Neovisni novinarski portal
27.10.2020.
GOSPODARSTVO / POLITIKA
Igor Shamis preuzeo Nadzorni odbor i Upravu TLM-a: Radnici jedva čekaju sirovinu

Igor Shamis preuzeo Nadzorni odbor i Upravu TLM-a:
Radnici jedva čekaju sirovinu

Unatoč prijeporima, danas je održana Skupština TLM Aluminija, na kojoj je smijenjen Nadzorni odbor, a onda i Uprava, čime je novi vlasnik, ruski biznismen Igor Shamis konačno preuzeo konce tvrtke koju je prije tri mjeseca kupio od makedonskih industrijalaca, obitelji Pejčinovski.

Skupština TLM Aluminiuma (Foto H. Pavić) (2)

Unatoč prijeporima, danas je održana Skupština TLM Aluminija, na kojoj je smijenjen Nadzorni odbor, a onda i Uprava, čime je novi vlasnik, ruski biznismen Igor Shamis konačno preuzeo konce tvrtke koju je prije tri mjeseca kupio od makedonskih industrijalaca, obitelji Pejčinovski.

Na čelu novog NO-a je novi vlasnik Shamis i Filip Perković kao predstavnik radnika. Skupštinu su osiguravali zaštitari i policija, a odluku je ispred upravne zgrade čekalo oko 150 radnika. Naime, već mjesecima u tvornici nema sirovine, pa 470 radnika valjaonica i 130 iz prešaonica ne rade ništa. Pozdravili su odluku o smjeni i očekuju da će preuzimanjem upravljanja nad tvornicom od strane novog vlasnika biti omogućeno ponovno pokretanje proizvodnje.
– Želimo da se nešto dogodi, da se nešto promjeni, da živimo, ne da ovako patimo. Spontano smo se okupili da vidimo šta će biti. Nismo uopće radili od mjeseca, a mi u prešaonicama smo plaću dobili za ožujak. Očekujemo da će se nakon ovoga nešto pokrenuti, da ćemo ponovno raditi i živjeti od svog rada – rekao nam je radnik Živko
Vukućević.
Iako je posljednjih dana i tjedana u javnosti bilo žestokih prepucavanja i optužbi između stare i dolazeće uprave, nakon sjednice skupštine nitko nije želio dati nikakvu izjavu za medije.

Ovakav razvoj situacije pozdravili su sindikalisti.

Predsjednik Hrvatskog sindikata metalaca (Foto: H. Pavić)

Predsjednik Hrvatskog sindikata metalaca (Foto: H. Pavić)

– Hvala Bogu da se konačno dogodilo. Ovo je poziv novom vlasniku da se pokrene. Više nema alibi, nema opravdanja, očekujemo što je moguće prije sirovinu i pokretanje proizvodnje u TLM-u. Jedino je to garancija da ovo poduzeće može opstati i da u njemu mogu raditi radnici koji će dobivati plaću. Sve ostalo su samo priče. Pozdravljam
današnju odluku skupštine i držim da je to ponovo jedan početak TLM-a, ali dok god ne vidimo sirovinu u pogonima u nikakve priče nećemo vjerovati, niti ćemo bilo kome dati bjanko podršku – rekao je predsjednik Hrvatskog sindikata metalaca Zdravko Burazer.
On ima, kaže, pouzdanu informaciju u Grčkoj već 15 dana čeka sirovina za TLM. Čekala se smjena i kad stigle uplata prema Šibeniku će krenuti tisuću tona aluminijskih blokova za valjaonicu i 300 tona aluminijskih trupaca za prešu. Očekuje se da bi ova sirovina u tvornici mogla biti oko 20. svibnja. Ona će biti dovoljna skoro za tjedan dana proizvodnje u valjaonicama, a te za malo manje od mjesec dana rada u prešaonicama.

Povjerenih Sindikata metalaca Hrvatske Ivan Svraka (Foto H. Pavić)

Povjerenih Sindikata metalaca Hrvatske Ivan Svraka (Foto H. Pavić)

Pred upravnom zgradom odluku skupštine čekao je i Ivan Svraka, povjerenik Sindikata metalaca Hrvatske.
– Tu sam kao mali dioničar i predstavnik radničkog vijeća, ne kao sindikalist. Drago mi je da je došlo do smjene, da konačno nešto krene, da dođe sirovina za valjaonice i prešaonice, da radnici prešaonice dobiju plaću za travanj, iako je predsjednik Uprave Branimir Lepur pokušao osporiti i ovu koja je plaćena za ožujak. Sad kad ode, Lepur će po menadžerskom ugovoru dobiti 273.800 kuna otpremnine, pa neka sada ode i pusti radnike da rade za svoje.
Zadovoljni smo razvojem situacije i već ranije smo javno dali potporu gospodinu Shamisu – rekao je Svraka.

Kako neslužbeno saznajemo, odmah po svom izboru Nadzorni odbor je smijenio Upravu TLM Aluminiuma. Novi predsjednik Uprave je, kako je bilo i očekivano, Marijan Stričević, a član je Siniša Popović. Primopredaja će biti u petak 15. svibnja.

Tags: , , , , ,

VEZANE VIJESTI