Neovisni novinarski portal
21.1.2021.
KOMENTARI / POLITIKA
Direktorica kampanje HDZ-a Josipa Rimac i predsjednik stranke Tomislav Karamarko na nedavno stranačkom skupu u Vodicama (Foto: H. Pavić)

Piši mi, samo piši mi…/Tomislav Karamarko se predomislio i “crvene vragove” pozvao za stol

Direktorica kampanje HDZ-a Josipa Rimac i predsjednik stranke Tomislav Karamarko na nedavno stranačkom skupu u Vodicama (Foto: H. Pavić)

Tomislav Karamarko u Vodicama (Foto H. Pavić) (2)Nešto se zbilja događa s Tomislavom Karamarkom. Šef HDZ-a najprije je u intervjuu tjedniku Globus promovirao „antikomunistički manifest“ kao programsku platformu stranke koja bi, prema Karamarkovim prioritetima, imala provesti „ljuti boj“ kontra „crvenih vragova“, iliti SDP-a, s možebitnim epilogom lustriranja cijele stranke kao sljednice totalitarnog SKH. A onda preko noći doživio nekakvo preobraćenje, pa se latio pera i tinte i napisao pomirbeno pismo čelniku odioznog mu SDP-a, Zoranu Milanoviću. Možda je kod Karamarka došlo do nagle demencije, pa je zaboravio što je još jučer rekao, te sada pledira za dijalog i prekid ideoloških sukoba i podjela. O čemu se tu radi? Zar bi pravovjerni, autentični hrvatski domoljub doista razgovarao s „crvenim vragovima“?

Lider HDZ-a pozvao je u petak šefa SDP-a Zorana Milanovića da sjednu zajedno za stol i razgovaraju, gdje god se dogovore, nema ultimatuma ni pritiska, nema opterećenja ideološkim prijeporima i pozicijama, uvjeravali su iz kabineta prvog čovjeka HDZ-a. Gestu dobrohotnog pomirbenog susreta iz Karamarkovog tabora objašnjavaju odgovornošću dviju najvećih stranaka za stanje u državi,  potrebom otvaranja dijaloga i obustave „rata“ u interesu bržeg oporavka zemlje i dobrobiti njezinih građana kojima nepomirljive podjele u društvu svakako nisu na korist.

– Vrlo često imam osjećaj da živimo u dvije različite države, a živimo u jednoj državi koja je u velikim problemima – dodatno je pojašnjavao svoju iznenadnu inicijativu prevrtljivi vođa HDZ-a. 

Pozivnica s „desne bande“ vrijedi tijekom dva iduća tjedna. Ali, da vrijedi i dva mjeseca, zaludu bi bilo. Jer, kako prihvatiti takav gotovo šizofreni obrat i povjerovati u ozbiljnost i iskrenost  Karamarkovih namjera. Najprije poziv na linč, kolektivna diskvalifikacija SDP-a kao kišobrana pod koji su se natiskali boljševici kamuflirani prozirnim plaštom demokracije, totalitarni komunistički vragovi, a onda, samo koji dan poslije, pomirljiva ruka suradnje. Tko je tu lud, tko se najeo bunike? Karamarko ili njegovi savjetnici ? Uostalom, svejedno je. Jer, s „lijeve bande“ pismo „s porukom“ shvaćeno je kao neuspjeli vic, pa je jednako nemaštovitom dosjetkom i uzvraćeno. Kakav dijalog, kakvi bakrači?!

Ako želite razgovarati, o.k., može, ali u TV-debati, javnim sučeljavanjem dvaju stranačkih lidera, pa da vidimo „čija mati crnu vunu prede“. Ili, neka Karamarko sjedne u Mercedes, ionako misli da nije u sukobu interesa, pa neka dođe u  Sabor, i tu će moći o koječemu razgovarati, pa makar i o njegovoj obećanoj „dolini suza“ ili posebno omiljenoj temi završnog obračuna s „avetima komunizma“ i sljednicima SKH – totalitarizma. Bio bi red da se napokon pojavi u parlamentu, na poslu, za koji uredno prima plaću makar bi se teško reklo da je zaradi…

Eto tako su Karamarku odgovorili iz SDP-a na njegovu neočekivanu političku akrobaciju, nimalo nalik , „naivnoj Tuđmanovoj ideji pomirbe“. Iz savezničkih kukuriku redova pismo je izazvalo blago čuđenje i otvoreni podsmjeh.

– S njim, o čemu, o čemu s njim razgovarati? Čovjek vas sve izvrijeđa, cijelo društvo i ono malo međunarodno poznatih ljudi koje imamo, a onda poziva na dijalog – komentirala je Vesna Pusić.

Posve opravdano. Iako razgovor nema alternativu. Pod uvjetom da sudionici znaju što rade i zašto to čine…

Tags: , , , ,

VEZANE VIJESTI