Neovisni novinarski portal
26.10.2020.
POLITIKA
Dan županije i Kolindino ‘Sve za Šibenik’

Dan županije i Kolindino ‘Sve za Šibenik’

Kolinda Grabar Kitarović u Šibeniku (Foto H. Pavić) (9)

Danas je u Hrvatskom narodnom kazalištu u Šibeniku svečanom sjednicom Županijske skupštine obilježen Dan Šibensko-kninske županije, koju je svojim dolaskom uveličala i predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović.

Šibensko-kninski župan Goran Pauk i predsjednik Skupštine Nediljko Dujić nisu propustili ovu svečanu prigodu da se usprotive najavama terirorijalnog preustroja RH koji bi podrazumijevao ukidanje županija.

– Sigurno da je kroz ovih dvadeset godina bilo grešaka i nedostataka, ali to nije razlog za ukidanje županija već, naprotiv, decentralizacijom ih treba jačati – rekao je Dujić te iskoristio priliku i poručio da proslavu Oluje u cijelosti treba organizirati u Kninu jer je, kako je kako je kazao, to dan kad tom gradu treba posvetiti posebnu pažnju.

Kolinda Grabar Kitarović u Šibeniku (Foto H. Pavić) (2)

‘Šibenska nevista’, kako je Šibenčani tepaju s obzirom da joj je suprug Jakov Kitarović porijeklom iz njihova grada, nije propustila ni ovu priliku da naglasi svoju pripadnost Šibeniku – oko vrata je stavila šal narančaste šibenske boje s natpisom ‘Sve za Šibenik’ koji joj je poklonio Jere Labura i tako okićena prošetala među građanima.

Ni ona nije propustila istaknuti gdje se, prema njenom mišljenju, jedino može slaviti Oluja.

– Nemoguće je doći u ovu županiju, a ne prisjetiti se velike uloge koju je ovaj zavičaj naše domovine imao u Domovinskom ratu. Ovdje je spriječen prodor agresora koji je imao cilj presjeći hrvatsku napola. Obrana Šibenika u rujnu 1991. bila je bitna pretpostavka naše konačne pobjede koju smo ostvarili oslobođenjem Knina i drugih krajeva naše domovine. Tu pobjedu i ove godine jubilarno ćemo proslaviti u Kninu – rekla je Kolinda Grabar Kitarović.

Biskup i predsjednica za demografsku obnovu

Na svečanoj sjednici Skupštine šibensko-kninske županije govorila je nakon šibenskog biskupa Ante Ivasa, koji je upozoravao na demografsku propast njegove biskupije i cijele ove županije, pa se predsjednica nadovezala na tu temu.

– Ljudski i materijalni kapital kojim raspolažete, geoprometni položaj, prirodna bogatstva, te činjenica što je Hrvatska punopravna članica EU, daju vam razloge da s optimizmom gledate u budućnost. Uvjerena sam da ćete zajedničkim nastojanjima, bez obzira na stranačke i druge razlike, nastaviti uspješno provoditi svoje razvojne planove i programe, posebno u gospodarstvu. Ono je osnova rasta društvenog standarda, zapošljavanja, stabilnosti obitelji, perspektive mladih, a samim tim i bitna poluga demografskog oporavka koji mora biti naša najveća i trajna briga. U tom smislu pred vama kao i pred cijelom hrvatskom, novi su iskoraci. Pozitivan preokret možemo postići jedino odlučnim i jedinstvenim djelovanjem svih čimbenika, od lokalne do državne razine – rekla je Grabar Kitarović.

Kolinda Grabar Kitarović u Šibeniku (Foto H. Pavić) (10)

– Djeca i mladi, ključan su čimbenik naše budućnosti, što god uložimo u njihov zdrav razvoj, odgoj i obrazovanje višestruko će nam se vratiti u budućnosti – rekla je hrvatska predsjednica čestitajući Dan Šibensko-kninske županije.

