Neovisni novinarski portal
22.1.2021.
EKOLOGIJA / POLITIKA
Naftom umrljana Santa Barbara (izvor: twitter)

Puče naftovod u Kaliforniji:
Kilometarske mrlje u Santa Barbari, a naftaši – ‘izrazili žaljenje’

Naftom umrljana Santa Barbara (izvor: twitter)

Naftom umrljana Santa Barbara (izvor: twitter)

– Ako još niste čuli, plaže u Santa Barbari su u velikoj nevolji! – proširila se vijest noćas, nakon što su je putem twittera u svijet panično odaslali tamnošnji jedriličari na daskama (windsurferi).

Čemu se na našim otocima, plažama i obalama Jadrana možemo nadati od američkih naftnih kompanija i njihove tobožnje najnovije tehnologije i takozvanih najviših standarda u zaštiti okoliša, pokazuje najnovija katastrofa na obali uz Kaliforniju, na području zvanom Refugio State Beach.

Kako javljaju agencije IB i Hina, a prenosi HRT, na naftovodu uz kalifornijsku obalu puknula je cijev i u more se izlilo oko 79 tisuća litara nafte, kako je objavila tamnošnja obalna straža.

Nafta se razlila društvenim mrežama

Nafta se razlila društvenim mrežama

Očito nisu u stanju u vlastitoj državi osigurati normalno funkcioniranje naftovoda koji se nalazi pričvršćen na kopnu, pa se postavlja pitanje kako bi to činili na platformama na našoj morskoj pučini, na ličkim pašnjacima ili u slavonskom žitnom polju.

Taj se naftovod proteže usporedo s autocestom 101 u blizini Santa Barbare. Na površini mora sada je naftna mrlja dugačka šest i pol kilometara, a široka pedesetak metara – novinarima je povodom masnog naftnog incidenta rekla glasnogovornica obalne straže Andrea Anderson. Prema njezinim riječima, za cijevi od 61 cm odgovorna je kompanija Plains All American koja je već počela s čišćenjem, a plaža Refugio je zatvorena.

– Još nije poznat uzrok pucanja cijevi. U čišćenju sudjeluju i obalna straža, okrug te ured za ribarstvo i divlje životinje – veli A. Anderson.

Navedena kompanija Plains All American je objavila kako je, zamisli, zatvorila nafotovod , te kako postupa prema protokolu za krizna stanja.

Osim toga, ista kompanija je izrazila žaljenje.

Idila u Kaliforniji Twitter)

Idila u Kaliforniji Twitter)

Tags: , , , , , ,

VEZANE VIJESTI