Neovisni novinarski portal
26.10.2020.
IZDVOJENO
Večeras u Puli: Što je nama Muzil sada – 200 godina nakon ‘okupacije’

Večeras u Puli:
Što je nama Muzil sada – 200 godina nakon ‘okupacije’

– Dođite večeras na tribinu: Što je nama Muzil sada i kakav bi nam mogao biti u budućnosti?, u pulski Dom hrvatskih branitelja u 18 sati. Tema su mogućnosti privremenog korištenja zgrada i područja na Muzilu dok se ne donese odluka o nekoj trajnoj namjeni – što bi moglo potrajati. U 5 godina bi se moglo dogoditi uništavanje, kakvo smo doživjeli na drugim napuštenim vojnim područjima, ili očuvanje i unaprijeđenje korištenjem. Sve ovisi o tome hoće li se u dovoljnoj mjeri građani zainteresirati i angažirati – pozivaju iz Udruge GONG na tribinu.

Vjerojatno će se građani Pule i večeras odazvati na ovu tribinu o Muzilu, kako su to već činili ranije u više prosvjednih akcija protiv zamaskiranih namjera za brutalnom privatizacijom gotovo 180 hektara zelenog poluotoka u tkivu grada Pule.

Potpuno ignoriranje građana

Podsjetimo, građani su srčano osporavali namjeru tamnošnjih gradskih i ostalih vlasti, te njima bliskih krugova, da na većem dijelu poluotoka izgradi tzv. luksuzni resort i igralište za golf. Kako to obično biva, vlasti su pomogle da se takvo što i ostvari, uvodeći u lokalnu prostornoplansku dokumentaciju takve sadržaje, potpuno ignorirajući volju žitelja Pule.
Naime, poluotok Muzil, koji je posljednja dva stoljeća bio nepristupačan za građanstvo i pod upravom raznih vojski, sada bi konačno mogao biti na raspolaganju za javnu upotrebu, a u njemu bi se mogli urediti raznovrsni sadržaji za građane: radionice za male obrte, prostori za građanske udruge, škole, vrtiće, te za tu zelenu oazu primjereni rekreacijski, sportski i ugostiteljski sadržaji. Djelovanje inicijativa Volim Pulu, Za Muzil, udruge Zelena Istra i brojnih drugih nije uspjelo spriječiti takve planove, kakvi su već viđeni u hrvatskim manipulacijama javnim prostorom. Ipak, još nije kraj.
muzil%20starter%20zeleno_preview_0_thumbnail
– Velike zelene površine Muzila idealno su mjesto za mnoge oblike rekreacije. Zato vas pozivamo da dođete i predložite način njihovog korištenja. Znaju li penjači za odličnu stijenu napuštenog kamenoloma na Muzilu? Zašto ona ne bi mogla postati isto što i slična stijena na Zlatnom rtu – Punta Corrente u Rovinju? Zašto turistička zajednica ne bi obilježila biciklističku stazu na Muzilu? Imate li drugih ideja? Mi ćemo vam na početku predstaviti moguće modele upravljanja javnim i prirodnim dobrima i neke uspješne primjere, do kud smo stigli s istraživanjem mogućnosti privremenog korištenja zgrada bivšeg regrutnog centra (projekt Muzil starter), pokazat ćemo vam stanje zgrada i procjenu nužnih ulaganja za njihovo korištenje u ovom trenutku. Zgrade su još uvijek u dobrom stanju, ali ako se uskoro ne stave u funkciju, doživjet će uništavanje kakvo smo vidjeli previše puta – poziva se na večerašnji, za Pulu možda i presudan događaj.

Spas od čerupanja

Uvodno će o modelima upravljanja javnim i prirodnim dobrima govoriti Tomislav Tomašević iz Zaklade Heinrich Boell, a projekt Muzil Starter će predstaviti Dušica Radojčić, predsjednica udruge Zelena Istra. Emil Jurcan iz Zadruge Praksa će pak govoriti o stanju infrastrukture i procjenama nužnih ulaganja kojima bi se napušteni prostori na Muzilu mogli dovesti u stanje za javnu uporabu
– S građanima i građankama Pule želimo raspraviti postojeće ideje o privremenom korištenju infrastrukture na Muzilu, s ciljem njenog stavljanja u funkciju i zaštite od devastacije. Osim toga, želimo čuti i ideje Puljana oko toga kako sačuvati i koristiti zelene površine na Muzilu, te kako upravljati kompleksom na način koji će Puli dati dodanu vrijednost, a istovremeno osigurati očuvanje ovog resursa za budućnost – kaže Dušica Radojčić.
1024px-Pula_Aerial_View
Inače, predstavnici Zelene Istre i Inženjerske zadruge za projektiranje i urbanizam Praksa, su 3. ožujka 2015. u Županijskoj komori u Puli predstavili projekt Muzil starter, nakon što je krajem 2014. projekt dostavljen Državnom uredu za upravljanje državnom imovinom (DUUDI) u sklopu poziva za iskazivanje interesa i dostavu prijedloga za prenamjenu i korištenje bivših vojnih nekretnina nazvanog “Projekt 100“. U siječnju je održan sastanak u DUUDI-ju na kojem je dobivena načelna suglasnost za realizaciju projekta. Za sve to je bio poticaj pokušaj spašavanja Muzila od stihijske devastacije i uništavanja, kakva je već poznata u Hrvatskoj, gdje su nekorištene vojarne pod okriljem i noći i dana, od strane vojske svojevrsnih strvinara, mahom očerupane do golih zidova, čime je ubrzana njihova besmislena propast.

90 % Puljana za Muzil, puska vlast protiv Puljana

Treba napomenuti i kako je poticaj za osmišljavanje projekta dalo istraživanje stajališta Puljana o namjeni i korištenju bivšeg vojnog područja Muzila provedeno iz kolovoza 2014. godine. Tada je anketa pokazala kako je 90% stanovnika Pule u potpunosti ili uglavnom podržava davanje na privremeno korištenje zgrada na Muzilu javnim institucijama, lokalnim poduzetnicima, sportskim, kulturnim i drugim organizacijama civilnog društva. Unatoč tome, pulska vlast je odlučila protiv volje svojih građana.
Ironično, nakon 200 godina svojevrsne okupacije poluotoka u srcu Pule, u trenutku kada su se konačno ostvareni uvjeti da građani neometano raspolažu tim prostorom, Muzil su napali neki drugi ‘okupatori’.
No, još uvijek postoji šansa za, poslužimo se terminom iz prošloga rata, ‘mirnom reintegracijom’ Muzila. Večeras će se stoga u prikladno nazvanom Domu hrvatskih branitelja okupiti istinski branitelji Hrvatske, Pule i njezine bolje budućnosti.

muzil srce

Tags: , , , , , , , , ,

VEZANE VIJESTI