Neovisni novinarski portal
16.1.2021.
POLITIKA
TLM u raljama ruskog tajkuna, rastrošnog Shamisa : Miljarder bez “love”, a želi Mercedes ili još bolje Bentley na račun TLM-a ?!

TLM u raljama ruskog tajkuna, rastrošnog Shamisa :
Miljarder bez “love”, a želi Mercedes ili još bolje Bentley na račun TLM-a ?!

U TLM-u, otkako je stigao novi vlasnik, ruski tajkun Igor Shamis, situacija je dosegla točku vrenja. Shamisov pouzdanik Marijan Stričević, imenovan na čelo uprave TLM Holdinga, a odnedavno i TLM-TPP-a, pod svaku cijenu želi pravo potpisa i u TLM Aluminiumu ( Valjaonice) kako bi imapo pod kontrolom cijelu tvrtku, a osobito ono malo novca što u njoj još ima. Umjesto nabave sirovine, Shamis i Stričević zainteresiraniji su za nabavu skupocjenih automobila mercedesa s klase ( genschera) ili još bolje luksuznog bentleya...

TLM - Pobuna radnika (Foto H. Pavić) (1)

Bilo je dovoljno tek mjesec dana da se euforija u šibenskoj Tvornici aluminija, izazvana dolaskom novog vlasnika, ruskog oligarha Igora Shamisa, vlasnika United Groupa sa sjedištem u Luxembourgu i češke željezare Pilsen Steel,  pretvori u totalnu depresiju. Priča je, čini se, dobila neočekivani krimi-zaplet. U osnovi, Shamisovo preuzimanje TLM-a “na neviđeno”,  pretvara se nevjerojatnom brzinom u tipičnu hrvatsku privatizacijsku priču, u  paradigmu upropaštavanja nacionalnog gospodarstva. Po mnogočemu izgleda da je ruski miljarder, kako ga u Hrvatskoj svi “tituliraju”, došao u Šibenik i TLM uzeti što se još uzeti može, a ne investirati i tvrtku na noge osoviti. Umjesto da je urgentno osigurao sirovinu za nastavak proizvodnje, kako je obećavao, Shamis je zahtijevao da mu se kupi Mercedes S klase (čuveni Genscher), ili još bolje luksuzni Bentley kao prikladni statusni simbol za poduzetnika njegova kalibra. Problem je samo u tome što bi skupocjeni automobil trebao platiti TLM, tvrtka u predstečajnom postupku u kojoj Shamis trenutno nema nikakvu funkciju, a formalno-pravno nije ni vlasnik jer su udjeli poduzeća još uvijek na odvjetniku Davoru Galetoviću…

Uoči uskršnjih blagdana u TLM-u se, kako saznajemo, odigravala prava drama. Direktor TLM Holdinga, izvjesni Marijan Stričević kojega je “gazda” instalirao na tu dužnost dočim je preuzeo tvrtku, dobio je još jednu funkciju. Sada je i predsjednik uprave TPP-a (TLM-ovih Prešaonica), a od šefa uprave TLM Aluminiuma (Valjaonica), Branimira Lepura, zatražio je i osobno, ali i preko Shamisa, da mu potpiše suglasnost o davanju prokure (ovlaštenog potpisa) kako bi “zavladao” ukupnim TLM-ovim potencijalima. Zasad se, kažu nam TLM-ovi insajderi, Lepur ne da, odbio je poslušnost “gazdi”, obavijestio sve direktore u TVP-u (TLM Aluminiumu) da ne primaju nikakve naloge od Marijana Stričevića, a osobito ne one za plaćanje prema TLM Holdingu kojemu je Stričević na čelu. Isto se odnosi, pričaju ogorčeni šibenski aluminijaši, i na naloge izvjesnog Ante Ramljaka i drugih koji bi pozadinski upravljali Tvornicom.

