da su teroristi početkom svibnja ušli u Makedoniju. Ako je znala, zašto nije reagirala odmah, već je čekala najgori i najnelogičniji trenutak za akciju. Zatim, da li je točna tvrdnja vlade da su teroristi imali namjeru napasti centralne makedonske državne institucije. Ako je to točno, prof. Raškovski traži da mu vlada objasni koje su to značajne državne institucije koje se nalaze u Kumanovu. I konačno,  ukoliko su cilj terorista bile državne institucije u Skoplju, zašto teroriste nisu presreli na putu od Kumanova za Skopje, gdje bi sigurno bilo manje žrtava i što bi sa sigurnosnog aspekta bilo mnogo racionalnije.

kumanovo-2015- policija

Mediji su uz ova pitanja profesora Raškovskog naveli i izjavu umirovljenog generala Ilije Nikolovskog, koji je kao iskusni i priznati stručnjak iz vojnih struktura poručio kako sve ide k tome da je netko policajce izložio kao živo meso!

I da završimo, u svemu ovome i nakon svega, makedonska javnost nije čula od predsjednika, premijera i ministrice unutarnjih poslova, niti jednu riječ o njihovoj, pa i najmanjoj odgovornosti. Dapače na društvenim mrežama dominira ironiziranje izjave premijera Gruevskog kako je gubitak osam policajaca spriječio mogući gubitak 8 tisuća nevinih ljudi.

Za danas, u 18 sati, na drugi dan žalosti u Makedoniji, održat će se mirni protest u znak pijeteta i odavanja počasti tragično poginulim policajcima.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tags: , , , , , , ,

VEZANE VIJESTI