Neovisni novinarski portal
19.1.2022.
IZDVOJENO
Pjesme Europi za rođendan: Euro Neuro, Europa na dlanu, Eunija, Insieme 1992, The Final Countdown…

Pjesme Europi za rođendan:
Euro Neuro, Europa na dlanu, Eunija, Insieme 1992, The Final Countdown…

 Dan je Europe, 9. svibnja. Na taj dan je 1950. godine Robert Schuman, francuski ministar vanjskih poslova, predložio formiranje tzv. Europske zajednice za ugljen i čelik. Sve ostalo je povijest, odnosno sadašnjost, osim što su iz naziva izbačeni ugljen i čelik, a ostala je samo Europska unija (zajednica).

Svaki rođendan, pa i 65., najbolje se slavi uz pjesmu i šalu. Zato su se mnogi umjetnici i oni koji se tako predstavljaju potrudili zapjevati miloj EU-i, kako bi tako uveličali njezinu veličinu. Kako što je vjerojatno manje-više svima poznato, kao svojevrsna himna EU-e nametnula se Oda radosti, posljednji stavak popularne Devete simfonije Ludwiga Van Beethovena. Nema gdje ju se ne čuje, pa je ovom prigodom ipak nećemo reproducirati, na čemu bi zasigurno bio zahvalan i njezin autor, prije nego bi oglušio.

https://youtu.be/8H-TbwiadFs

Ali, Salvatore Toto Cutugno, talijanski pjevač, i dan danas pjeva pjesmu Insieme 1992., još jednu neslužbenu EU-himnu, s kojom je pobjedio na izboru za pjesmu Eurovizije usred – Zagreba, 1990. godine. Zanimljivo, prateći vokali su mu tada bili Slovenke i Slovenci, grupa Pepel in kri (Pepeo i krv). Možda nije ni to slučajno, jer se Europa, kako znamo, u više uzastopnih navrata rađala u pepelu i krvi, na što je podsjetila i jučerašnja 70. obljetnica EU-pobjede nad fašizmom. A možda je i zato Slovenija prije ‘ušla’ u EU.

Ipak, Toto je prije par mjeseci nastupio u Mostaru sa svojm pjesmom na predstavi Večernjakov pečat, gdje je priznao i kako mu je prvi uradak bila pjesma Afrika, no s njome nije dospio proizvesti sličan učinak kao s EU-hitom, eventualnu panafričku himnu.

Nekih pokušaja je bio i u nas, pa je tako na prvu obljetnicu ‘ulaska u EU’, domaća skupina Ladies u sastavu Sanja Doležal, Branka Delić, Ivana Radovniković i Maja Vučić otpjevala pjesmu “Europa na dlanu“, u kojoj ima i sljedećih stihova:

Europa sva u jednu pjesmu ne stane…
U pregrštu njezinih divnih boja
sjaji i Hrvatska moja…
I ne treba ispustiti iz vida
pa obići ostatke berlinskog zida…

Bilo je i ranijih nastojanja slične naravi, i prije ‘ulaska’, pa je prvi CD “Poleti pjesmo do Europe” izdala Delegacija Europske komisije u Hrvatskoj, u kojem ‘ projekt tematski obrađuje te djeci približava temeljne ljudske vrijednosti, važnost očuvanja prirode, obrazovanja djece i mladih’.

No neki još nisu ušli u EU, na primjer Crna Gora, pa su koncem prošle godine pozvali crnogorske stihoklepce i skladatalje da sudjeluju u ‘KONKURSU za izbor pjesme procesa evropske integracije ME4EU, EU4ME (Ja za Evropu, Evropa za mene)’


– U skladu sa ciljevima postavljenim Komunikacionom strategijom, a sa ciljem boljeg razumijevanja procesa pristupanja Crne Gore EU, British Council poziva autore muzike koji su registrovani u Crnoj Gori da se prijave na konkurs. Pjesma treba da doprinese podizanju stepena zainteresovanosti za teme vezane za EU, te da građanima približi benefite pristupanja Crne Gore u EU, sa posebnim naglaskom na mlade – vabili su glazbenike Britanci i vladajući Crnogorci.

Inače, izabrana je pobjednička skladba „Pokreni se“, koju je skladao Marko Đurović, a tekst napisao Zlatko Jovović. Ipak, čini se da je već jako puno za promociju Crne Gore u EU-i već prethodno učinio Rambo Amadeus (Antonije Pušić), jedan od vodećih glazenih umjetnika s područja pristupnih članica, ali i šire. Tko zna kako su stihovi pjesme Euro Neuro, s kojom je kao predstavnik Crne Gore prije par godina nastupio na izboru za pjesmu Eurovizije, shvaćeni u Bruxellesu. Ali evo ih, pa procijenite sami:

Euro sceptic, unalphabetic
try not to be hermetic.
Euro neuro don’t be sceptic hermetic, pathetic, unalphabetic.

Forget all cosmetic, you need new poetic
Esthetic, ecletic, dialectic.
Euro neuro, don’t be dogmatic bureaucratic,
you need to become pragmatic,
to stop change climatic automatic.

Need contribution from the institution
to find solution for pollution
to save the children of the evolution.

Euro neuro, euro neuro,
monetary break dance
euro neuro, euro neuro,
give me chance to re-finance.

Euro neuro I don’t like snobizam
nacionalizam, puritanizam,
I am different organizam.
My heroizan is pacifizam, altruizam,
I enjoy biciklizam,
liberalizam, tourizam, nudizam, optimizam.
It is good for reumatizam.

Euro neuro, I got no ambition,
for high position and competition
with their condition.
Different mission, different school
I got only one rule
always stay cool like a swimming pool

 

Nisu ni kod nas baš svi bili lišeni osebujnijeg glazbenog i pjesničkog promišljanja o problematici pretpristupanja, pristupanja i ulaska Hrvatske u EU.

‘Vatrogasci’, skupina od kojih se mnogima diže kosa na glavi, a drugi ih smatraju vrlo zabavnima, još davno su snimili videospot s naslovom Eunija. Ako se izuzmu za njihov izričaj karatkteristični vulgarizacijski standardi, i iz ove se pjesme može doznati ponešto o trnovitom putu ulaska Hrvatske među EU-zvjezdice.

I za kraj, podsjetnik na superhit mega-kičaste skupine logičnog naziva The Europe, koja je uoči velebnog ujedinjenja spretno lansirala hit The Final Countdown (Konačno odbrojavanje).

Sretan Vam Dan Europe!

Tags: , , , , , ,

VEZANE VIJESTI