Neovisni novinarski portal
21.9.2020.
POLITIKA
Branitelji zabarikadirani u crkvu sv. Marka (Foto: Barabara Vid/HRT)

Prosvjednici šator zamijenili crkvom sv. Marka:
Čuvaju ih svećenici i policajci

Branitelji zabarikadirani u crkvu sv. Marka (Foto: Barabara Vid/HRT)
Branitelji zabarikadirani u crkvu sv. Marka (Foto: Barabara Vid/HRT)

Branitelji zabarikadirani u crkvu sv. Marka (Foto: Barabara Vid/HRT)

Dio branitelja koji već 222 dana prosvjeduju u Savskoj noć su proveli u crkvi svetoga Marka. I to nakon što im je sinoć u 22 sata kordon interventne policije zabranio prosvjed na Trgu svetog Marka. Naime, prema Zakonu, prosvjedi su ondje dopušteni od 8 do 22. Jutros su neki od branitelja izašli iz crkve i prije 8 sati, a policija ih nije privela – javlja HRT.

Ono u čemu je policija dosljedna je u tome da ne dozvoljava dostavu hrane i pića prosvjednicima. Problem je i taj što u crkvi nema sanitarnog čvora pa se očekuje da će, pritisnuti osnovnim životnim potrebama, u neko vrijeme ipak morati izići iz crkve.  Branitelji kažu da u crkvi ostaju do daljnjega. Ne žele izići jer, kako kažu, nikome ne vjeruju. Odgodili su obraćanje novinarima koje je bilo najavljeno za 9 sati. Branitelji su novinaru HTV-a rekli da su potreseni, umorni i da im je noćas bilo hladno.

U Savskoj ulici je situacija trenutno mirna, branitelji tamo pomno prate razvoj situacije na Markovu trgu. Jučer su dvaput blokirali Savsku, postavili plinske boce, koje su uklonjene i promet se normalizirao. U Savsku je stigao autobus koji je sinoć krenuo iz Slavonskog Broda. Trebali su krenuti jutros, ali su nakon događaja na Trgu svetog Marka, krenuli odmah. Nezadovoljni su odnosom prema braniteljima i svojim kolegama suborcima žele dati potporu.

U Zagreb će krenuti i branitelji iz Osijeka. Žele dati potporu svojim suborcima. I sinoć su se okupili kod Spomenika crvenom fići. Na nekoliko minuta zaustavili su promet na Trpimirovoj cesti, najprometnijoj prometnici u gradu. Sutra će, kažu, na Dan zagrebačkih branitelja, biti sa svojim prijateljima. Zabilježeni su pojedinačni dolasci iz Splita, Šibenika i mnogih drugih mjesta.

U Mesničkoj je i dalje jake policijske snage no automobilom se može do nje.

Policija je sinoć u nekoliko navrata pokušala nagovoriti branitelje da iziđu iz crkve, čak su u jednom trenutku pokušali ući u nju. No prolaz su im zapriječili svećenici. Koliko je situacija bila ozbiljna govori i to da je neko vrijeme intervenciju pratio i sam ravnatelj policije Vlado Dominić. Najdramatičnije je bilo u trenutku kad se jedan branitelj popeo na krov zgrade nasuprot crkve i prijetio samoubojstvom, no kolege su ga nagovorili da siđe.
Noćas je reagirala i predsjednica RH Kolinda Grabar Kitarović. – Prateći događanja na Trgu Sv. Marka, pozivam sve odgovorne na iskorak k dijalogu i zajedničkom rješavanju otvorenih pitanja. U skladu sa svojom odgovornošću za stabilnost u državi, pokušavam stupiti u kontakt s predsjednikom Vlade Republike Hrvatske Zoranom Milanovićem. Vjerujem kako je svima stalo do stabilnosti naše domovine, njezinog ustavnog i pravnog poretka kao i međunarodnog ugleda. U tom duhu, još jednom pozivam na dostojanstvo, razum i dijalog – stoji u njenom priopćenju.

– Ultimatum znači nema razgovora, poručio je ministar branitelja Predrag Matić, u razgovoru za HRT. On smatra da su branitelji izmanipulirani i “gledaju u svoje mentore što im je činiti”.

Tags: , , , , ,

VEZANE VIJESTI