Neovisni novinarski portal
24.1.2021.
GOSPODARSTVO
D. Karađole ispred novog hotela u središtu grada

D. Karađole:
“Sa dva nova hotela šibenska turistička ponuda će bljesnuti”!

D. Karađole ispred novog hotela u središtu grada

Velika svjetska biciklistička utrka Tour of Croatia koja je na svoju drugu etapu krenula iz Krešimirova grada, sportska je manifestacija koja slavi zdravi život, ali je ujedno i snažna turistička promocija Šibenika i županije čije je atraktivne kadrove prirodnih i spomeničkih ljepota gledalo preko 15milijuna ljudi diljem svijeta. Ovo je samo jedna od atrakcija koje će obilježiti ovogodišnji turizam, a slijedit će je velika gastro manifestacija Okusi Mediteran koja će koncem svibnja u Šibenik, na njegovu velebnu tvrđavu svetog Mihovila, dovesti neke od ponajboljih svjetskih kuhara među kojima su i oni koji stvaraju maštovita jela u restoranima s Michelinovim zvjezdicama.

Dino Karađole, direktor gradske TZ

Dino Karađole, direktor gradske TZ

Promovirat će se i mediteranska prehrana koju je UNESCO proglasio nematerijalnom svjetskom baštinom. Prije toga, na turističkom „repertoaru“ je Festival putnika, nešto kasnije starta Međunarodni dječji festival, pa košarkaška smotra na Baldekinu Draženu u čast, a onda kroz ostatak ljetne špice čak 15 festivala glazbenog karaktera. Tu su i dvije ribarske fešte, pa koncert kojeg gradu i njegovim gostima organiziraju TZ i Grad Šibenik…
Ovako nam je ukratko predstojeća ljetna zabavna i druga događanja predstavio direktor gradske TZ Dino Karađole s kojim smo prošetali gradskim središtem kako bi se uvjerili u kakvom ruhu i s kojim novitetima Šibenik dočekuje turističku sezonu. Što se tiče umivenosti gradskog lica u predsezoni, ono baš i nije za pohvalu. Kad građevinski radovi sredinom lipnja utihnu grad će, sigurni smo, pokazati svoje dotjerano lice.
Šetajući Kalelargom primjećujemo brojne prazne trgovačke prostore koji atraktivnoj gradskoj kali i drugim ulicama i trgovima daju otužni i zapušteni izgled.
-Stanje će se brzo promijeniti. Doći će novi zakupci s atraktivnim sadržajima jer je riječ o poželjnim prostorima, tješi Karađole.
D. Karađole ispred novog hotela u središtu grada

D. Karađole ispred novog hotela u središtu grada

Medulića trg zatičemo u „građevinskom ruhu“. Radovi na uređenju manjeg hotela u kući Marenci su se zahuktali, ali se još odvijaju na vanjskim dijelovima nekadašnje kamene ljepotice koja će već ovoga ljeta postati ljupki boutique hotel i tako oplemeniti ovaj centralni gradski prostor koji je trenutačno u znaku razrovanih ulica. Turisti se ne snalaze najbolje u metežu građevinskih skela, razrovanog pločnika, dizalica…, a „vodička“ jedne inozemne grupe turista po svaku ih je cijenu htjela htjela provesti sa trga Fausta Vrančića do Medulića. Drvene palete postavljene kao ograda brzo je uklonila, ali se na povik građevinskog radnika ipak odlučila na uzmak i turiste povela okolnim putem do katedrale svetog Jakova koja je bila njezina, ali i naša slijedeća postaja.