I predsjednica je kao i župan Pauk i predsjednik Skupštine Dujić protiv izmjena teritorijalnog ustroja koji bi išao u smjeru još veće centralizacije.

– Država može i treba više funkcija i ovlasti prebaciti na lokalnu i regionalnu samoupravu i na taj način omogućiti učinkovitije korištenje sredstava fondova EU, tako je, primjerice, postupila i Poljska i postigla izvrsne rezultate. Drugim riječima, jedinstvena strategija regionalnog razvoja, fiskalna decentralizacija, pojednostavljenje administrativnih procedura i u tom smislu zakonodavna nadogradnja, omogućit će jaki investicijski angažman. Samim tim postići ćemo veću zaposlenost, te bolji životni standard, što će se odraziti i na demografske trendove – rekla je predsjednica Grabar Kitarović.

Kolinda Grabar Kitarović u Šibeniku (Foto H. Pavić) (11)

Po izlasku iz kazališta Kolindu Grabar Kitarović su među mnoštvom dočekala i djeca. Predsjednica se nije propustila slikati s njima, a i u njihovom društvu je prošetala do katedrale sv. Jakove i Gradske vijećnice. Tamo su se rastali, da bi predsjednica mogla s građanima ići na kavu, ali su djeca nastavila skandirati ‘Kolinda, Kolinda’. Iako su sva djeca članovi-glumci kazališne udruge i polaznici mnogih kazališnih radionica, ovaj susret, kažu, nije bio izrežiran. Ali zato je bila pomno izrežirana njena ‘kava s građanima’ u kafiću Gradske vijećnice. Do predsjednice i do kave mogli su su samo vaterpolist Perica Bukić, arhitekt Zoran Popović, pročelnica Ureda gradonačelnika Ana Gojanović Rakić, voditeljica Tvrđave sv. Mihovila Gorana Barišić Bačelić, ravnateljica Javne ustanove za upravljanje zaštitićenim prirodnim vrijednostima Anita Babačić Ajduk…, dok su novinare i ostale građane odstranili službenici protokola i osiguranja predsjednice.

Predsjednica na 'kavi s građanima' (Foto: Tris/H. Pavić)

Predsjednica na ‘kavi s građanima’ (Foto: Tris/H. Pavić)

Dodijeljene nagrade i priznanja Šibensko-kninske županije

Povodom Dana Županije danas su podijeljene nagrade laureatima s raznih područja. Dental centar Dubravica nagrađen je zbog zbog iznimnog doprinosa u razvoju zdravstvenog turizma i poduzetništva u Vodicama i Županiji, Udruga specijalne policije iz Domovinskog rata ‘Jastrebovi’ Šibenik nagradu je dobila zbog iznimnog doprinosa na očuvanju sjećanja na djelo i junaštvo njihovih pripadnika u Domovinskom ratu kao i skrbi o obiteljima svojih poginulih pripadnika te 142. drniška brigada HV-a povodom 20. obljetnice oslobodilačke vojno-redarstvene akcije ‘Oluja’, i to zbog zasluga njenih pripadnika u obrani Šibensko-kninske županije.
Nagradu je dobio i Nenad Milin, umjetnički voditelj KUD-a Koledišće, a grb Šibensko-kninske županije klapa Stari prijatelji iz Šibenika, šibensko pjevačko društvo Kolo i KUD Koledišće. Poljoprivredni obrt Prominka dobitnik je ovogodišnje Plaketu Šibensko-kninske županije.

Predsjednica Kolinda Grabar Kitarović na pozornici kazališta s biskupom, županom, predsjednikom Skupštine i dobitnicima dodijeljenih nagrada i priznanja (Foto: Tris/H. Pavić)

Predsjednica Kolinda Grabar Kitarović na pozornici kazališta s biskupom, županom, predsjednikom Skupštine i dobitnicima dodijeljenih nagrada i priznanja (Foto: Tris/H. Pavić)

Tags: , ,

VEZANE VIJESTI