Neovisni novinarski portal
15.1.2021.
GOSPODARSTVO / POLITIKA
TLM-ov “rat svih protiv sviju”: Podijelili se i sindikati, čeka se 11. svibnja i “završni obračun”…

TLM-ov “rat svih protiv sviju”:
Podijelili se i sindikati, čeka se 11. svibnja i “završni obračun”…

TLM - Pobuna radnika (Foto H. Pavić) (6)

Otkako je šibenski TLM od tvrtke Euris (obitelji Pejčinoski), za samo jednu kunu,  prešao u ruke ruskog biznismena Igora Shamisa, u posrnulom domaćem aluminijašu umjesto zahuktavanja proizvodnje i dalje bujaju samo kontroverzije i konflikti.  U sukobu je stara uprava na čelu s Branimirom Lepurom (TLM Aluminium)  i nova koju vodi Shamisov čovjek od povjerenja Marijan Stričević (TLM TPP – Prešaonica). Čeka se izvanredna Skupština dioničara TLM-a 11. svibnja kao „završni obračun“, a u međuvremenu se oštrica okreće prema predstečajnom povjereniku Prešaonice (TLM –TPP)  Ivanu Rudi, koji odjednom postaje glavni krivac za sve, i za strojeve koji stoje, i sirovinu koje nema, ali i za ugroženu egzistenciju radnika?! Podijelili su se i sindikati.

Hrvatski sindikat metalaca kojega predvodi Zdravko Burazer sve je skeptičniji u odnosu na novog „gazdu“ i njegove poslovne planove.

– Teško je ozbiljno shvatiti poslovne namjere vlasnika koji navodno odgodi odlazak na vjenčanje kćeri u Singapur jer mu TLM nije bio spreman platiti avio-karte, kako nam je na sastanku prenio direktor TLM Holdinga Marijan Stričević- kaže rezignirano Burazer, držeći da ta epizoda puno govori o novom TLM-ovom “gazdi”. Burazer se obraćao apelom i ministru gospodarstva Ivanu Vrdoljaku, premijeru Zoranu Milanoviću, ravnatelju CERP-a… Nitko nije našao potrebnim  sindikalnom čelniku odgovoriti.

SMH s vjerom u Shamisov preporod TLM-a

Tomislav Dragičević, predsjednik Sindikata metalaca Hrvatske (Foto: Tris/H. Pavić)

Tomislav Dragičević, predsjednik Sindikata metalaca Hrvatske (Foto: Tris/H. Pavić)

Drugi TLM-ov sindikat (SMH) – tzv. industrijski,  s predsjednikom Ivanom Svrakom i njegovim šefom krovne sindikalne organizacije Vedranom Dragičevićem, odlučio se javno deklarirati snažnom potporom Shamisu. Iako je samo dan prije „konferencije podrške“ Svraka decidirano tvrdio da njihovu potporu vlasnik neće dobiti dok se ne pokrene proizvodnja u Prešaonici, a radnicima isplate plaće. Nijedan od ta dva krucijalna uvjeta nije ispunjen, a SMH je svejedno,  unisono zapuhao u jedra ruskog poduzetnika Shamisa. Mnogi se sa da pitaju što se u međuvremenu dogodilo da je „gazda“ preko noći stekao njihovo bjanko povjerenje…

– Druge opcije TLM nema. A zar je bolje da firma ode u stečaj i 540 radnika na biro? Mislite da je to bolje – pomalo će ljutito Dragičević.

Zanimljivo je da su čelnici  SMH svoju oštricu okrenuli prema povjereniku predstečajne nagodbe u TLM-TPP-u Ivanu Rudi. Dragičević ga je gotovo optužio da parazitira na TLM-ovoj nesreći  i da je dobio 70 tisuća kuna za vođenje predstečaja. A istodobno je odbio odobriti uplatu 678 tisuća eura za nabavu sirovine kako bi se strojevi u Prešaonici nakon višemjesečnog zastoja pokrenuli. Prijavili su ga Nagodbenom vijeću da de facto vodi tvrtku u propast jer onemogućava nabavu sirovine i nastavak proizvodnje, čime dovodi u pitanje radna mjesta i egzistenciju radnika. Ali, ni to nije sve, pa SMH Rudu optužuje i za pogodovanje slovenskoj tvrtki Impol koja je navodno već duže vrijeme zainteresirana za preuzimanje TLM-a.

