Neovisni novinarski portal
24.1.2021.
GOSPODARSTVO
Igor Shamis, vlasnik TLM-a s novinarima: Konflikti s Lepurom? Ne, toga nije bilo!

Igor Shamis, vlasnik TLM-a s novinarima:
Konflikti s Lepurom? Ne, toga nije bilo!

Igor Shamis - konferencija za novinarae (Foto H. Pavić) (8)Igor Shamis, ruski biznismen koji je u veljači preuzeo šibenski TLM, jako drži do svoje medijske prezentacije. Iako je u Šibeniku razmjerno rijetko, već drugi put susreo se s novinarima i naglasio svoju otvorenost za dijalog. Imao je potrebu, dan nakon održane Skupštine TLM Aluminiuma, kojoj legalitet osporava dosadašnji predsjednik uprave Branimir Lepur, i osobno novinarima potvrditi da je (sporna) Skupština doista održana, da je legalna i da ga je imenovala za predsjednika Nadzornog odbora, a Marijana Stričevića za predsjednika Uprave, čime su sva upravljačka prava koncentrirana u rukama vlasnika.

Izrazio je nadu da su svi nesporazumi riješeni, da se okreće nova stranica i TLM kreće punim pogonom. Doduše, hrvatsko zakonodavstvo, prigovorio je usput, ne štiti investitore i to će se morati mijenjati, ali unatoč svemu što se događalo od njegova dolaska u TLM, Igor Shamis od svojih planova ne odustaje.

Čim Trgovački sud potvrdi odluke Skupštine, sirovina dolazi

– Čim Trgovački sud potvrdi odluke Skupštine i preuzmemo upravljanje cijelom tvrtkom, bit ćemo spremni realizirati sve ugovore s dobavljačima sirovine koji čekaju već dva mjeseca – najavio je, konstatirajući da se aluminijska industrija nakon faze stagnacije polako diže i raste, što potvrđuje njegov početni biznis plan da TLM može poslovati i stvarati dobit.
U ovom trenutku ima plan samo do kraja 2015., ali tim stručnjaka već radi na desetogodišnjem biznis planu razvoja Tvornice.
Osporio je postojanje bilo kakvih konflikata s dosadašnjim predsjednikom uprave TLM Aluminiuma Branimirom Lepurom, koji će s dužnosti otići s pozamašnom poputbinom, jer ima ranije sklopljeni menadžerski ugovor koji će biti ispoštovan. Lepur nije dosad smijenjen jer, sukladno hrvatskim zakonima, ističe Shamis, to može samo Skupština. Konačno, da je i bilo sukoba, uzgred će vlasnik TLM-a, postignut je dogovor da možemo krenuti dalje.
Nije čuo ni za kakvu kaznenu prijavu koju je Lepur podnio protiv njega i Stričevića zbog nelegalno prebacivanog novca, jer toga nije ni bilo, što bi mogao posvjedočiti i dokumentacijom, kazao je novinarima, no, odmah se ograđujući kako o tračevima ne želi govoriti…
Zanimljivo je da na pitanje koliko je dosad novca uložio u TLM i koliko drži da je još potrebno, ruski, navodni, milijarder, kaže: “53 milijuna eura su trenutni dugovi TLM-a i to je ulaganje koje treba napraviti, sve ostalo je radni kapital, samo tehnologija…” (???).
A na upit zašto sirovina nije dosad došla u Tvornicu, makar u TPP kojim Shamis upravlja, kazat će kako se TPP ne može odvojiti od TLM Aluminiuma (Valjaonica), da je to jedan proizvodni ciklus i jedno poduzeće. Dakle, ponavlja, sirovina će doći čim preuzme kontrolu u cijeloj tvrtki.

3 – 5 tisuća eura tjedno –  limiti za reprezentaciju?!

Demantirao je i zahtjeve za tjednim isplatama po pet, odnosno tri tisuće eura njemu i Stričeviću na osobne račune.

– Ne, to nije istina, to su limiti za troškove reprezentacije – kazao je, ali malo komu je bilo jasno da se na taj način određuje visina troškova reprezentacije…
I ovog puta za radnike uglavnom dobre, obećavajuće poruke. Sve će učiniti da se sačuvaju proizvodna radna mjesta, a što se administracije tiče, tu će se nešto morati mijenjati, jer je neprihvatljivo da na 50 proizvodnih radnika u TPP-u dolazi 50 administrativnih.
Umjesto odgovora na pitanje kada će stići sirovina koja je navodno osigurana i čeka na isporuku u Grčkoj, Shamis je rekao: ‘Danas sam prošetao svim tvorničkim halama, i nije bilo nijednog radnika koji nije došao da se rukujemo. S druge strane, moram reći, dok god tvornica nije u cijelosti pod mojom kontrolom, sirovina se neće pojaviti jer je to prevelik rizik za mene’.
Ali, zar mu tko može prigvoriti, kazati da nije ispunio dana obećanja, brzo će dometnuti.
– Na prvom sastanku u travnju, Vladi sam obećao da ću proizvodnju pokrenuti početkom travnja, a to sam učinio početkom ožujka. Proizveli smo 2,5 tisuće tona, a u malim količinama neka proizvodnja je trajala cijelo vrijeme – izjavio je, dok su ga novinari gledali s čuđenjem pitajući se o kakvoj to proizvodnji priča…

Novinarima se požalio kako u Hrvatskoj ne vlada baš dobra poslovna klima.

– Žao mi je što hrvatsko zakonodavstvo baš i ne štiti puno investitora i dioničara. Vjerujem da će se u bliskoj budućnosti to promijeniti – rekao je Shamis, zahvaljući pritom šibensko-kninskom županu Goranu Pauku i gradonačelniku Šibenika dr. Željku Buriću ‘koji su napravili puno da se uspostavi zakon i red u tvornici’.

Igor Shamis - konferencija za novinarae (Foto H. Pavić) (5)

Tags: , , , ,

VEZANE VIJESTI