Neovisni novinarski portal
29.10.2020.
KOMENTARI / POLITIKA / SCENA
Let 3

Kakva je to mladež koja strahuje od Leta 3?

Let 3

Najavljeni koncert Leta 3 na proslavi Dana grada Siska izazvao je akciju i reakciju…

Let 3

Let 3

Da odmah budemo načistu – s mladeži kojoj je u njihovim „buntovnim“ godinama milija domovina, nacija, crkva, tradicija i državne institucije od rock and rolla ili pop-kulture općenito, nešto ozbiljno nije u redu. Ili, da se popnemo razinu više – u društvu u kojemu mladež radije uzvikuje „Bog i Hrvati“ nego „Izgubljeni, ima nas još!“, nešto je definitivno pošlo po zlu. „Postojanje stranaka još i razumijem, ali njihove mladeži nikako“, glasio je jedan od brojih novinskih komentara, nakon jučerašnje pobune sisačke mladeži HDZ-a protiv nastupa Leta 3 na proslavi Dana grada Siska, 3. lipnja.
I zbilja, osim golog oportunizma, postoji li ijedan racionalan razlog zašto bi se mlada osoba upisala u stranku, bilo koju? I zašto bi u razgoljenim stražnicama i brnjicama na spolovilima prepoznala antihrvatki element?
Konkretno, sisačkoj hadezeovoj mladeži smeta što Let 3 „često ismijavaju Republiku Hrvatsku i Crkvu“. Čime? Ili – zašto ne?
Provokativna crta rock and rolla, kao najglasnije grane umjetnosti, još je od Chucka Berryja uklesana u same temelje urbane kulture, pa ma koliko ekstremno provokacija djelovala. Drugim riječima, glazba i umjetnost općenito, lišena provokacije, propitivanja, izazivanja i oslobođena svih, pa i najblažih elemenata subverzivnog djelovanja, trošenje je vremena na nebitnost.
„Čisti“ rock and roll, kojega se zaziva u Sisku, naslanjajući se na „čistu Hrvatsku“ Ruže Tomašić, najgore je što se vlastitom narodu poželjeti može. Ukalupljena i uniformirana umjetnost koja na svijest konzumenta ne djeluje ni na koji način, koja ne „talasa“ i nema namjeru polučiti ikakvu reakciju, totalitarna je tendencija uglavnom onih koji se boje. I pritom se, ne zavaravajmo se, ne boje za domovinu ili naciju, boje se za sustav od kojeg očekuju uhljebljenje u zamjenu za poslušnost. Strahuju za sebe.
Spuštanje koncepta čepa u stražnjici na primitivnu, političku razinu ne može rezultirati drugačijim odgovorom od ovoga: „Stranka HDZ osuđena je zbog korupcije. Njen višegodišnji lider Ivo Sanader osuđen je zbog korupcije. Lider HDZ-a prevario je hrvatsku državu i predao najveće hrvatsko poduzeće, INU, u ruke stranaca da bi za sebe primio mito. HDZ-ov kadar je svojem rođi omogućio naplatu jednog izgrađenog WC-a po cijeni 50 normalnih WC-a.“ I tako dalje. U potpisu: Let 3. Počešete li Mrleta ispod brnjice, on će spremno zalajati.
Subverzivnost Leta 3, te domoljubno upitne grupe, nije počela s hrvatskom državom. Još su se krajem osamdesetih goli valjali u blatu u studiju emisije „Fluid“ tadašnje Televizije Zagreb, pred nasmiješenim licem voditelja Aleksandra Kostadinova. Tada su predstavljani kao avandardno osvježenje, danas bi ih, eto, trebalo zabraniti zbog “vulgarnosti i nemorala”.
Zauzdavanje rock and rolla i dijeljenje bendova na podobne i one druge ustaljena je praksa u nas. U devedesetima su Kojotima bili zabranjeni koncerti zbog dijeljenja pozornice s Partibrejkersima u Sloveniji, a slična je sudbina zadesila i grupu Veliki bijeli slon zbog izvođenja obrada Idola. Oba benda su se uskoro raspala. Medijsku izolaciju doživljavali su godinama i KUD Idijoti, najveća hrvatska punk skupina, čiji se naslov albuma iz 1992., čini se, ipak ostvaruje. Glupost je, očito, neuništiva.

 

Tags:

VEZANE VIJESTI