Neovisni novinarski portal
16.1.2021.
IZDVOJENO / OKOLIŠ - NEMA OKOLIŠANJA! / UKRATKO
Prijatelji životinja: “Barbarski lov životinja lukom i strijelom vraća nas u kameno doba”!

Prijatelji životinja:
“Barbarski lov životinja lukom i strijelom vraća nas u kameno doba”!

Prijatelji životinja upozoravaju na novu odredbu u Nacrtu prijedloga Zakona o lovstvu kojim se pokušava uvesti sramotni lov lukom i strijelom. Smatraju kako uvođenje novog načina iživljavanja nad životinjama zbog zabave Hrvatsku vraća u- kameno doba.

Lukom i strijelom po životinjama
„Nacrt prijedloga Zakona o lovstvu sadrži niz nazadnih odredbi koje kompromitiraju ne samo dosadašnja civilizacijska postignuća nego bitno otežavaju zaštitu divljih pa i kućnih životinja u Hrvatskoj. Stoga upozoravamo Vladu RH kako je moguće da pred nju dođe ovakav Nacrt. Vladi nudimo svoje mišljenje i prijedloge vezano uz dvije sramotne odredbe – prijedlog nadležnog ministarstva da se uvede lov lukom i strijelom, te mogućnost ubijanja pasa i mačaka od strane lovaca“-stoji u priopćenju za javnost Prijatelja životinja.
Nakon luka i strijele možemo očekivati lov kopljem, sjekirom…

U Hrvatskoj dosad nije postojala mogućnost lova lukom i strijelom, a nisu se ni uvažavali zahtjevi pojedinih lovaca da se uvede novi način ubijanja životinja. Predlagatelji Nacrta obrazložili su da lov lukom i strijelom ne bi ”uzrokovao divljači nepotrebnu bol i patnju’‘ i da uvođenjem te kategorije lova ”obogaćujemo turističku ponudu”. Po toj apsurdnoj logici, možemo uskoro očekivati i prijedloge da se, u svrhu razvoja turizma, uvede i lov kopljem i sjekirom, sarkastično će Prijatelji životinja.

Lov lukom i strijelom-4

Smatraju kako je uvođenje mogućnosti lova lukom i strijelom etički nazadno, te kako takav lov uzrokuje velik broj ranjenih i osakaćenih životinja. Broj pogodaka koji usmrte životinju iznimno je mali i najčešće dovodi do ranjavanja, sakaćenja i sporog umiranja u agoniji, što može, nakon ranjavanja životinje, trajati danima i tjednima. Također, korištenje luka i strijele kao metode kontrole naseljenosti populacije divljači nije učinkovito niti se provodi, zbog čega takva vrsta lova služi isključivo sadističkoj rekreaciji i razmetljivosti pojedinaca, a to nije razlog da se ova okrutna praksa dopusti zakonom.
Nečujno  oružje opasno i po turiste
Dopuštanjem lova lukom i strijelom u Hrvatsku bi se uvelo novo, iznimno opasno oružje za sigurnost ljudi, zbog svoje nečujnosti. Takvo tiho oružje velika je opasnost i za lovce, koji ionako često stradavaju od svojih kolega, kao i za građane kojima, dok se šeću prirodom, u glavu može doletjeti strijela. To novo oružje trebat će registrirati i mijenjati pritom golem broj zakona, pravilnika i ostalih propisa, što će preopteretiti ionako već preopterećenu državnu birokraciju i zahtijevati značajne novčane troškove. Uvođenje lova lukom i strijelom može se samo negativno odraziti na turistički imidž Hrvatske. To što je Hrvatska do sada imala zabranu ove vrste lova itekako je opravdano i tako treba ostati.
Lov lukom i strijelom-3

Prijatelji životinja traže i da se u Nacrtu izraz ”ukloniti” i ”uklanjanje” pasa i mačaka, ako su bez nadzora na udaljenosti 300 m od nastambe vlasnika, ne tumači kao sinonim za ubijanje, što mnogi često čine, iz čiste obijesti. Skrbnici pasa trpe strah za živote svojih životinjskih prijatelja u državi u kojoj nitko ne bi trebao imati moć zastrašivanja.

Umjesto “ukloniti” i “uklanjanje” uvesti izraze: “izmjestiti” i “izmiještanje”

Nadalje, Prijatelji životinja predložili su da se umjesto izraza ”ukloniti” i ”uklanjanje” u Zakonu koriste izraze ”izmjestiti’‘ i ”izmještanje”, iz čega će biti nedvosmisleno da se radi o premještanju s jednog mjesta na drugo. Lovci nisu nadležni za zbrinjavanje kućnih životinja niti smiju koristiti oružje za njihovo ”uklanjanje”. Ta zastarjela odredba treba biti promijenjena zbog mogućnosti zloupotrebe te s obzirom na to da već dugo postoje zakoni i pravilnici koji reguliraju odgovornost skrbnika i zbrinjavanje napuštenih životinja.

Nove ubojite lovačke metode kao nova turistička ponuda!?

Republika Hrvatska ne bi smjela dopuštati ranjavanje i ubijanje nedužnih životinja, koje se ne mogu obraniti, novim ubojitim lovačkim metodama. Bilo bi sramotno da Hrvatska ubijanje životinja lukom i strijelom promiče kao dio svoje turističke ponude. Gađanje životinja lukom i strijelom nije ni zabava, ni sport, ni rekreacija, ni turizam, već barbarstvo. Prijatelji životinja zalažu se za obogaćivanje hrvatske turističke ponude ekolovom, odnosno ”lovom” kamerama i fotoaparatima, a ne iživljavanjem na životinjama.
Lov lukom i strijelom-5

Tags: , , , , , ,

VEZANE VIJESTI