Neovisni novinarski portal
26.10.2020.
POLITIKA
Prosvjednici traže ostavku Gruevskog

Makedonska kriza:
Pale prve ostavke u Vladi

Prosvjednici traže ostavku Gruevskog

Prosvjednici traže ostavku Gruevskog

Prosvjednici traže ostavku Gruevskog

Kasno sinoć pale su i prve ostavke u makedonskoj vladi, nakon tragičnih događaja u Kumanovu. Na taj su se potez odlučili ministrica unutarnjih poslova Gordana Jankulovska, ministar transporta Mile Janakieski i direktor Uprave za državnu sigurnost, Sašo Mijalkov. Doznajemo da je tjekom noći najavljena ostavka i državnog tužitelja Marka Zvrlevskog. Iako se tako nešto moglo očekivati, ipak je ovaj domino efekt s ostavkama izazvao novu erupciju u uzavrelom makedonskom političkom prostoru.

Piše: Milena Georgievska

Eho “bombi” Zorana Zaeva i tragični kumanovski događaj ozbiljno su zaljuljali aktualnu vlast u Makedoniji. Pokazala su se točnim predviđanja mnoguh analitičara i političkih promatrača. Naime, riječ je o ostavkama koje su kasno sinoć podnjeli ministrica unutarnjih poslova Gordana Jankulovska, ministar transporta Mile Janakieski i direktor Uprave za državnu sigurnost, Sašo Mijalkov.
Doznajemo da je tjekom noći najavljena ostavka i državnog tužitelja Marka Zvrlevskog. Ovaj domino efekt s ostavkama izazvao je novu erupciju u uzavrelom makedonskom političkom prostoru. Jučer u kasnim večernim satima došlo je do blokade društvenih mreža na internetu i preopterećenja nekih sajtova, osobito ključnih opozicijskih portala. Dojam je da su svi u isto vrijeme tražili novu vijest i novu informaciju.

Makedonski ministar prometa Mile Janakieski

Makedonski ministar prometa Mile Janakieski

Kontradikcije i kolizije

Prvi službeni kometari pokazali su nove kontradikcije i kolizije u stavovima premijera Nikole Gruevskog i njegovih ministara osobito onih koji su dale ostavke. Prije svega, jasno je da Gruevski u ovom momentu nema namjeru dati ostavku, već taktizira izjavama da je riječ o njegovoj želji da napravi kadrovske promjene u vladi, što je navodno njegova stara ideja, kako bi se politički tim malo osvježio i navodno nastavio s ozbiljnim radom. Da bi pokazao kako se ništa dramatično nije dogodilo, rutinski je predložio nove kandidate za mjesta ministara u ostavci, koji bi tjekom današnjeg dana trebali biti izglasani u Parlamentu.
Opozicija i mediji odmah su detektirali neke nelogičnosti. O čemu je riječ? Iz izjave premijera eksplicitno se može zaključiti da je on smijenio ministre, a ne da su oni samovoljno ili iz nekih racionalno patriotskih pobuda dali ostavke. Da su ostavke podnjete u trenutku političke panike i konfuzije govori i njihov sadržaj budući da svi odbacuju i najmanju odgovornost za sve što se događa i što se događalo. Dapače, te ostavke predstavljaju taksativno nabrajanje vlastitih postignuća i zasluga. U javnosti već kruže dosjetke kako su Jankulovska, Mijalkov i Janakievski, kao najkompromitiranije ličnosti u višemjesečnim “bombama” Zorana Zaeva, požurili navrat – nanos i od svojih ostavki napravili svojevrsne spomenike sebi, s namjerom da se čim prije pridruže unikatnoj kolekciji stotina i stotina spomenika kojima je posljednjih godina Gruevski “okitio” Skoplje.