snimila: J. Klisović

Promatrajući pročelja kuća nekoć bogatih obitelji ne možemo, a ne konstatirati da su oronula, puna patine vremena i nebrige vlasnika. Sa drvenih grilja boja je odavno otpala kao i sa fasada. Palača Divinić pruža otužnu sliku kako izvana tako i iznutra, a o njezinoj turobnoj unutrašnjosti pričao nam je Karađole koji ju je obišao ranijih godina i divio se oslikanom baroknom stropu nekadašnje plesne sale. Inventar je pokraden, a visoki stropovi i više vrijednih arhitektonskih i drugih detalja ovu plaču čine iznimno zahtjevnom za bilo kakav poduzetnički zahvat. Čak 11 vlasnika odnedavno je angažiralo odvjetnika koji je krenuo s postupkom prodaje, pa tko zna-možda netko u derutnoj palači vidi priliku. Zadnji vlasnik palače bio je i vlasnik nekoć reprezentativnog hotela „Krka“ koji je odavno utonuo u sivilo čekajući da ga vlasnik, sadašnji ili budući, probudi iz „zimskog sna“. Inače, u gradu je označemo čak 17 palača, hvali se Karađole koji ipak na prvo mjesto pohvalne ljestvice stavlja gradnju čak dvaju novih hotela u gradu, onaj već spomenuti na Meduliću i drugi na Kulinama kojeg gradi turski investitor.
snimila: J. Klisović
-Grad će sa nova dva hotela koji će vrata otvoriti početkom ljeta dobiti 150-200 novih kreveta tako da ćemo brojati ukupno oko 1400 kreveta što je odličan rezultat, reći će Karađole. Dok prolazimo pored crkve svete Barbare zamjećujemo da je njezino pročelje opasano građevinskim skelama koje su skrile njezino lijepo lice.
-Od don Kreše sam saznao da će radovi uskoro biti gotovi pa će crkva zasjati novim sjajem.
Skele su i na istočnom dijelu kamene ljepotice katedrale svetog Jakova.
-I one brzo idu dolje, ali će se postaviti nove- na kupoli, informirao nas je o novim zahvatima na UNESCO-vom spomeniku kulture naš sugovornik.
Na trgu ipred katedrale je živo. Turisti u grupama obilaze Dalmatinčevo remek djelo, uživaju u pogledu na jedinstvenu kupolu i cijeli niz arhitektonskih detalja, a objektivom fotoparata i kamera najčešće „hvataju“ friz glava sa sjevernog pročelja.
Spuštajući se stepenicama prema rivi Karađole se hvali kako će TIC uskoro preseliti u novi prostor koji se upravo šminka, a lokaciju uz rivu drži idealnom za turističku djelatnost. U dogovoru sa stanarima uredit će se pročelja dviju susjednih zgrada koje će uskoro dobiti osvježene fasade i stolariju. U skelama je još jedna crkva- ona svetog Dominika na obali koja, inače nije u funkciji.
Malo dalje je prostor poznat kao nekadašnja Peškarija. Napušteni objekti, zaključujemo „na prvu“ pružaju neprimjernu sliku.
-Prostor je u privatnom vlasništvu i sve što mogu reći je da bi volio da se planirana gradnja izvede tako da se maksimalno uklopi u ovaj kameni ambijent.
Pogled na Šibenik sa plaže Banj

Pogled na Šibenik sa plaže Banj

Kad bi se mladi kreativci potrudili možda bi se pronašlo kvalitetno rješenje za uređenje ovog ali i drugih praznih prostora i neuređenih trgova u gradu koji „bodu oči“, komentiram glasno, a Dino se slaže pa, evo i ovu priliku koristimo i pozivamo mlade da se jave sa svojim idejama.
Na mulu Krke susrećemo Radu Alviž, direktoricu TIC-a koja ne krije zadovoljstvo dosadašnjim turističkim učincima koji će se, nada se, povećati već u svibnju. Kaže kako dosad nisu zaprimili pritužbe turista na građavinske radove. Sa osmjehom na licu će reći kako su se gosti na takvo što kod nas već navikli, pa više i ne reagiraju.
Šetnju gradom nastavljamo rivom prema gatu Vrulje koji je naša slijedeća „štacija“. Riva uglavnom prazna. Gotovo nigdje nikoga, a nije ni podne.
-Volija bi na rivi vidjeti marinu sa stotinjak brodova- otkriva nam svoje želje direktor TZ. Riva je preuska, pretijesna, a bilo bi lijepo da ju se nekako proširi pa da živne.
Samo da uz nju ne svane „suhi dok“, domećem.
-Ma kakvi „suhi dok“. Ni slučajno. Samo marina u punoj funkciji, kategorički će naš sugovornik koji se ponovo vraća na predstojeća događanja koje sve niti ne stigne pobrojati.

