Neovisni novinarski portal
20.1.2021.
KOMENTARI / POLITIKA
Nacionalna higijena “ruža hrvatskih”

Nacionalna higijena “ruža hrvatskih”

Piše: Josip Antić

Anica Kovač (Printscreen YouTube)Anica Kovač, nekadašnja Miss Hrvatske, supruga bivšeg nogometaša Roberta Kovača, u subotu je izjavila kako je „vrijeme za čistu Hrvatsku“. Budući da tu izjavu nije dala za vrijeme neke od učestalih eko akcija (primjerice čišćenja podmorja ili nekog drugog dijela lijepe naše) nego na “Skupu zajedništva 100 posto za Hrvatsku – Zajedno do pobjede”, što ju je dio branitelja, koji nešto više od 200 dana nelegalno prosvjeduju pred Savskom 66. održao na Trgu bana Jelačića, nimalo ne čudi što je dobar dio javnosti u toj poruci sa skupa na kojem se čuo i ultimatum Vladi kako ima „rok do četvrtka“ iščitao njena politička, a ne ekološka nagnuća.

Poslije se prva pratilja Miss svijeta za godinu 1995. pravdala kako je, kada je izjavila da je vrijeme za čistu Hrvatsku, „mislila na to da se ponosimo na izborenu slobodu i samostalnu državu“ . Podršku je braniteljima na prosvjedu dala zato što su oni, kaže ,  dali  živote za domovinu i zato što je među njima puno invalida. “Ja sam vam dosta osjetljiva kada je u pitanju borba za ljudska prava, a ti ljudi tamo bore se za svoja prava”, rekla je gospođa Kovač. No, bilo bi zanimljivo čuti i kako tu „čistu Hrvatsku“ zamišlja u „nečistoj Europi“ kojoj može zahvaliti na mnogo čemu što danas zove svojim životom. Kad se malo bolje razgrne njena biografija gotovo i da nema čiste priče. Ne vjerujete?

Duvno, Berlin, Pariz… čisto hrvatski !

Anica Kovač (djevojački Martinović) rođena je 3. ožujka 1976. godine u Duvnu, današnjem Tomislavgradu, u BiH. Njezini roditelji Mila i Ivan Martinović, kažu biografi, već su imali sina Antu, no neimaština ih je natjerala da bolji život potraže u Njemačkoj. Eto prve nečiste priče, jer da su Nijemci ustrajali na ideologiji, što su je tako zdušno prigrlili Poglavnik i društvo, Anica i njena obitelj mogli su do Berlina (gdje su se skrasili) tek u teretnom vagonu i to kao živo meso za koncentracijske logore. No, kako su u međuvremenu Nijemci shvatili što to znači „priča o čistoj državi“, Aničin otac nije imao nikakvih problema i osnovao je vlastitu građevinsku tvrtku. Unrein!

Priča o nečistoći pritom nije stala: poduzetna i spretna Anica već s 18 godina postala je uspješna manekenka i živjela u – Parizu. Impur! Iskoristila je svoj atraktivan izgled da bi kao manekenka ostvarila snove i putovala svijetom. Radila je za agenciju Ford (eto opet nešto nečisto), zahvaljujući kojoj je nosila zvučne marke Escadu, Betty Barclay i Brigitte Bardot. Unclean!

I ulazak u svijet missica opet je omogućila „nečista Hrvatska“: Hamed Bangoura, vlasnik matične agencije Midikenn, prijavio je Anicu na Izbor za Miss Zagreba. Suvereno je pobijedila, a slijedilo je natjecanje za Miss Hrvatske, na kojem je također pobijedila. Na izboru za Miss svijeta u Južnoafričkoj Republici (godinu dana ranije Nelson Mandela je na izborima slomio Apartheid)) Onrein! Anica je proglašena prvom pratiljom i najljepšom Europljankom. Njezin uspjeh nikad više nije postigla nijedna hrvatska kandidatkinja. Da osim ljepote posjeduje i stav Anica je pokazala kad je 1998. godine Lejli Šehović pet dana nakon izbora oduzeta kruna i pobjednicom natjecanja proglašena je Ivana Petković. Anica je bila među prvima koji su javno podignuli svoj glas u Lejlinu obranu. Mašala!

Anice, it’s not o.k. !

Godine 2001. Anica se udala za Roberta Kovača, čija karijera također ima mnoge „nečiste elemente“.  Godine 2005. Robert je dobio ponudu iz Juventusa. Immondo! Usput, do 2009. igrao je u dortmunskoj Borusiji.

Na sve uspjehe u „nečistom svijetu“ i Anica i njena obitelj mogu biti ponosni baš kao i na „na izborenu slobodu i samostalnu državu“. Problem je što je skup na kojem je sudjelovala samo prividno priča o zajedništvu i pravima branitelja. Ono što je tamo izrečeno (kao i uostalom, najveći dio onoga što se zbiva u šatoru ispred Savske 66) kosi se s nekim osnovnim postulatima na kojima je Hrvatska kao demokratska država izgrađena. Ukratko, u demokratskoj državi ratni veterani imaju pravo na prosvjed, ali nemaju pravo biti u službi jedne političke opcije s prijetnjama koje zvuče kao poziv na državni udar kako bi utjecali na raspisivanje prijevremenih izbora. A upravo takvom skupu je gospođa Kovač prisustvovala i gotovo je nevjerojatno kako „osjetljiva“, kakva već jest, u porukama i povicima koje je čula na tom skupu nije prepoznala i još poneko kršenje ljudskih prava.

Kao osoba koja je odrasla i dugo živjela u svijetu s nešto dužom tradicijom demokracije (nipošto ne i bezgrešnom) o tome bi morala već imati neka saznanja, pa i suvisliju formulaciju od one koju je izrekla.

Dok joj se ne razjasni kako je samo „nečista Hrvatska jedina dobra Hrvatska“ i kao takva budi ponos, bilo bi joj pametnije da je u maniri prave bivše missice zavrtjela onu staru: „Ja sam za mir u svijetu“. Ili u prijevodu – It’ s OK.

“Dvorišna metla” eurozastupnice

E da, čujem da je Ruža Tomašić na izjavu srpskog ministra rada Aleksandra Vulina koji je Hrvatskoj poručio da Srbiji ne dijeli lekcije, nego da pogleda u vlastito dvorište i procesuira ratne zločine, izjavila:

“Neka oni mole Boga da mi ne počistimo svoje dvorište, jer ako mi počnemo čistiti svoje dvorište, imat će oni još jako puno Srba iz Hrvatske koji će morati ići u Srbiju. Oni drže ovu državu za blagajnu i samoposlugu, a ništa joj ne daju”, kazala je Tomašić.

Pitate se ima li kakve razlike između izjave bivše misice i aktualne predsjednice Hrvatskih konzervativaca i europarlamentarke? Ima.

Prva se može skloniti u glupost, druga ne može pobjeći od fašizma.

Ruža Tomašić (Foto HSP AS) (8)

 

 

Tags: , , , , ,

VEZANE VIJESTI