Gordana Jankuloska

Gordana Jankuloska

Kompromitirana vlada i ministri

Zanimljivo je da su svih troje ministara koji su podnjeli ostavke uvjerljivo najprisutniji u tisućama prisluškivanih razgovora koje je cijela javnost imala prilike čuti. Upravo u tim razgovorima isplivala je na površinu istina o drastičnoj korupciji, izbornim krađama, prikrivanju ubojstava, kršenju elementarnih ljudskih prava…
U tom smislu, cijela javnost je bila uvjerena još prije nekoliko mjeseci kada su počele detonacije “bombi” Zorana Zaeva, da će ministrica Jankulovska istog dana podnijeti instant- ostavku, nitko tada nije mogao predvidjeti da će ministrica kapitulirati tek nakon toliko vremena.
Iz prvih analiza proizilazi da je glavni pritisak vezan za ostavke na premijera i ministre ipak izvršio međunarodni faktor što je potvrđeno izjavama grupe šest ambasadora i predstavnika EU, koji su tjekom jučerašnjeg jutra posjetili premijera Gruevskog i navodno ga vrlo sofisticirano i diplomatski suočili s ozbiljnim uvjetima koje je, iako vrlo uznemiren, ipso facto prihvatio. Špekulira se da su mu ambasadori predočili dio svojih dokaza o dosluhu i kontaktima dijela sigurnosnih službi sa teroristima što se stavlja u kontekst neuobičajeno velikog broja žrtava u kumanovskom sukobu. To izdajničko koketiranje Gruevskom su, navodno, posebno zamjerili ambasadori SAD-a, Njemačke i Britanije.

Sašo Mijalkov

Sašo Mijalkov

Anatomija ostavki i pukotine u VMRO-u

U svakom slučaju, do ove (ne)očekivane lavine ostavki došlo je u korelaciji nekoliko paralelnih procesa. Možda je nabliže istini da je u pitanju svojevrsni sindrom koji se iskristalizirao kroz beskrajnu aferu sa prisluškivanjem, upad terorista u Kumanovu, dozrijevanje građanske svijesti, međunarodni pritisak, eventualne pukotine u samoj vladajućoj partiji VMRO, jačanje opozicije i svakako dosad neviđena homogenizacija makedonskog i albanskog etničkog korpusa.
U tom konkekstu valja napomenuti da se lider najveće albanske partije DUI (koja je koalicijski partner VMRO-a u vladi), Ali Ahmeti, do sada nije javno očitovao niti iznio svoj stav o teško kompromitiranoj i devastiranoj vlasti. Tajming dogoočekivane ostavke premijera Gruevskog u velikoj mjeri bit će determiniran sljedećim potezima partije DUI i lidera Ahmetija.
Lider opozicije Zaev pobudio je posebnu pozornost u javnosti svojom najnovijom izjavom da nije vrijeme za trijumfalizam , jer dosadašnje ostavke smatra samo jednim korakom do konačnog kraja, a to je odlazak Nikole Gruevskog… On dodaje da se sve o čemu je opozicija mjesecima govorila potvrdilo, a da su ostavke samo dokaz za autentičnost sadržaja prisluškivanih razgovora u kojima je evidentan kriminal Nikole Gruevskog.  Zbog toga, povratak demokratskih institucija u Makedoniji moguć je samo odlaskom premijera i grupe oko njega. Jedino se tako mogu stvoriti uvjeti kako bi opozicija mogla institucionalno djelovati i raditi. Zaev je istaknuo da će i na mega-građanskom protestu zakazanom i potvrđenom za 17. svibanj, ključna poruka biti ostavka Gruevskog, kako bi se vratila politička i sigurnosna stabilnost Makedonije.

Odgođen posjet gospodarskog izaslanstva Makedonije Šibeniku
U svjetlu najnovijih događaja u Makedoniji, jučer je na zamolbu makedonske strane, odgođen posjet makedonskih gospodarstvenika Šibeniku i Gospodarskoj komori Šibensko-kninske županije, koji je bio predviđen za 19. svibnja. Visoko gospodarsko izaslanstvo je trebao predvoditi gradonačelnik Grada Kavadarci, Aleksandar Panov, a osim razgovora i kontakata u Županijskoj gospodarskoj komori, makedonske gospodarstvenike je trebao primiti i gradonačelnik Šibenika Željko Burić.
Inicijator i medijator ovog događaja bila je nedavno osnovana nevladina građanska udruga “Hrvatsko-makedonska tangenta”, iz Šibenika. Cilj posjete bio je uspostavljanje konkretne suradnje između gospodarstvenika  Šibensko-kninske županije i šire regije Kavadarci.
Gradonačalnik Željko Burić izrazio je žaljenje zbog tragičnih događaja u Kumanovu i suituacije u Makedoniji i istaknuo uvjerenje da će se susret održati čim se stvore uvjeti.

Tags: , , , , ,

VEZANE VIJESTI