Neovisni novinarski portal
27.1.2021.
POLITIKA
Bleiburg 16. svibnja 2015. (Foto: HRT)

Na Bleiburškom polju obilježena 70. godišnjica tragedije

Bleiburg 16. svibnja 2015. (Foto: HRT)
Bleiburg 16. svibnja 2015. (Foto: HRT)

Bleiburg 16. svibnja 2015. (Foto: HRT)

Na Bleiburškom polju obilježena je 70. godišnjica bleiburške tragedije u svibnju 1945. kada je jugoslavenska vojska likvidirala desetke tisuća pripadnika vojske poražene NDH i civila – javlja HRT.

Komemoracija, u organizaciji Počasnog bleiburškog voda i pod pokroviteljstvom predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović i člana Predsjedništva BiH iz reda hrvatskoga naroda Dragana Čovića, počela je molitvom odrješenja na groblju Unterloibach koju je predvodio zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić.

Predvodio je misu za sve žrtve Bleiburga i križnih putova. Prije 70 godina, kada je veliki dio Europe i svijeta slavio oslobođenje od totalitarnih ideologija zla, mi mjesec svibanj 1945. pamtimo po strašnim pokoljima, zločinima protiv čovječnosti počinjenim pod znakom zvijezde petokrake, izjavio je na Bleiburškom polju.

Danas smo se okupili na ovome polju gdje je započela bleiburška tragedija hrvatskoga naroda, taj zločin protiv čovječnosti što ga je sustavno izvršila jugoslavenska vojska pod znakom crvene zvijezde petokrake, kazao je Bozanić u svojoj homiliji pred, kako navode organizatori, 25.000 do 30.000 ljudi.

 

Kardinal je kazao da je na ovom polju počeo križni put koji je nastavljen u kolonama smrti u neistraženim jamama i logorima, a sve bez svjedoka, sudova i presuda s ciljem da se žrtvama zatre svaki spomen i trag groba. Podsjetio je da je 1945., za razliku od zapadne Europe, u Hrvatskoj kao i u nekim drugim zemljama srednje i istočne Europe došlo do zamjene jedne totalitarističke vlasti drugom te da je dotadašnji nacifašizam zamijenio komunizam.

Popodne je održana molitva za žrtve islamske vjeroispovijesti koju je predvodio muftija Aziz Hasanović.

Predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko izjavio je nakon komemoracije za žrtve bleiburške tragedije, čiji najdonji broj povjesničari procjenjuju na oko 50.000, da Hrvatska još nije odala pravi pijetet tim žrtvama i imenovala odgovorne za taj zločin. Dodao je da hrvatska socijaldemokracija nikada neće biti istinska socijaldemokracija sve dok se ne odrekne zločina Josipa Broza Tita.

Član Glavnog odbora SDP-a Peđa Grbin je, komentirajući komemoraciju u povodu Blebiurške tragedije izjavio kako to nije žalovanje za žrtvama, već žalovanje za propalom državnom tvorevinom – NDH.

Oni koji doista žele žalovati za žrtvama strašnog zločina odlaze u Tezno, u Macelj ili na Kočevski rog. Oni koji idu na Bleiburg žele iskoristiti taj dan kako bi dobili jeftine političke poene, a u osnovi ne razmišljaju o tome da relativiziraju zločine počinjene upravo u ime te NDH, rekao je.
Na pitanje na koga konkretno misli, rekao je da govori o predsjedniku HDZ-a Tomislavu Karamarku. NDH moramo ostaviti gdje mu je mjesto – u ropotarnici povijesti, rekao je.

Hrvatski sabor je 2012., nakon 11 godina, ukinuo pokroviteljstvo nad komemoracijom na Bleiburgu “zbog zloupotrebe žrtava i ustaške ikonografije”, ali ga je ove godine preuzela predsjednica Grabar-Kitarović. Iako je bila najavila da će prisustvovati središnjoj komemoraciji 16. svibnja u Bleiburgu, predsjednica je počast žrtvama komunističkih zločina odala u četvrtak na Bleiburgu, u Maclju i Teznom, učinivši to bez najave i nazočnosti medija.

Jednako tako, sama i bez najave, u travnju je odala počast žrtvama ustaškog režima u koncentracijskom logoru Jasenovac. U ime hrvatske predsjednice, počast žrtvama poraća odala je njezina posebna izaslanica Bruna Esih, predsjednica udruge Hrvatski križni put.

 

Bleiburškom tragedijom naziva se stradanje više desetaka tisuća vojnika i civila koji su se u svibnju 1945. htjeli predati savezničkim snagama, ali ih je britanska vojska izručila jugoslavenskoj. Neki su ubijeni na Bleiburškom polju, a mnogi su stradali idućih mjeseci u marševima danas poznatima kao križni putevi.

Tags: , , ,

VEZANE VIJESTI