Neovisni novinarski portal
28.10.2020.
POLITIKA
HND: istražni zatvor zbog „verbalnog delikta“ narušavanje je temeljnog ljudskog prava

HND:
istražni zatvor zbog „verbalnog delikta“ narušavanje je temeljnog ljudskog prava

hnd_logo

Hrvatsko novinarsko društvo (HND) je u priopćenju za javnost izrazilo zabrinutost zbog pritvaranja Tonija Eterovića, blogera, vlasnika i urednika  web portala Udarno.com.

Toniju Eteroviću je u srijedu, 6. svibnja, određen istražni zatvor jer se nije pridržavao mjera opreza, zabrane obavljanja bilo kakve poslovne aktivnosti, odnosno uredničke djelatnosti na internetskom portalu Udarno.com, kao i korištenja Facebooka i drugih društvenih mreža. – Sloboda govora i javnog izražavanja jedno je od temeljnih ljudskih prava zaštićeno i Ustavom Republike Hrvatske. U slučaju neprimjerenih, uvredljivih i(li) lažnih tvrdnji javno izrečenih ili napisanih izjava aktualnim zakonskim propisima Republike Hrvatske predviđeni su drugi mogući pravni mehanizmi protiv iznesenih činjenica, kao što su zahtjev za ispravkom netočne informacije, privatne tužbe za naknadu štete, i drugi – stoji u priopćenju koje potpisuje predsjednik HND-a Saša Leković.

HND također upozorava da ovo nije prvi slučaj određivanja zatvora zbog „verbalnog delikta“ u Republici Hrvatskoj i opetovano se protivi takvim odlukama, bez obzira na koga se odnose.

POVEZNICA na dokument priopćenja HND-a.

Tags: , , ,

VEZANE VIJESTI