Neovisni novinarski portal
17.1.2021.
INTERVJUI
Prapovijesni gadgeti – daske i balinjere ponovno u modi

Prapovijesni gadgeti – daske i balinjere ponovno u modi

Na velikoj utrci karića 'Tri bogena' niz serpentine tvrđave Barone na svojim bolidima protutnjalo je 60 natjecatelja, među kojima je bio i gradonačelnik Šibenika dr. Željko Burić (60).

Utrka karića (Foto Tris - H. Pavić) (3)
Prvi svibnja u Šibeniku bio je u znaku karića, trkaćeg vozila za djecu izrađenog u garaži od dasaka i tri kuglična ležaja, tzv. balinjere.

Na velikoj utrci karića ‘Tri bogena’ niz serpentine tvrđave Barone na svojim bolidima protutnjalo je 60 natjecatelja, među kojima je bio i gradonačelnik Šibenika dr. Željko Burić (60). On je nastupao u kategoriji 45+. Karić s rednim brojem 35 i registracijom Ši 001 ŽB ovaj liječnik doduše nije sam izradio, ali komisija utrke utvrdila je da udovoljava propozicije natjecanja.

Gradonačelnik Burić pred utrku (Foto: Tris/H. Pavić)

Gradonačelnik Burić pred utrku (Foto: Tris/H. Pavić)

 

– Ovo je povratak u moje djetinjstvo, povratak u prošlost, za punih 50 godina. Kako objasniti nekome tko ne zna što je to karić? Moja djeca ne znaju ni što su to balinjere, a moje je djetinjstvo bilo djetinjstvo balinjera, karića, romobila, frenja (špekula)… Pridružio sam se ovom natjecanju da pokažemo današnjim generacijama da i bez gadgeta, bez interneta, bez video igrica može dobro zabavljati, napraviti vrhunsko druženje, igra i adrenalinsko natjecanje – rekao je pred utrku gradonačelnik Burić.

Gradonačelnik je dobro startao, u jednom trenutku je izbio i na čelo, ali je u posljednju okuku ušao preširoko i izgubio za dvije dužine karića. Iza njega je bio još stariji natjecatelj, 81.godišnji Zlatko Antunac, koji je na bučno i opasno malo vozilo za djecu sjeo nakon punih 70 godina.
– Mi smo kariće vozili u vrijeme kad je malo koja ulica u gradu bila asfaltirana. Vozili smo i po granitnim kockama kaldrme, padali i udarali se. Danas sam nastupio samo da prisjetim kako je to nekad bilo i da sebi i drugima pokažem da sam i ja nekad bio dijete – rekao nam je Antunac.

Dr. Željko Burić u borbi za prvo mjesto (Foto: Tris/H. Pavić)

Dr. Željko Burić u borbi za prvo mjesto  – Zlatko Antunac zadnji (Foto: Tris/H. Pavić)

 

Dr. Željko Burić u borbi za prvo mjesto (Foto: Tris/H. Pavić)

Tags: , , , , ,

VEZANE VIJESTI