Neovisni novinarski portal
17.1.2021.
POLITIKA
Makedonija vrije/Premijer Gruevski čvrsto na stavu: Ostajem!

Makedonija vrije/Premijer Gruevski čvrsto na stavu:
Ostajem!

Makedonija vrije, prosvjed na prosvjed, jedan dan na ulici je neki kažu stotinu tisuća građana koji traže ostavku Gruevskog i cijele Vlade,a drugi dan fingirani kontra-prosvjed u znak potpore Nikoli Gruevskom, šefu makednosnke vlade koji državom upravlja u manivi "velikog diktatora"...

kontra miting foto mkd.mk

Makedonija i dalje – vrije. VMRO-DPMNE je sinoć održao kontra miting u centru Skoplja, na kome je, uz nekoliko izlizanih fraza, pružena podrška totalitarnom režimu Nikole Gruevskog. Slični komentari pojavili su se i u mnogim europskim medijima i portalima. Ono što je najbitnije i što je poveznica svih, koliko je to moguće u ovom diskursu, objektivnih analiza je činjenica da je kontra- miting Nikole Gruevskog bio je isključivo stranačko okupljanje (VMRO-DPMNE) čime su faktički eliminirani svi zlonamjerni pokušaji nekakve analogije i komparacije sa građanskim mitingom Zorana Zaeva na kome nije primjećeno nijedno stranačko obilježje.

Piše: Milena Georgievska

Druga markantna primjedba velikog broja građanskih udruga i intelektualaca raznih provinijencija koja se odnosi anahroni miting VMRO-a je govor premijera Gruevskog koji, osim što je potencirao da je njegov miting puno brojniji nego miting opozicije (što uopće nije točno, kako su javile mnoge europske agencije), nekoliko puta je ponovio da se ni pod koju cijenu ne želi povući i dati ostavku, dapače, u maniri velikog diktatora uzvikivao je kako je tek sad jasno da je Makedonija silna i da ga apsolutno podržava.
S druge strane, mnogi slobodni mediji izještavali su iz minute u minutu na koji način i kojom tehnologijom Gruevski regrutira svoje stranačke mitingaše. Naime, tijekom dana u mnogim gradovima i općinama Makedonije, iako je bio ponedjeljak, proglašen je, na inicijativu vladajućeg VMRO-a, neradni dan kako bi radnici u tvornicama i poduzećima mogli na vrijeme stići na miting podrške Gruevskom. Zabilježeno je i na tisuće raznih poruka preko sms-a, twitera i e-mailova u kojima se na prilično unificiran način upozoravaju članovi VMRO-a da je prisutvo mitingu “dobrovoljno, ali obvezno” (conditio in adjecto) i da svakako ne zaborave povesti sa sobom što više rođaka, kumova, prijatelja i sl.
Isto se odnosi i na prijevozna sredstva, koja su samo dan prije, na protestima opozicije bila skrivana na sve moguće načine, a vozačima i prometnim firmama stizale su zabrane da ne smiju voziti građane na skopski miting opozicije.

kontra miting skopje

Bez signala za izlaz iz dramatične krize

U tom smislu i velik broj promatrača u svojim prvim reakcijama nije u mogućnosti detektirati bilo što zanimljivo ili korisno u suhoparnim govorima kontra-mitingaša, a još manje prepoznati dobru volju i spremnost učiniti nešto što bi možda bilo korisno i signaliziralo nekakav izlaz iz ove dramatične krize.
Svakako mnogi građani na kratko su predahnuli jer se nisu ostvarila strahovanja o mogućem sukobu kontra-mitingaša VMRO-a sa djelom građana koji su ostali kampirati u šatorima ispred makedonske vlade gdje imaju namjeru zajedno sa liderom opozicije Zoranom Zaevim ostati do konačne ostavke Gruevskog. Međutim, situacija je i dalje vrlo napeta, budući da je Gruevski u čudnom zanosu tjekom svog govora emitirao jasne vibracije da će od sada biti politički još rigidniji, jer ga je navodno miting uvjerio da je “Silna Makedonija” uz njega i za njega.
No, zadnja priopćenja iz punktova građanske opozicije nedvojbeno ukazuju da navodni masovni kontra- miting Gruevskog ne predstavlja u doktrini i praksi nešto posebno novo. Politički promatrači i mnogi analitičari navode da je u povjesti bilo puno slučajeva, a najbliži sjećanju je slučaj rumunjskog diktatora Nikolaja Chausheskua koji je samo dan- dva prije nego sto je strijeljan održao u Bukureštu pred predsjedničkom palačom glamurozni miting sa preko 50 tisuća ljudi, čime je upravo htio dokazati da su svi iza njega i da se nema namjeru povući.

Epicentar političke stramote

Jasno je da se i međunarodna zajednica preko struktura EU, Parlamenta i Savjeta Europe, doduše prilično inertno, uključila u makedonski politički rebus, s namjerom da pomogne demokratsku i građansku opciju, zaštiti ljudska prava i ukaže na evidentnu korupciju i ugroženu, pa i eliminiranu, medijsku slobodu.
Dokaz je urgentni sastanak u Strasbourgu gdje se danas moraju pojaviti Gruevski i Zaev (kome je za ovu priliku makedonska policija na urgenciju američkog veleposlanika i predstavnika EU hitno morala vratiti putovnicu koja mu je bila oduzeta još prije tri mjeseca) i pokušati u nazočnosti relevantnih osoba iz europskih struktura napraviti vidljiv pomak.
I konačno, posljednja reakcija na izjavu Gruevskog, a koja je stigla od kanadskog Makedonca Petra Trajanovskog koji veli: “Gruevski se sinoć pohvalio da mu je Zaev predviđao instant kraj i ostavku već na samom početku prezentiranja “bombi” pred javnošću. Ali eto, pohvalio se Grievski da je izdržao bez ikakvih problema cjela četiri mjeseca i da je tek sada pravi lider “Silne Makedonije”. Međutim zaboravio je kazati ono glavno – šta se s Makedonijom zapravo dogodilo tjekom ova četiri mjeseca – da je zahvaljujući njemu postala epicentar političke stramote! Razgoličena kvazi država koju izjeda korupcija i drastični deficit ljudskih prava i sloboda i nezavisnih medija”.

Kampovi i kontra-kampovi

Da je Makedonija zaista politički fenomen pokazuje i najnovija politička paradigma. Naime, poslije prosvjeda i kontra- prosvjeda,  u Skoplju je jutros ispred zgrade Parlamenta osvanuo “kontra-kamp” pristaša VMRO-a! Kategorija kontra-kampova zaista nije poznata u politološkoj doktrini i praksi, kako veli Vlado Živkovski, građanin Skoplja. Poseban kuriozum je što novopečeni kontra-kamperi ne znaju ni sami objasniti što zapravo žele , kakvi su im zahtjevi i zašto provode kontra-kampersku kampanju upravo pred “svojim parlamentom”.
Samo kilometar zračnom linijom od novoga provladinog kontra-kampa, već treći dan kampiraju brojni predstavnici opozicije , građanskih udruga, nevladinih organizacija i brojni ljevo orijentirani građani i intelektualci. Za razliku od kontra-kampera, prosvjednici u šatorima ispred vlade točno znaju što žele i što očekuju. Njihova poruka i želja je da ostanu ispred vlade do ostavke premijera Gruevskog i njegove “kamarile”.

kontra kamp skopje

Tags: , , ,

VEZANE VIJESTI