Neovisni novinarski portal
26.10.2020.
IZDVOJENO
Diana Vodanović na današnjoj presici

Otvoreni rat u Ekonomskoj:
Diana Vodanović za sve optužila ‘obiteljsku urotu’

Diana Vodanović na današnjoj presici

V.d. ravnateljica Ekonomske škole u Šibeniku danas se opet obratila novinarima.

Diana Vodanović na današnjoj presici

Diana Vodanović na današnjoj presici

„Siječanjski nemiri“, „kratkotrajno primirje“, „lažna svjedočanstva“, isprovocirani kaos“, „manipulacije“, „djeca na ulicama“, „bojkot“, „zlouporabe“, „prosvjedi“, „žrtve“… Da ne znamo da su se ovakvi izrazi danas čuli u učionici broj 24 u zgradi Gimnazije, pomislili bismo da nam se nešto gadno sprema. Devedesetprva ionako nikad aktualnija nije bila. „Ratno stanje“ u Ekonomskoj školi u Šibeniku, čak i pet mjeseci od početka krize, svakim danom kulminira još i više. Na nesvakidašnjoj žilavosti, ovoj aferi mogu pozavidjeti i one puno poznatije, od Patrije i Lex Perkovića do Spice i Fimi medije.
– Upravni sud u Splitu donio je privremenu mjeru po kojoj se nezakonitim smatra lanjsko rješenje inspektorata o zabrani mojeg imenovanja na mjesto ravnateljice – rekla je v.d. ravnateljica Diana Vodanović na današnjoj tiskovnoj konferenciji.
Od Školskog odbora traži da postupi po tom rješenju, drugim riječima, da je ostavi na mjestu ravnateljice. – Nema ustvari ni potrebe da me Odbor u četvrtak imenuje za v.d. ravnateljicu, jer ja to već i jesam – reći će.
Stvari, dakako, nisu ni izbliza tako jednostavne, iako je Diana Vodanović, mora joj se priznati, u nekoliko poteza proteklih dana situaciju u Ekonomskoj neočekivano preokrenula u svoju korist kad je izgledalo da je za nju sve već izgubljeno. Nastavnici, roditelji i županijski HDZ dignuli su ruke od nje, a podigli ih za Igora Friedricha. No natječaj je poništen, a nedavna odluka Upravnog suda zakomplicirala je ionako zakukuljenu situaciju.

Ministarstvo šuti

Školski odbor čeka da se Ministarstvo obrazovanja i Visoki upravni sud učituju glede spomenutog rješenja, a to bi se trebalo dogodio u iduća tri dana. U protivnom bi mogao nastupiti još veći kaos; naime Diani Vodanović u četvrtak ističe jednogodišnji mandat, a nitko, pa ni ona, ne zna tko će voditi školu ako dotad Školski odbor ne donese nekakvu odluku. Ministarstvu je još proteklog četvrtka upućen zahtjev za očitovanje, a iz nekog razloga od njih još ni glasa. Drugim riječima, nitko ne zna što bi s tim rješenjem Upravnog suda, koje očito ide na ruku Diani Vodanović.
Nije baš najjasnije ni kakva se igra jutros odvila sa Školskim odborom. Župan Goran Pauk smijenio je sva tri predstavnika Osnivača u Odboru. Navodno su na vlastiti zahtjev razriješeni Matija Bumbak, Krešimir Bulat i Marija Radić, a njih će zamijeniti Jadranka Fržop, Lidija Bralić i Sanja Slavica Matešić. Škoski odbor u promijenjenom sastavu zasjeda 7. svibnja, u „pet do dvanaest“, na dan kada Diani Vodanović ističe mandat.
– Članovi Odbora Matija Bumbak, Stanka Štrkalj, Anamarija Širinić i Ivana Kardum Goleš otvoreno su odbili postupiti po rješenju Upravnog suda – osvrnula se Vodanović na prošlotjednu sjednicu Školskog odbora, po prvi put imenima i prezimenima javno optužila one koji su, po njoj, krivi za krizu u Ekonomskoj. Tu nije kraj, budući da, kako kaže, iza svega od početka stoji „obiteljska urota“.

Obiteljski odnosi

– Kaos u školi ispovocirali su sindikalni povjerenik i bivši v.d. ravnatelj Andrej Milošević, njegova sestra i profesorica u Ekonomskoj Vesna Pravdić, zatim njihova sestrična i tajnica škole Stanka Štrkalj te profesorica Jadranka Petković koja je u uskoj rodbinskoj vezi s jednom osobom iz Prosvjetne inspekcije – tvrdi Vodanović, koja je i novinarku portala TRIS, koji je prije pet mjeseci prvi razotkrio dramu u Ekonomskoj, obiteljski povezala s pedagoginjom škole, Anamarijom Širinić. TRIS je, eto, o raspadu sistema u školi izvještavao zbog „tetke od nečijeg supruga“.
Diana Vodanović je na današnjoj presici pozvala Školski odbor da djeluje po zakonu. Pa se na kraju moglo čuti i ovo: – Poštujmo žrtve koje su pale za Republiku Hrvatsku!
Inače, danas se nekoliko roditelja i učenika okupilo ispred zgrade šibenske Gimnazije na još jednom mirnom prosvjedu sa samo jednom željom: „Neka ova agonija konačno prestane!“

 

Tags: ,

VEZANE VIJESTI