snimila: J. Kisović

-Ovo će nam ljeto stići tridesetak ponajboljih glazbenika-gudača iz cijeloga svijeta koji će sa svojim profesorima sudjelovati u radu Glabene akademije, a šibenčanima i njihovim gostima poklonit će tri koncerta. Ma, bit će svega. Program koji će se odvijati na Ljetnoj pozornici je već poznat, a naš će biti predstavljen krajem svibnja. Da ne zaboravim spomenut, pozvani smo ovog ljeta u Varaždin na Špancir fest kao „grad partner“ na što smo posebno ponosni jer je to prilika za promociju našeg turizma i ponude.
„Bacajući „ pogled na veliki prazni plato na kojem je prije više mjeseci uređen gat Vrulje, Karađole ostaje zatečen saznanjem da se Jadrolinija zasad odbija preseliti sa mula „Krka“ na novo pristanište. Vjeruje da će se problem brzo riješiti. Pun je hvale za kruzinig turizam koji je, kako kaže, u usponu.
S pažnjom promatramo gradilište novog resort hotela D-marin koji se upravo završava na rtu poluotoka Mandalina, na Kulinama.
novi hotel D-marin na Kulinama

novi hotel D-marin na Kulinama

-Ovaj će hotel preporoditi grad, vjeruje Karađole usmjeravajući pogled prema bijelom modernističkom zdanju u obliku „prove“ broda kojeg je projektirao Nikola Bašić. Šibenik su dosad kongresne grupe zaobilazile, a sa novim hotelom na Kulinama gradu se otvaraju “vrata” nove ponude kongresnog turizma.
Još da je odavde, sa rive, moguće kakvim brodićem do hotela, komentiram glasno na što se sugovornik „hvata“. Siguran je, veli, da će vlasnici za početak svoje goste prevoziti „šatlovima“, a za ostale goste rješenje vidi u novom projektu intermodalnog povezivanja kopna s otocima kojeg financira EU.
Priču o novom hotelu na Kulinama završavamo usporenim projektom hidroavionskog povezivanja koji će zasigurno zaživjeti jer su u tijeku izmjene prostornih dokumenata koji će omogućiti pristajanje hidroaviona u šibenski akvatorij.
Sa gata Vrulje vidimo i dio atraktivne šetnice koja prolazi uz kanal svetog Ante. Zanimljivo, za šetnicu su zainteresirane tzv. Nordijske grupe, a pohode je i šetači i iz susjednih gradova Splita i Zadra. Malo dalje, na izlazu iz kanala svetog Ante smjestila se impresivna pomorska utvrda svetog Nikole koja je zajedno sa drugim Venecijanskim utvrdama u postupku ishođenja statusa zaštite od UNESCO-a. Dogodi li se to, Šibenik će kao malo koji grad brojati čak dva zaštićena spomenika kulture na prestižnoj svjetskoj listi.
Karađole ispred anexa bivšeg hotela "Krka"

Karađole ispred anexa bivšeg hotela “Krka”

Prolazeći ispred nekadašnjeg hotela „Krka“ tužno konstatiramo kako je i dalje- sve po starom. Jedina novost vezana je uz anex hotela na kojem su se stvari pomaknule sa mjesta, ali nedovoljno da se bilo što oko uređenja u novi hotel može konkretizirati.
Skrećući pogled prema reprezentativnim zidinama samostana svetog Frane direktor Karađole naglas hvali suradnju s novim svećenikom fra Ivanom zahvaljujući čijem angažmanu će se uskoro javnosti otvoriti bogata samostanska knjižnica.
Eto nama još jedne vrijedne kulturne ponude, zadovoljno će Dino.
Mladenci "zaključali" svoju ljubav na Banju

Mladenci “zaključali” svoju ljubav na Banju

Na zapadnoj strani grada pažnju turista i domaćih privlači nova plaža Banj koja je svijetu pokazala prelijepo kameno lice grada, ono gdje je Šibenik i nastao. Plaža se s vremenom pokazala odličnom kulisom za snimanja mladenaca, a na jednoj od montažnih „terasa“ je i žičana mreža na kojoj svoju ljubav mogu „zaključati“ katancima što je par kojeg smo zatekli na Banju i učinio. Poželjeli smo im uspješan bračni život, a našem turizmu odlične rezultate.
Tags: , , , , , , , ,

VEZANE VIJESTI