Neovisni novinarski portal
26.1.2021.
EKOLOGIJA
Slikoviti prikaz (foto Zelena akcija)

Iz termoelektrane Plomin se u more izlila nafta – dan poslije tzv. Dana otvorenih vrata (!)

Slikoviti prikaz (foto Zelena akcija)

 

Plomin (foto Zelena akcija)

Plomin (foto Zelena akcija)

– U utorak 19. svibnja u 09:13 tijekom istražnih radova na termoelektrani (TE) Plomin, došlo je do istjecanja nafte iz spremnika u more. Niti HEP niti nadležne službe nisu objavile informaciju o ovom akcidentu, tako da nije poznato mnogo detalja, osim tvrdnje kako je intervencijom i posipanjem disperzanata ovo onečišćenje sanirano – izvjestio je javnost danas Bernard Ivčić, predsjednik Zelene akcije.

U Zelenoj akciji su vijest o tome doznali na internetskom portalu regionalexpress.hr, kako ističu, a na adresama ustanova kojima je dužnost brinuti o ovakvim događajima naišli su na – šutnju.
– U Državnoj upravi za zaštitu i spašavanje nisu imali dodatnih  informacija, a u inspekciji zaštite okoliša rekli su nam da im pisanim  putem pošaljemo Zahtjev za pristup informacijama te da pričekamo  odgovor, što smo i napravili. Rekli su da na takva pitanja ne odgovaraju preko telefona. Sad ćemo valjda čekati na odgovor 14 dana. U Lučkoj kapetaniji Rabac nakon prvobitnog  negiranja ovog akcidenta, priznali su nam da je do njega došlo, ali nam  također nizu znali ili htjeli reći više detalja. To je bila jedina službena potvrda – kazao nam je u telefonskom razgovoru Ivčić.
U Zelenoj akciji smatraju kako je prikazana tajnovitost i netransparentnost vrlo znakovita  te da ukazuje na izgledne nezgode koje bi se dešavale i u slučaju  gradnje i rada Plomina C. Doista, nismo uspjeli doznati informaciju o količini izlivene nafte niti u nadležnom ministarstvu, niti u HEP-u, premda su lučke vlasti potvrdile incident.

Izljev: Dan poslije Dana Dana otvorenih vrata

– Tražimo od HEP-a i nadležnih institucija da informiraju javnost o količini nafte koja se izlila, o površini mora koje je onečišćeno,  kolika je šteta za okoliš, tko je odgovoran za ovaj propust te koje će sankcije snositi – zatražio je Bernard Ivčić, predsjednik Zelene akcije.
Slikoviti prikaz (foto Zelena akcija)

Slikoviti prikaz (foto Zelena akcija)

U HEP-u se dakle nije moglo doznati ništa o navedenom incidentu, no da sve zajedno bude zanimljivije i apsurdnije, dan uoči ovog događaja su HEP-ovci u Plominu priredili manifestaciju zgodno nazvanu  – Dan otvorenih vrata.
Čini se da su osim vrata u Plominu ostavili otvorenima još neke dijelove termoelektrane, zbog čega im je kroz te otvore iscurila nafta.
 Cilj te manifestacije je  bio ‘približiti’ termoelektranu na ugljen žiteljima Istre, a želja HEP-ove i Plominove uprave da to glomazno čađavo postrojenje usađeno usred nekoć lijepog istarskog proplanka bude popularno i voljeno među ljudima. Nije pak jasno zašto bi se ljudi htjeli približavati pećima u kojima izgara ugljen, te voljeti kompleks koji im kontinuirano narušava kvalitetu života, no evo što kažu u HEP-u.
18. svibnja termoelektranu Plomin je uz stručnu pratnju HEP-ovih pogonskih djelatnika obišao 231 posjetitelj, među kojima i učenici iz škola u Čepiću i Potpićnu. Ovim događajem, otvorenom komunikacijom sa stanovništvom, uspostavljamo novi smjer u suradnji s lokalnom zajednicom,  poručio je direktor Pogona TE Plomin Mihajlo Mirković. Nazočnima su se obratiti i gradonačelnik Grada Labina Tulio Demetlika, načelnik Općine Kršan Valdi Runko, i predstavnik RWE-a u upravi TE Plomina d.o.o. Ralf Blomberg – vele u HEP-u.

HEP-ovci se vole oglašavati

Kako kažu, posjetitelji su mogli popratiti prezentaciju projekta zamjenskog bloka Plomin C te razgledati prigodnu izložbu fotografija o povijesti lokacije s detaljima postrojenja koje nije moguće vidjeti u redovnom radu, poput unutrašnjosti kotla.
Promovirali su usput i ‘aplikaciju radnog naziva HEP TV –  servis za prikazivanje multimedijalnog sadržaja edukativno-informativnog karaktera za radnike HEP-a i posjetitelje HEP-ovih prostora u Plominu’.
Iako je riječ o prvom Danu otvorenih vrata, TE Plomin je već desetljećima otvoren za stručne oglede, učeničke i studentske ekskurzije te druge posjet – hvale se HEP-ovci.
Inače, kako se već dalo zamijetiti, u HEP-u, državnom poduzeću, vole trošiti novac na marketing, što je posebno došlo do izražaja uoči nedavnog referenduma o Plominu C, gdje su se obilato oglašavali u medijima s nastojanjem da ukažu na tzv. dobrobiti od projekta Plomin c.
Nije poznato jesu li dio svog novca sada izdvojili za sanaciju spomenutog onečišćenja mora.
plomin1

 

Tags: , , , , , , , ,

VEZANE VIJESTI