Neovisni novinarski portal
22.1.2021.
POLITIKA
Kad svi ‘znaju’ bolje od kipara – na kninskoj tvrđavi otkrivaju plastičnog Tuđmana

Kad svi ‘znaju’ bolje od kipara – na kninskoj tvrđavi otkrivaju plastičnog Tuđmana

Dr. Franjo Tuđman - spomenik (Foto Grad Knin) (3)
Dok traje javna rasprava o tome kako i gdje treba slaviti Oluju, Knin se užurbano priprema za proslavu. Za jubilarnu 20. proslavu obljetnice, uz uređenje svih mogućih gradskih infrastrukturnih objekata, uređuje se velebna Crkve Gospe velikog hrvatskog krsnog zavjeta sa 1100 sjedećih mjesta i  Muzej Oluje ’95 na kninskoj tvrđavi, a kao kruna svega, podno velikog hrvatskog stijega na tvrđavi, čijim je podizanjem 5. kolovoza 1995. godine označena pobjeda i kraj rata, trebao bi biti otkriven i spomenik prvom hrvatskom predsjedniku dr. Franji Tuđmanu.

Međutim, Grad Knin je tek u utorak, u suradnji s Hrvatskim društvom likovnih umjetnika, raspisao ‘javni, otvoreni, pozivni, u jednom stupnju, anonimni, likovni natječaj za izradu umjetničkog rješenja spomenika dr. Franji Tuđmanu na lokaciji Kninske tvrđave’ (POVEZNICA). Natječaj počinje danas, a rok predaje natječajnih radova, od kojih će tri najbolja biti nagrađena s 30,20 i 10 tisuća kuna, 15. lipnja 2015. godine do 16.00 sati. Krajnji rok za postavljanje spomenika je 31. srpnja. Umjetnici tako imaju manje od dva i pol mjeseca da osmilse, izrade i montiraju spomenik.

– Razlog tomu je činjenica da je prvi natječaj propao i sada se sve ponavlja po skraćenom postupku. Na natječaju koji je raspisan u veljači pristiglo je ukupno 18 radova, od kojih je njih 15 ušlo u razmatranje. Međutim, ni jedan od njih nije zadovoljavao natječajem propisane kriterije, koji se odnose na prepoznatljivost lika dr. Franje Tuđmana, umjetničku vrijednost djela, sugestiju povijesne važnosti dr. Franje Tuđmana, uz racionalnost i ekonomičnost rješenja – rekao nam je ravnatelj Kninskog muzeja Zvonimir Jelić, koji je i sam član povjerenstva za ocjenu radova.

Spomenik smije biti biti visok tri metra i koštati do 720.000 kuna, uvećano za PDV. K tome, svi pozvani autori imaju pravo na obeštećenje za sudjelovanje u iznosu od 10.000 kuna neto. U Kninu smatraju kako je prvi hrvatski predsjednik dr. Franjo Tuđman svakako jedna od najznačajnih osoba u povijesti ovoga grada, kao i čitave Hrvatske. Želja gradonačelnice i njenog tima je da spomenik spomenik bude prepoznatljiv u povijesnom i simboličkom kontekstu, pa su sugerirane varijacije na temu ljubljenja hrvatske zastave ili poduzanja ruku u znak pobjede pod zastavom na kninskoj tvrđavi. Međutim, hrvatska kiparska elita na prvom natječaju nije prihvatila sugestiju figurativnog prikaza, pa je povjerenstvo ocijenilo da ni jedan od pristiglih 18 radova – ne valja.

Na ponovljenom natječaju, osim materijala, promijenjena je i lokacija spomenika. Prvotno je bilo zamišljeno da spomenik budu ispred gradske uprave, u Ulici dr. Franje Tuđmana br. 2, ali uz suglasnost konzervatora naknadno je preseljen na tvrđavu. Zbog kratkoće rokova, na ponovljenom natječaju traži se da za svečanost 5. kolovoza bude spremno tek privremeno rješenje, tako da će državni vrh odavati počast dr. Tuđmanu izrađenom od – plastike! Ravnatelj kninskog muzeja Zvonimir Jelić, ne vidi ništa sporno u otkrivanju plastičnog Tuđmana, na 20. obljetnicu ‘ljubljenja zastave i podizanja ruku u znak pobjede’.

– Spomenik će biti izrađen od poiliestera i premazan patinom, tako da se neće primijetiti da se radi o privremenom rješenju. Tek nakon svečanog otkrivanja spomenika, za mjesec, dva ili tri, ista skulptura će biti izlivena u bronci i zamijenjena – rekao nam je Jelić.

Gradonačelnica Knina Josipa Rimac poručila nam je da o spomeniku dr. Franji Tuđmanu neće davati nikakve izjave do okončanja natječaja.  Na njega su ovaj put izravno pozvani akademski kipari Neven Bilić, Ivan Fijolić, Kažimir Hraste, Nikola Vrljić i Miro Vuco, a javnost će tek 22. ili 23. lipnja saznati je li je ikoji od njih pristao zadovoljiti kriterije koje je, u suradnji s HDLU, zadao Grad Knin. Za nadati se je tek da će 5. kolovoza plastičnog Tuđmana nadlijetati i plastični MIG-ovi, a ne pravi, da se ne ponovi epizoda s prošlogodišnje proslave Oluje kada se pilot Stanko Hrženjak nakon preleta kninske tvrđave morao katapultirati.

Mjesto spomenika na kninskoj tvrđavi

Mjesto spomenika na kninskoj tvrđavi

Tags: , , , ,

VEZANE VIJESTI