Neovisni novinarski portal
24.10.2020.
KULTURA / REPORTAŽE
Kako čitanje pjesama na Zlarinu može izazvati prometni incident…

Kako čitanje pjesama na Zlarinu može izazvati prometni incident…

Hrvatski i makedonski književnici i pjesnici i ove su se godine susreli u zlarinskom hotelu Koralj.

Zlarin - Drugi dan (29)

Puno se stvari promijenilo od lanjskih susreta makedonskih i hrvatskih književnika na Zlarinu; Makedonci su ovog puta doletjeli avionom, nije ih dočekala kiša, predsjednik zlarinskog TZ-a Vladimir Buneta prepoznao ih je imenom i pojavom, a bard novinarstva i pjesništva Mladen Bjažić u devedeset i nekoj dočekao ih je s još malo više energije i poletnosti nego prije godinu dana.
Drugi književni susreti makedonskih i hrvatskih autora, u organizaciji udruge Hrvatsko-makedonska tangenta, dogodili su se ovog vikenda opet u hotelu Koralj.
Na ručku dobrodošlice i službeno je obznanjen najkonkretniji rezultat prošlogodišnjih susreta – Emiru Imamoviću Pirkeu uskoro bi trebala biti objavljena knjiga u Makedoniji, što je lani na terasi hotela Koralj dogovorio s izdavačem Robertom Alađovskim. Problem je jedino što Pirke nema pojma koja mu se knjiga prevodi, poslao je tri, a zaboravio koja je na kraju odabrana.
Zlarin - Drugi dan (21)
Premorenim putnicima idealna prilika za odmor i poslijepodnevno „ubijanje oka“ pružila se tijekom prikazivanja dokumentarnog filma „Koralj“ u radnoj dvorani hotela. No, na njihovu žalost, dokumentarac iz ’47. bio je iznenađujuće zanimljiv, uz nevjerojatnu činjenicu da se nepoznati snimatelj prije 68 godina s kamerom spustio ispod površine mora. Nitko nije zaspao.
– Ta kamera mora da je bila ratni plijen – bio je mudri zaključak na kasnijem druženju uz piće.
Film „Koralj“, poslijeratni propagandni uradak, predstavio je Zlarin kao otok rada i slobode, otok na kojemu je nekad na četiri žene dolazio jedan muškarac, gdje se jela juha od kamena i algi te naravno otok koraljara.
Priče o koraljarima i Vesni Parun makedonski gosti znaju već od lani. Otišli su u lokalnu brusionicu koralja gdje se pjesnikinja Elizabeta Petrovska susrela oči u oči sa Zlarinjaninom koji ju je toga jutra skoro pregazio svojim golf-vozilom dok je čitala knjigu posred ulice. Susret je prošao miroljubivo. Golf-vozila zlarinski su fenomen, gotovo statusni simbol, nečujno prevozno sredstvo opasno za sve koje, poput Elizabete, čitaju pjesme na ulici, vjerujući pričama da se nalaze na otoku bez prometa.
Zlarin - Drugi dan (5)
Osim nje, iz Makedonije su pristigli akademik Bogomil Đuzel, njegova supruga i pjesnikinja Ljiljana Dirjan te Mirjana Grkovska Majić, također pjesnikinja, Makedonka sa zadarskom adresom i zadarskim suprugom. Njihove priče o stanju kulture u Makedoniji nisu ništa optimističnije nego što su lani bile.
– Ministarstvo kulture izdvojilo je 35 tisuća eura za pobjednika festivala folk glazbe, a na natječaju za najbolju knjigu nudi 1500 eura – simbolično je Ljiljana Dirjan objasnila tamošnje stanje (kulturnog) duha.
Između posjeta Muzeju Vesne Parun i šetnji uz more, vodili su se radni i neslužbeni razgovori, čitale se pjesme, raspravljalo o koječemu, od politike do gastronomije… Reporteri TRIS-a nisu uspjeli ostati do kraja druženja, no kladimo se da je TV novinar Zvonko Varošanec i ove godine uzeo gitaru u ruke i raspjevao društvo.
Milena i Sašo Georgievski, prvi ljudi „Tangente“ obećali su iduće godine još „međunarodniji“ susret. A Mladen Bjažić obećao je da će dogodine biti još malo mlađi…
Tags:

VEZANE VIJESTI