Neovisni novinarski portal
28.10.2020.
EKOLOGIJA / UKRATKO
Prijatelji životinja: Naplatom, kaznama i porezom protiv plastičnih vrećica

Prijatelji životinja:
Naplatom, kaznama i porezom protiv plastičnih vrećica

Prijatelji životinja predlažu naplatu od 2 kune po plastičnoj vrećici kako bi se konačno riješio problem odbačene plastike u okolišu koja je već prouzročila velike probleme, a posljedice će se osjećati kroz naredna stoljeća, posebice ona u morskom okolišu. Osim toga, naplatom bi se punio i Fond za očuvanje okoliša. Pod motom ” da nijedna ne bude besplatna”, prijatelji životinja otišli su i korak dalje te su resornim državnim ustanovama i institucijama odaslali svoje prijedloge rješenja problema zvanog-plastične vrećice.

Plasticne_vrecice3(1)
Podsjećaju kako je Zakonom koji je u Europskom parlamentu izglasan 28. travnjaove godine državama članicama naloženo da odredbe Direktive o ambalaži i ambalažnom otpadu prenesu u nacionalna zakonodavstva. Zakon je, podsjećaju, donešen kako bi se drastično smanjila upotrebe plastičnih vrećica kao najvećih zagađivača ljudskog okoliša.
Samo u jednoj godini u EU odbačeno je 8 milijardi plastičnih vrećica
Predstavnici Europske komisije iznijeli su šokantan podatak o preko 8 milijardi odbačenih plastičnih vrećica u EU-u samo u 2010. godini, i to zbog nemogućnosti njihove ponovne upotrebe. Udruga Prijatelji životinja istodobno ukazuje na problem obima godišnje proizvodnje plastičnih vrećica kojih se, primjerice samo u Hrvatskoj proizvede oko 200 milijuna komada.

Udruga je različitim akcijama nastojala ovaj problem približiti javnosti, a već godinama nudi i konkretna rješenja ovoga globalnog problema. Jedno od rješenja je i naplaćivanje pristojbe na plastične vrećice koje su tanje od 50 mikrona. Cilj predložene mjere bio bi smanjenje njihove proizvodnje i prodaje.

Zbirnjavanje kroz otkup nije ekološki prihvatljivo rješenje

Nadalje, Udruga je predložila ekološki najprihvatljivije rješenje poticanjem upotrebe trajnih vrećica, torbi i košara koje se mogu višekratno koristiti. Ujedno skreću pozornost na to da mjera zbrinjavanja plastičnih vrećica kroz otkup ne predstavlja trajno i prihvatljivo ekološko rješenje. Time se ne bi smanjila njihova proizvodnja pa tako ne bi nestao ovaj ekološki problem koji se očituje kroz trajno zagađenje okoliša, ugrožavanje cjelokupnih ekosustava te potrošnju prirodnih resursa i energija.

Porezom i kaznama protiv plastičnih vrećica

Ideja nije nova ni neprovediva, kažu u Udruzi navodeći kako su u Hrvatskoj ozbiljnost ovog ekološkog problema prepoznali pojedini trgovački lanci koji su prestali nuditi besplatne plastične vrećice ili pak svojim kupcima daruju platnene torbe. Na svjetskoj razini, istome problemu uspješno se doskočilo u mnogim državama i gradovima kao što su: San Francisco, Los Angeles i Mexico City, Italija, Izrael, Kanada, Južna Afrika, Irska, Ruanda, Somalija, Tanzanija, Kenija, Uganda, pojedini gradovi u Indiji, Kini, Belgiji, Švicarskoj, Njemačkoj i Nizozemskoj. U navedenim zemljama plastične vrećice su potpuno zabranjene, a osim toga uveden je porez ili novčane kazne za njihovu upotrebu.

Imajući u vidu da budućnost Hrvatske, između ostaloga, leži u okretanju održivom razvoju i poticanju ekološke svijesti građana, Udruga se poziva na očuvanje prirode i čovjekova okoliša kao najviših vrednota ustavnog poretka Republike Hrvatske. Upravo je država ta koja je dužna osigurati uvjete za zdrav okoliš, a osobitu skrb treba posvetiti zaštiti zdravlja ljudi i prirode.

Stoga je udruga Prijatelji životinja reagirala odmah po izglasavanju zakona u Europskom parlamentu, te uputila dopis Ministarstvu zaštite okoliša i prirode kojim traži da se bez odlaganja implementiraju odredbe Direktive o ambalaži i ambalažnom otpadu u Plan gospodarenja otpadom Republike Hrvatske. Pozvala je Ministarstvo da implementaciji pristupi odmah i bez čekanja isteka rokova te na najučinkovitiji način.

Plasticne_vrecice1(1)

Udruga od Ministarstva traži ne samo da ispuni regulativu nego da iznađe najpovoljnije rješenje i ciljano regulira ovo područje. Napominje se, međutim kako minimalne mjere u ovome slučaju nisu prihvatljive. Ovaj problem,smatraju, zahtijeva isključivo one mjere koje će rezultirati drastičnim i konkretnim smanjenjem proizvodnje plastičnih vrećica. Samo na taj način jednom za svagda stat će se na kraj do sada nesagledivim posljedicama onečišćenja okoliša.

Više informacija o ovoj temi može se naći na: www.prijatelji-zivotinja.hr.
Tags: , , , ,

VEZANE VIJESTI