Neovisni novinarski portal
18.4.2024.
POLITIKA / UKRATKO
Kolinda Grabar Kitarović na Bleiburgu u tišini, bez najave …

Kolinda Grabar Kitarović na Bleiburgu u tišini, bez najave …

koliblaHrvatska predsjednica Kolinda Grabar Kitarović, odlučila je na isti način tretirati Jasenovac i Bleiburg. Tako je i učinila. Baš kao što je nedavno sama, u tišini i tajnosti, bez pratnje, kamera, javnosti, stigla u Spomen-područje Jasenovac gdje je položila cvijeće, upalila svijeću i poklonila se nevinim žrtvama, danas je na isti način postupila i u Bleiburgu. Na subotnju komemoraciju neće doći, ali će, kao i na službenu komemoraciju u Jasenovcu, poslati izaslanika. Komemoracija na Bleiburgu održat će se u subotu, a u petak će mjesto stradanja posjetiti predsjednik Vlade Zoran Milanović i predsjednik Sabora Josip Leko.

S Pantovčaka je priopćeno da je predsjednica danas odala počast žrtvama tragičnih događaja iz svibnja 1945. polaganjem cvijeća na Bleiburškom polju, u Macelju i Teznom , gdje se poklonila žrtvama Križnog puta i osudila režim koji je progonio i ubijao ljude.

Poručila je kako je hrvatski narod dao veliki obol u Drugom svjetskom ratu čiji je završetak označio početak jednog od najtragičnijih poglavlja u hrvatskoj povijesti. U nekoliko mjeseci iza rata ubijeno je , bez suđenja i prava na obranu, mnoštvo zarobljenih vojnika i civila.

– Zločin je zločin i nijednom se ideologijom ne može opravdati. Zato su mjesta stradanja i patnje ujedno mjesta pijeteta i spomena na sve žrtve, ali i opomena našem i budućim naraštajima koliko je važno bdjeti nad istinskom vrednotom ljudskog života te koliko je važno promicati duh demokracije i suživota kao jamstva mira i bolje budućnosti- stoji u priopćenju s Pantovčaka .


VEZANE VIJESTI