Neovisni novinarski portal
27.10.2020.
POLITIKA
Arhiva: Ranko Ostojić (Foto: Vlada RH)

Uzalud vam trud dizajneri – na registarskim pločicama ostaje hrvatski grb

Arhiva: Ranko Ostojić (Foto: Vlada RH)
Ministar Ranko Ostojić s s dizajnerskim rješenjima novih tablica (Foto: Vlada RH)

Ministar Ranko Ostojić s s dizajnerskim rješenjima novih tablica (Foto: Vlada RH)

Natječaj Ministarstva unutarnjih poslova za osmišljavanje njihovog izgleda bio je uzaludan. Nakon primjedbi šefa oporbe Tomislava Karamarka da odabrano idejno rješenje nalikuje grbu SDP-a i drugih prigovora,  Ministar Ostojić je objavio kako će na mjestu gdje su trebale biti kockice na kraju ipak biti grb.

Potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić danas je u Banskim dvorima, nakon sjednice Vlade, izjavio da će na registarskim oznakama vozila ostati hrvatski grb, ali će biti dodane oznake Europske unije. Slovne oznake gradova također ostaju. – Mi smo kroz dugo razdoblje, skoro dvije godine, upravo ne želeći lomiti preko koljena odluku o tome kako će izgledati registarske oznake, razgovarali sa zainteresiranom javnošću, konzultirali struku, razgovarali sa svima onima koji su zaista stručnjaci za taj dio posla, zatim slušali građane i pitali ih za mišljenje i na kraju napravili natječaj za izbor registarskih oznaka – kazao je potpredsjednik i podsjetio da su, po izboru struke, bila nagrađena tri rješenja, od kojih nijedno nije uključivalo hrvatski grb.

– Međutim, ovo imputiranje u smislu da su nekakve crvene i plave kockice znak SDP-a, onda ovo bih vam upravo pokazao, ovo je znak HDZ-a s upravo s takvim kockicama. Tako, da ne bi bilo zabune i da ne bi bilo slučajno bilo kakve dileme oko toga da nam netko podmetne upravo znakove koji podsjećaju na znakove HDZ-a, stavit ćemo na mjesto hrvatski grb i ostat će ista tablica kakva je bila samo ćemo dodati znak EU i to je to – rekao je Ostojić.

Oznake gradova također ostaju, s time da oni koji ne žele slovnu oznaku grada, mogu odabrati takvo rješenje.  Potpredsjednik Ostojić dodao je i da nikome nije palo na pamet da dira nacionalne simbole te da je natječaj bio koristan zbog svih ostalih detalja.  – Radit ćemo to sad s našim fontom, u domaćoj proizvodnji, a ne više kod drugoga – istaknuo je potpredsjednik Ostojić.

Novinari su potpredsjednika upitali i za nabavu vozila u okviru Nacionalnog programa sigurnosti cestovnog prometa Republike Hrvatske 2011. – 2020. godine, za što je Vlada na današnjoj sjednici dala suglasnost Ministarstvu unutarnjih poslova. – Nacionalni program ispunjava svoju svrhu te je nabavka novih automobila, kao i otkup namjenskih vozila nakon leasinga, konkretno cisterne za vozila i sanitetskog vozila, ispravan put. Svako ulaganje u opremu policije je izuzetno važno i dobro za sigurnost građana –  rekao je potpredsjednik Ostojić.

Tags: , , ,

VEZANE VIJESTI