Neovisni novinarski portal
1.11.2020.
KRONIKA 112 / POLITIKA
Novinar Željko Peratović na ovogodišnjoj dodjeli nagrade HND-a (Foto FB)

HND traži da se svaki napad i prijetnja novinarima tretira kao kazneno djelo

Novinar Željko Peratović na ovogodišnjoj dodjeli nagrade HND-a (Foto FB)
Novinar Željko Peratović na ovogodišnjoj dodjeli nagrade HND-a (Foto FB)

Novinar Željko Peratović na ovogodišnjoj dodjeli nagrade HND-a (Foto FB)

Slobodni novinar i bloger, dobitnik HND-ove nagrade za istraživačko novinarstvo za 2014. godinu Željko Peratović pretučen je jučer (28. svibnja) oko 19 sati  u svom domu u Luci Pokupskoj kraj Karlovca. Napale su ga tri osobe, koje su došle automobilom na njegovo imanje, a Peratoviću je nakon napada ukazana pomoć u karlovačkoj bolnici. Dobio je više udaraca u glavu, a razbijena mu je i arkada.

Hrvatsko novinarsko društvo u svom priopćenju za javnost najoštrije osuđuje napad. U telefonskom razgovoru iz bolnice sa predsjednikom HND-a, dva sata nakon što je pretučen, kolega Peratović je najavio kaznenu prijavu.

– HND očekuje da će, za razliku od mnogih ranijih napada na novinare, ovaj puta počinitelji i naručitelji biti otkriveni i adekvatno kažnjeni – kaže u priopćenju predsjednik HND-a Saša Leković.

Ovo nije prvi fizički napad na kolegu Peratovića zbog njegovih istraživanja i pisanja. Ovoga puta napadači su mu rekli da ga tuku zbog navodnog pisanja o ilegalnom iskapanju šljunka ali Peratović tvrdi da o toj temi nije nikada pisao tako je pravi razlog vjerojatno u njegovom bavljenju osjetljivim političko-sigurnosnim temama zbog čega je svojevremeno i dobio otkaz u redakciji lista „Vjesnik“. Taj je otkaz nedavno pravomoćnom sudskom odlukom proglašen nezakonitim.

Hrvatsko novinarsko društvo ističe i kako je dva dana ranije, u utorak, 26. svibnja, novinar Nove TV Domagoj Mikić fizički je napadnut dok je u Puli radio svoj posao. Dan prije toga, u noći između 24. i 25. svibnja, slobodni novinar Domagoj Margetić u poštanskom sandučiću svoga zagrebačkoga stana pronašao je omču za vješanje napravljenu od špage, a uz omču i jedan o dokumenata o Aferi Hypo koji su mu u prosincu prošle godine ukradeni prilikom provale u stan…
– Ovo je, nažalost, samo nastavak učestalih prijetnji i napada na novinare u vezi sa obavljanjem njihova posla. Hrvatsko novinarsko društvo poziva nadležne organe i institucije da u najvećoj mogućoj mjeri zaštite novinare pri obavljanju posla te traži da se zakonskim izmjenama svaki dokazani napad na novinare ili prijetnja u vezi sa njihovim poslom tretira kao kazneno djelo – ističe predsjednik HND-a.

Policija je cijelu noć uzimala iskaz novinara Peratovića.  Na FB-u se požalio kako su propustili osigurati mjesto zločina, čime je njegovoj obitelji pričinjena i materijalna šteta na nekretnini i pokretnini. – Dva sumnjivca su privedena, za trećim se traga. Za koji sat idem na prepoznavanje. U sve se oko ponoći uključilo i ravnateljstvo policije. Vidjet ćemo. Hvala svima na podršci, a mojoj obitelji posebno jer ne znam koliko dugo će morati trpjeti još ovakva stanja – napisao je Peratović.

Kolega Peratović dugi niz godina bavi se istraživanjem političko-obaviještajnog podzemlja i nadzemlja, političkim ubojstvima u emigraciji, nekadašnjoj Jugoslaviji i samostalnoj Hrvatskoj, raskrinkavanjem defekata sustava i raznih političkih, policijskih i obaviještajnih krivotvorina… Zbog toga je više puta bio napadan, zlostavljan od strane službi o kojima je pisao, pokušavali su napakirati kaznena djela,  a 2005. je u Vjesniku dobio otkaz nakon što je objavio tekst o Tomislavu Karamarku – tadašnjem kandidatu za šefa jedne od sigurnosnih službi. Prošle godine na svom blogu 45lines (POVEZNICA) ponovno se bavio šefom najjače oporbene stranke i kandidatom za premijera, gdje je otkrio da je Karamarko povijest studirao ‘na divlje’ i to čitavih deset godina…  Nagradu HND-a za istraživačko novinarstvo ove godine je Željko Peratović dobio za seriju tekstova o nerasvijetljenom ubojstvu Milana Levara i umiješanosti Josipa Perkovića u ubojstvo hrvatskog emigranta Stjepana Đurekovića. Je li povod za posljednji napad na Peratovića njegov istraživački rad ili je riječ o nekoj banalnosti, trebala bi utvrditi policijska istraga.

Tags: , ,

VEZANE VIJESTI