Neovisni novinarski portal
27.2.2020.
EKOLOGIJA
Ova plutajuća brana predstavlja 'mjere kako bi se spriječilo širenje onečišćenja' (Foto: Tris)

Građani i dalje prijavljuju zagađenje – inspektori tvrde da nafte u Krki nema!?

Ova plutajuća brana predstavlja 'mjere kako bi se spriječilo širenje onečišćenja' (Foto: Tris)
Nafta na površini Krke ispod Atlagića mosta (Foto: Tris/Eko Krka)

Nafta na površini Krke ispod Atlagića mosta (Foto: Tris/Eko Krka)

Naftno zagađenje rijeke koje su u četvrtak prijavili Kninjani uzrokovano je curenjem iz laguna u kojima se desetljećima talože fekalije, mazut, nafta i drugih onečišćenja iz grada, s željezničkog kolodvora i industrijskih postrojenja. Novosagrađeni nasip Krkine pritoke Orašnice ne uspijeva zadržati prodor zagađenja, a inspekcije koje su ispitivale slučaj, međutim, tvrde da nafte u Krki nema, nego samo u u njenoj pritoci Orašnici.

 Novinarski upit jutros je Tris poslao Ministarstvu zaštite okoliša (Inspekcija zaštite prirode), Hrvatskim vodama i Ministarstvu poljoprivrede (Vodopravna inspekcija). Njihovi ljudi su štetu i njene uzroke utvrđivali čitav dan, ali nisu našli za shodno išta poduzeti, već su mjere zaštite prepustili DIV – Tviku.  Ministarstvo zaštite okoliša kaže da su obavljali nadzor, ali da se onečišćenje nalazi ‘izvan zaštićenog područja i područja ekološke mreže’, zbog čega je postupanje prepušteno vodopravnoj inspekciji Ministarstva poljoprivrede. Iz Ureda generalnog direktora Hrvatskih voda javljaju tek da je njihov djelatnik zajedno s vodopravnim inspektorom obišao mjesto onečišćenja. – Utvrđeno je da je došlo do onečišćenja vodotoka Orašnice zbog dotoka onečišćenih voda iz laguna. Kako bi se zaustavio prelijevanje zauljenih voda iz laguna u Orašnicu  odmah su poduzete mjere kako bi se spriječilo širenje onečišćenja – šturo su odgovorili su iz Ureda generalnog direktora Hrvatskih voda.

Vodopravna inspekcija Ministarstva poljoprivrede, međutim, kaže da je inspekcijskim nadzorom-očevidom na licu mjesta utvrđeno da se ‘nije dogodilo onečišćenje rijeke Krke, nego je onečišćena rijeka Orašnica, pritoka Krke’.

Ova plutajuća brana predstavlja 'mjere kako bi se spriječilo širenje onečišćenja' (Foto: Tris)

Ova patuljasta plutajuća brana predstavlja ‘mjere kako bi se spriječilo širenje onečišćenja’ (Foto: Tris)

– Prilikom radova na spajanju novog nasipa uz desnu obalu Orašnice sa platoa budućeg gradskog uređaja za pročišćavanje otpadnih voda, oslobodile su se manje količine otpadnih voda i masnoća koje su ostale zarobljene u  zaleđu nasipa i lagano otjecale u Orašnicu sve do ispusta gradskih komunalnih voda.  Tvrtki DIV-u je odmah usmeno  naređeno da postupi po svom Operativnom planu.  Postavljene su  dvije upijajuće brane kod  željezničkog mosta i dvije kraće brane na mjestu izlijevanja, te se pristupilo sanaciji onečišćenja. U popodnevnim satima su završeni  planirani radovi na spajanju  nasipa i platoa budućeg gradskog uređaja, te je na taj način fizički zapriječeno istjecanje novih onečišćenja. Iz preventivnih razloga nove zamijenjene brane na lokaciji ostaju do daljnjega – kažu iz Ministarstva poljoprivrede.

 U Ekološkoj udruzi Krka – Knin, koja već duže od desetljeća upozorava na zagađenja iz laguna, nisu željeli komentirati nalaze inspektora. Željeli bi, kažu, vjerovati nadležnima, ali na njihov Zeleni telefon 072123456 i dalje dobijaju dojave o nafti na površini Krke, u koje su se i sami višekratno uvjerili i napravili fotodokumentaciju. U cilju konačnog rješavanja ovog problema Ekološka udruga Krka poziva na okrugli stol koji će se održati 21.svibnjka s početkom u 11 sati u Ekološko –informativnom centru na Krki. 

– Pozvali smo sve dionike koji mogu doprinijeti rješavanju problema onečišćenja rijeke Krke:  predstavnike udruga, građanskih inicijativa,  lokalne uprave, komunalne redare, inspektore zaštite okoliša,prirode, vodopravne inspektore,  predstavnike nacionalnih parkova, predstavnike JU za zaštićene prirodne vrijednosti, predstavnike industrijskih subjekata. predstavnike Šibensko-kninske županije, medije i sve ostale koji na bilo koji način mogu dati svoj doprinos očuvanju rijeke Krke. Želimo da se ovaj problem konačno riješi – rekla nam je Inga Kukolj iz Eko Krke.

Svježe postavljene plutajuće brane (Foto: Tris)

Svježe postavljene plutajuće brane ‘štite’ od nafte  (Foto: Tris)

Tags: , , , , , , , ,

VEZANE VIJESTI