Branimir Lepur i Igor Shamis ikod gradonačelnika dr. Željka Burića (Foto: Grad Šibenik)

Branimir Lepur i Igor Shamis kod gradonačelnika dr. Željka Burića (Foto: Grad Šibenik)

Bitka za tvorničku “ostavštinu”

Iz prepiske aktualne uprave TLM Aluminiuma Branimira Lepura i predsjednika Nadzornog odbora Davorina Brodnjaka s glavnim Shamisovim pouzdanikom u Tvornici, Marijanom Stričevićem, kako saznajemo od neimenovanog izvora, razvidno je da se u tvrtki vodi odlučujuća bitka za tvorničku “ostavštinu”. S jedne strane Lepur upozorava sve direktore i rukovoditelje u Valjaonicama da ne preuzimaju naloge Stričevića nego isključivo legalne uprave tvrtke, a s druge Stričević tu istu upravu na čelu s Lepurom i NO kojega predvodi Brodnjak, obavještava o “ograničenju u zastupanju”. U ime TLM Holdinga Shamisov čovjek od najvećeg povjerenja napominje u službenoj obavijesti da je novi vlasnik (Igor Shamis) sazvao glavnu skupštinu društva na kojoj će biti promijenjen Nadzorni odbor.

– Stoga Društvo kao većinski dioničar ovim putem poziva postojeću upravu i nadzorni odbor TLM-a da se do dana održavanja glavne skupštine suzdrže od poduzimanja svih radnji i pravnih poslova izvan redovitog poslovanja TLM-a- napominje se u obavijesti, a u protivnom, priprijetio je Stričević, vlasnik će pokrenuti postupak radi naknade štete protiv članova uprave i NO, kao i postupak utvrđivanja njihove odgovornosti za počinjenje kaznenih djela. Sve to čini se radi osiguranja zakonite provedbe predstečajne nagodbe i očuvanja proizvodnje, radnih mjesta i imovine TLM-a, navodi se u obavijesti, tvrde naši izvori. Evala Stričeviću!

Sumnjive uplate na račune off shore firmi na Djevičanskim otocima…

Ali, ako je novi šef uprave TLM Holdinga doista fokusiran na proizvodnju, radna mjesta i imovinu tvrtke koja upravo prolazi mučan postupak predstečajne nagodbe (s neizvjesnim ishodom), zbog čega prioritetno potražuje luksuzne automobile, otvorene račune u najboljim šibenskim restoranima, putovanja za Shamisa i suprugu avionom u Singapur, što bi tvrtku stajalo 90 tisuća kuna, što će mu dovraga Bentley a firma mu je  na rubu stečaja?!!! Otkud, kako se uz ostalo navodi u spomenutoj prepisci s upravom koju Shamis i Stričević nastoje izolirati i staviti u “mirovanje”, zahtjevi za uplatama 200-300 tisuća eura na račune off shore firmi u Singapuru, Lihtenštajnu, Djevičanskim otocima? Ili još suspektniji zahtjevi da se na privatni račun Igora Shamisa tjedno uplaćuje pet tisuća eura, a na Stričevićev privatni konto 3 tisuće eura tjedno. Koji to ozbiljni investitor traži od djelatnika tvrtke koju još formalno nije ni preuzeo da mu posudi svoju službenu karticu da bi mogao podizati pet tisuća eura u gotovini s bankomata, kao što je učinio Igor Shamis? Je li moguće da je bogati, uspješni ruski tajkun spao na TLM-ovu zadnju crkavicu, ili se radi o tome da je doista u šibensku tvornicu aluminija došao samo zato da iz nje uzme što je još ostalo?
Predsjednik NO Davorin Brodnjak kontroverznom dvojcu Shamis-Stričević odgovorio je civilizirano i odmjereno, s napomenom da je u ovom trenutku njegov jedini zadatak i odgovornost spriječiti nepotrebno otuđivanje i opterećivanje društva. Ocijenio je kako vlasnik i direktor društva TLM Holding, očigledno ne shvaćaju da se društvo nalazi u postupku predstečajne nagodbe i da je u toj situaciji primarno zaštiti prava radnika, ali i svih ostalih vjerovnika.  Brodnjak podupire zadnje postupke predsjednika uprave TVP-a Branimira Lepura u cilju sprječavanja novog opterećivanja društva neopravdanim troškovima.


