Neovisni novinarski portal
23.1.2021.
POLITIKA
HND i SNH: Hrvatske novinare i danas progone zbog verbalnog delikta

HND i SNH:
Hrvatske novinare i danas progone zbog verbalnog delikta

Mediji - novinari u akciji (Foto H. Pavić)

 Dan slobode medija obilježava se svake godine 3. svibnja i to od 1993. godine kada ga je proglasila Glavna skupština UN želeći podsjetiti vlade država članica da im je dužnost poštovati i podržavati pravo na slobodu izražavanja.

Hrvatsko novinarsko društvo i Sindikat novinara Hrvatske pozvali su danas svoje članove kao i sve druge novinare i medijske radnike u Republici Hrvatskoj da od 11,55 do 12,00 sati – tradicionalnom simboličnom akcijom Pet minuta gromoglasne tišine – upozore svoje čitatelje, gledatelje i slušatelje na sve lošiji položaj novinara i medija, čime se izravno ugrožava sloboda medija i pravo javnosti na kvalitetno informiranje. Povodom svjetskog Dana slobode medija HND i SNH u priopćenju za javnost upozorili su na glavne probleme hrvatskih medija i novinarstva danas:

– U Hrvatskoj, međutim, kao da je na djelu retrogradni proces ušutkivanja novinara, a time i gušenja slobode govora, o čemu zorno svjedoče posljednji otkazi na Hrvatskoj radioteleviziji uručeni isključivo zbog “verbalnog delikta”. Pritisak na novinare povećan je i u drugim medijskim kućama, pa će se to zasigurno odraziti i na neku buduću svjetsku rang-listu zemalja po stupnju medijskih sloboda. Reporteri bez granica smjestili su nas lani na 58. mjesto i sad mi, umjesto da napredujemo i približavamo se Finskoj, vjerojatno ćemo nazadovati prema Sjevernoj Koreji. Američka organizacija Freedom House, Hrvatsku je svrstala na 80. mjesto u svijetu po medijskim slobodama. Prema toj organizaciji, restriktivni zakoni i nasilje nad novinarima glavni su razlog globalnog pada slobode medija.

No, situacija se može preokrenuti u pozitivnom smjeru. Uloga novinara u demokratskom društvu je da informiraju javnost, da podupiru javni interes i razotkrivaju negativnosti, da se, kako je istaknuo slavni Pulitzer, “ne boje napasti zlo, bez obzira na to uzrokuje li ga plutokracija ili neki drugi centri moći”. Zbog toga su nazivani “čuvarima demokracije” i “sedmom silom”. Da bi novinari što uspješnije i što časnije obavili tu svoju funkciju, pomoći im moraju i poduprijeti ih i svi ostali dionici demokratskih procesa. Bilo bi nam svakako lakše kad bi vlast konačno počela rješavati neke od nagomilanih problema koji opterećuju hrvatsku medijsku scenu.

Kad bi se konačno iskorijenio prikriveni radni odnos koji je u naše medije ušao pod maskom tzv. RPO-a i lažnog slobodnog novinarstva, kad bismo konačno dobili stvarne a ne samo formalne vlasnike mnogih privatnih medija, kad bi se zaustavilo često i nezakonito izvlačenje novca iz medija te kad bi se nedorečeno medijsko zakonodavstvo pretvorilo u zakone koji neće sužavati novinarske slobode – tad bi položaj novinara i sloboda medija u Republici Hrvatskoj bili znatno bolji. Jer ako je sve utuživo, onda se ni o čemu važnom,  osjetljivom ili “škakljivom” ne može pisati.
Ekonomske teškoće jesu velike, ali to ne može biti opravdanje za zanemarivanje novinarstva i njegova doprinosa demokraciji. Bez istinski slobodnih novinara nema ni slobodnih medija, a bez slobodnih medija nema ni djelotvorne borbe protiv korupcije na svim razinama. Neformalni i nesigurni oblici rada među novinarima, posebno među mladima, u tome nam neće pomoći – stoji u priopćenju koje zajednički potpisuju predsjednik Sindikata novinara Hrvatske Anton Filić i predsjednik Hrvatskog novinarskog društva Saša Leković.

Tags: , , , , , , , ,

VEZANE VIJESTI