Neovisni novinarski portal
18.4.2021.
EKOLOGIJA
Izvršni direktor Greenpeacea International Kumi Naidoo (foto printscreen HTV)

Kumi Naidoo:
Bušenje ne samo da je ludo, nego može dovesti Hrvatsku do bankrota

Izvršni direktor Greenpeacea International Kumi Naidoo (foto printscreen HTV)

Izvršni direktor Greenpeacea International Kumi Naidoo (foto printscreen HTV)

Izvršni direktor Greenpeacea International Kumi Naidoo (foto printscreen HTV)

Točno u podne, otprilike sada, u Opatiji kod čuvene skulpture ‘Djevojke s galebom’ na hridi pored mora, svoju potporu borbi protiv naftnih platformi i bušenja jadranskog podmorja dat će Kumi Naidoo (izvršni direktor Greenpeace International-a), Asad Rehman (voditelj globalne kampanje za klimatsku pravdu) i Jagoda Munić (predsjednica najveće svjetske mreže organizacija za zaštitu okoliša, Friends of the Earth International).

Oni će tako dati međunarodnu podršku kampanji S.O.S. za Jadran, kažu u Zelenoj akciji i Greenpeaceu Hrvatska. Nije slučajno odabrano baš to mjesto i ljupka skulptura ”Djevojka s galebom’ kipara Zvonka Cara. Prizor djevojke s pticom koji su okrenuti prema pučini dovoljno govori o važnosti očuvanja mora. Inače, zanimljiv je i relativno nepoznat podatak kako je na početku galeb sa skulpture u kljunu imao i ribu, koja je netragom nestala.
Inače, direktor izvršni direktor Greenpeacea Kumi Naidoo bio je jučer i u Zagrebu gdje je gostovao na Subversive festivalu predavanje o temi “Klimatska pravda u Europi i svijetu“, a ugostila ga je i urednica Maja Sever u emisiji Hrvatska uživo na HTV-u.
– Mislim da hrvatska Vlada mora prepoznati da Jadransko more ne predstavlja samo jednu od velikih ekoloških prednosti za Hrvatsku, nego i gospodarskih: jer ako je Hrvatskoj važan turizam, a on će biti važan i desetljećima i stoljećima koja su pred nama, i ako u obzir uzmemo kratkoročne povrate od bušotina i štetu koja će njima biti izazvana, Hrvatska će biti nepopularna destinacija. Dakle, poručio bih hrvatskom narodu, pogledajte u svoju povijest, zapitajte se: svaki put kad se dogodilo da se negdje buši nafta, tko je od toga profitirao? Jesu li to bili obični ljudi? Ne, to je bila šačica moćnika u vašoj zemlji i onih izvan nje, a koji će dobiti većinu vrijednosti i bogatstva – kazao je Naidoo za HTV.
Napomenuo je kako je povijest pokazala da od naftnih bušotina profitira elita, a ne građani.
Hrvatske porezne obveznike zamolio bi, kazao je nadalje HTV-u, da se raspitaju o količini novca za koju Vlada kaže da će je investirati u te projekte jer povijest pokazuje da je, kad god se radi o velikim energetskim infrastrukturnim projektima, trošak uvijek u milijunima viši od onoga što je predviđeno – kazao je nadalje Naidoo.
– Ono što bih poručio vašem ministru je: gospodine ministre, mi smo posvećeni razvoju, ali naša vrsta razvoja nije ona koja bogati samo šačicu ljudi koji profitiraju nauštrb okoliša. Ako vaš ministar želi dobru ideju, evo mu je: Jadran ima jednu od najvećih mogućnosti za eksploataciju solarne energije. Hrvatska može ovaj dio pretvoriti u jedno solarno središte za cijelu regiju. Mi to možemo ponuditi Vladi, imamo stručno znanje, zaključio je.
– Bušenje ne samo da je ludo, nego može dovesti Hrvatsku do bankrota. Ako se budete služili tehnolgijama i energetskim projektima otprije par stoljeća, to će jako štetiti budućnosti Hrvatske – ozbiljnim upozorenjem je zaključio direktor Greenpeacea.
Poručio je i svima koji žele dobro svojoj djeci da se uključe u klimatski aktivizam, jer ‘nema drugog načina da im osiguraju dobru budućnost’. Naglasio je i važnost borbe protiv projekata poput bušenja Jadrana, napominjući kako se građani ne trebaju obeshrabriti u nastojanjima da vlastima dokažu kako je porijedi duguročno vrlo štetan projekt.
– Kako je Mahatma Gandhi kazao: najprije vas ignoriraju, pa vas ismijavaju, onda vas napadaju, a zatim pobjeđujete – citirao je Gandhija Naidoo, ohrabrujući građane Hrvatske da se nastave boriti protiv naftaških nasrtaja.
Podrška u Opatiji

Podrška u Opatiji

Kumi Naidoo iz Opatije naftašima: ‘Niste suočeni samo s lokalnim otporom, sada ste i meta svih nas’

“Imam poruku za pet kompanija koje su dobile dozvole za bušenje Jadrana: niste suočeni samo s lokalnim otporom, sada ste i meta svih nas u međunarodnim organizacijama za zaštitu planeta. Uspješne tvrtke i zemlje su one koje usvajaju zelene tehnologije. Budućnost je u obnovljivim izvorima energije, tu nema sumnje, a upravo hrvatski Jadran za to ima sjajne potencijale, pogotovo za korištenje solarne energije. Kada se počne bazirati na obnovljivim izvorima, hrvatskom će gospodarstvu krenuti bolje. No bude li se oslanjala na tehnologije proteklih stoljeća, kao što su nafta i ugljen, Hrvatska će time štetiti vlastitoj djeci. ”

 

Tags: , , , , , , , ,

VEZANE VIJESTI