Neovisni novinarski portal
24.9.2021.
EKOLOGIJA / KULTURA
Burnumske ide: Dioklecianova legija u Šibeniku, ovog ljeta se vraća i Legio I Italica

Burnumske ide:
Dioklecianova legija u Šibeniku, ovog ljeta se vraća i Legio I Italica

Vojna formacija 'kornjače' Dioklecijanove legijepred katedralom sv. Jakova (Foto: H. Pavić

Vojna formacija ‘kornjače’ Dioklecijanove legije pred katedralom sv. Jakova (Foto: H. Pavić)

Deset članova udruge Dioklecijanova legija iz Splita u utorak su u Šibeniku  napravili ono što nije pošlo za rukom ni jednom vojniku rimskih legija u tisuću godina republike i carstva: marširali su pred Gradskom vijećnicom i katedralom sv. Jakova i pozirali turistima iz Koreje. Splitski legionari sudjelovali su u programu predstavljanja dviju novih publikacija  i najave IX. Burnumskih ida što ga je Nacionalni park Krka upriličio u Gradskoj vijećnici.

– Povodom dana muzeja koristimo priliku predstaviti dva projekta nacionalnog parka koji su usko vezani uz povijesnu i kulturnu baštinu kojom Nacionalni park Krka obiluje. No, među brojnim lokalitetima postoji jedan  na kojem se s istraživanjima najdalje odmaklo i to je Burnum, prvenstveno njegov amfiteatar koji je do te mjere istražen i u fazama očuvanja i valorizacije već došao do te razine da je postao  značajna turistička atrakcija, a drugi je povijesna zbirka koja se nalazi u eko kampusu Puljane, jednom od najvećih razvojnih projekata u turizmu koji županija u ovom mometu ima. U toj povijesnoj zbirci izloženi su uglavnom artefakti pronađeni na području Puljana, ona je već sad prilično zanimljiva, no spremamo idući korak  kroz snimanje ovogodišnjih Burnumskih ida, a koji će rezultirati  filmom koji će dodatno povećati atrakciju te povijesne zbirke. Kad govorimo o samim Idama, ove godine imamo devete po redu, možemo reći već tradicionalne, svake godine sve bolje i bolje. Ove godine očekujemo da će, prema najavama, i zbog posjete talijanske legije, dodatnih organizacijskih napora, ideja i iskustava, biti sigurno najbolje dosad  – rekao je na predstavljanju ravnatelj Nacionalnog parka Krka Krešimir Šakić pozivajući na posjet Burnumu i Idama.

Predstavljanje u Gradskoj vijećnici (Foto: H. Pavić)

Predstavljanje u Gradskoj vijećnici (Foto: H. Pavić)

 Osim što je Šakić najavio IX. Burnumske ide i gostovanje talijanske udruge „Legio I Italica“ u Burnumu od 6. do 9. klolovoza, prof. dr. Željko Miletić i prof. dr. Miroslav Glavičić iz znanstvenog  istraživačkog tima na lokalitetu Burnum, te Joško Zaninović, voditelj arheoloških istraživanja na lokalitetu Burnum, predstavili su publikacije „Kuhinja rimskog vojnika“ i „Imperatores militesque“ u nakladi JU „NP Krka“.

Krešo Šakić, Burnumske ide i Dioklecijanova legija (Foto H. Pavić) (4)

IX. Burnumske ide održat će se 8. kolovoza 2015. Manifestacija se održava već petu godinu za redom kako bi se prikazao način života i običaja rimskih legionara i civilnog društva na području Burnuma prije 2000 godina. Ove godine će na lokalitetu Burnum boraviti i talijanska udruga „Legio I. Italica“. Publikacije opisuju nastanak legijskog vojnog logora Burnum i život rimskog legionara u logoru kojeg su posjećivali i pojedini rimski carevi odakle su odlazili u vojne pohode. Naglasak je stavljen na prehranu rimskih vojnika u svim fazama, od nabavke namirnica, transporta, skladištenja, do njihove svakodnevne pripreme. Opisan je i način uvoza i izrade posuđa za pripremu i pribora za konzumaciju hrane. Kako bi se dočarali okusi iz publikacija ispred Gradske vijećnice bilo je  predstavljeno nekoliko antičkih jela uz nezaobilaznu vojnu formaciju kornjače koju je predstavljala Udruga ‘Dioklecijanova legija’ iz Splita.

Pred vijećnicom su predstavljeni i antički specijaliteti (Foto: H. Pavić)

Pred vijećnicom su predstavljeni i antički specijaliteti (Foto: H. Pavić)

Tags: , , , ,

VEZANE VIJESTI