TLM - Pobuna radnika (Foto H. Pavić) (7)

D. Brodnjak: Nalozi za ispatu gotovine Shamisu i Stričeviću nelagalni su!

– Nalozi za isplatu gotovine za vas i vlasnika ne samo da nemaju nikakve osnove, nego su i nelegalni, a isplata depozita na off shore firme upućuje već na sumnjive poslove koje bi trebalo prijaviti nadležnim institucijama – smatra Brodnjak, dodajući kako trenutna uprava treba dovršiti u siječnju započeti postupak predstečaja, a što će odlučiti vjerovnici, vidjet ćemo… Predsjednik NO TLM-a ne krije razočarenje Shamisovim konceptom oporavka Tvornice, kakav je prezentirao radnicima i medijima, drži da je iracionalan i neprihvatljiv te ukazuje na potpuno nepoznavanje djelatnosti proizvodnje aluminijskih poluproizvoda. A svoje ocjene temelji na 23-godišnjem iskustvu na vodećim pozicijama u marketingu i proizvodnji u alu-industriji.
I što sada? U TLM-u (Valjaonicama, Prešaonici, Adrialu) trenutno je zaposleno oko 700 radnika. Najviše u TVP-u (Valjaonicama), 450. Radnici u Prešaonici nisu primili plaće za četiri mjeseca, a njihovi strojevi  su utihnuli odavno jer nema sirovine. TLM je, nakon državne sanacije i otpisa milijardu kuna duga, poslije sedmogodišnjeg vlasništva Hrvatskog konzorcija koji se de facto raspao (odlaskom Konstruktora, Dalekovoda, Feala i Aluflexpacka, odnosno Hypo bake) i sveo tek na Zagreb Montažu, predan u ruke tvrtke Fintrust obitelji Pejčinovski. A to je TLM skupo stajalo, pa je danas svojedobno sanirana tvrtka ponovo opterećena dugovima od oko 53 milijuna eura. Pejčinoski se tereta oslobodio i predao ga, kako pričaju u tvorničkim kuloarima, uz šampanjac i zdravice u ekskluzivnom bečkom restoranu, Igoru Shamisu. Na žalost, novi vlasnik koji je tvrtku kupio a da je prije toga nije ni vidio, ne pokazuje osobitu ambiciju da pokrene proizvodnju, poveća kapacitete, zaposli radnike, osigura perspektivu šibenskom aluminiju. Shamis je skloniji luksuzu. Na teret posrnule tvrtke kojoj je naumio uzeti i zadnju kunu. Hoće li Vlada to samo nezainteresirano promatrati? Ministar Ivan Vrdoljak upoznat je sa situacijom u TLM-u. Povjerenik predstečaja u TVP-u Stjepan Kugler također znade što se događa pod paskom novog “gazde”, Nadzorni odbor, Uprava, radnici, svi sve znaju, ali izgleda čekaju Godota. A on je već odavno prošao.

Branimir Lepur: Ništa ne želim komentirati!

Još uvijek aktualni predsjednik uprave TLM Aluminiuma (Valjaonica) Branimir Lepur kojega prati godinama glas bešćutnog radničkog egzekutora (gdje god dođe, dijele se otkazi…) , ovog je puta, sudeći po prepisci koju posjedujemo, odlučio stati na stranu zaposlenih, a kontra ruskog investitora koji dosad nije u TLM uložio ni kunu, ali je bio spreman uzeti milijune da mu je Lepur zahtjeve poslušno potpisivao. Ili makar ovlasti predao Stričeviću. Što to Lepur zna a radnici i javnost ne znaju o Shamisu?

– Ne želim ništa komentirati. Imate Marijana Stričevića i Igora Shamisa koji je vlasnik, pa pitajte njih – kratko nam je odrezao Lepur i “skinuo nas s dnevnog reda”.
Pokušali smo do istine i preko Stričevića.

– Nemam vam što reći, a nisam ni dužan obavještavati vas i kad idem na WC. Sve je o.k., radimo, a vi ne morate sve znati – drsko će Stričević, prebacujući odgovornost na “gazdu” Shamisa koji će nam, obećao je, već danas poslati izvješće i informirati nas o stanju u Tvornici. Očekivano, danas to nije učinio, a i kad će, ne zna se…
Marijan Stričević se, inače, prije dolaska u TLM kao glavna akvizicija Igora Shamisa, navodno, bavio prodajom kartonske ambalaže u Moskvi. Radio je za poznatog srbijanskog tajkuna Miroslava Miškovića, jednog od najbogatijih Srba s Forbesove liste, a koji je u prosincu 2012. završio u pritvoru zbog zloupotreba u privatizaciji (platio je 12 milijuna jamčevine za izlazak na slobodu). Kakve li slučajnosti…

Tags: , , , , , , ,

VEZANE VIJESTI