Rude: Moja je naknada 6, a ne 70 tisuća kuna!

– To je naprosto nevjerojatan bezobrazluk – oštro će predstečajni povjerenik Rude na sindikalne prozivke. – Vedran Dragičević vrlo dobro znade da je naknada za predstečajni postupak jednokratna, neovisno o tome koliko će trajati, povjerenik dobije za svoj angažman šest tisuća kuna. I to je sve. A priznat ćete, da 70 tisuća i šest tisuća nisu ni približno isto!

Na optužbu da sabotira kupnju sirovine i da firmu tako vodi u stečaj, objašnjava:

– Od mene je predsjednik uprave TLM- TPP-a Marijan Stričević tražio da odobrim avansno plaćanje 678 tisuća eura za nabavu sirovine, i to usmeno, bez ikakva pisanog traga, bez ugovora s prodavateljem, bez garancije da će temeljem toga avansa aluminij biti TLM-u isporučen. Možete li to zamisliti?! Tražio je novac na riječ!!! I sada, da bi umirio radnike, odgovornost za nepokretanje proizvodnje prebacuje na mene. Pa mora biti nekakva garancija da će novac biti tvrtki vraćen u slučaju da nema aluminija. Pitam se kakav to rejting ima Igor Shamis, navodni miljarder, ako ne može dobiti akreditiv nigdje –  žestoko replicira Rude, napominjući kako se međunarodna plaćanja u pravilu obavljaju putem akreditiva.

A kad je o možebitnom pogodovanju Impolu kao potencijalnom kupcu TLM-a riječ, predstečajni povjerenik zgrožen je takvom manipulacijom sindikata i njihova čelnika.

U TLM-u nema novaca, ali mu se mogu “nabijati” dugovi…

Ivan Rude (Foto H. Pavić) (3)

– Zašto bi ja, kao povjerenik za predstečaj u Prešaonici zagovarao ili protežirao Impol za koji se vrlo dobro zna da nije zainteresiran za TPP, nego samo za Valjaonice i isključivo o njima želi pregovarati? Zar vama to ima ikakve logike? Osim toga, ljude iz Impola niti znam niti sam se s njima ikad sreo, a niti sam ja za njihove interese i ambicije u TLM-u relevantna osoba. Dragičević laže, obmanjuje radnike, samo da ih smiri, jer valjda ima neke obveze prema Shamisu… reći će pomalo zagonetno šibenski odvjetnik i TPP-ov predstečajni povjerenik.

U TLM-u, kako veli, nema novaca, ali se ne smije dozvoliti novo zaduživanje tvrtke dok traje predstečajna nagodba.  –  A od mene traže avansno plaćanje, bez ugovora, bez garancija. Pa gdje toga ima?! Jasno sam rekao da je to opasan i rizičan posao i za vjerovnike i dužnike. Uostalom, s obzirom da su me prijavili, uredno sam se očitovao na njihove optužbe Nagodbenom vijeću, pa ćemo vidjeti tko je u pravu – ističe Rude, dodajući, uz ostalo, kako ga kao povjerenika predstečaja obvezuje Zakon o sprječavanju pranja novca, pa mora biti itekako pažljiv.

Prihvate li vjerovnici nagodbu, Shamis može s TLM-om što hoće!

Ročište predstečajne nagodne za TLM – TPP je zakazano, kaže Rude, 14. svibnja, a za TLM Aluminium (Valjaonice) 11. svibnja, kada će se, slučajno ili ne,  održati i izvanredna Skupština dioničara TLM-a na kojoj Igor Shamis namjerava smijeniti i Nadzorni odbor i upravu TLM Aluminiuma na čelu s Branimirom Lepurom, a instalirati sebe u NO.

–  A kad se to dogodi, tada je sve u njegovim rukama, svi instrumenti upravljanja tvrtkom stoje mu na raspolaganju i ako vjerovnici prihvate nagodbu, Igor Shamis može s TLM-om što mu je na umu.  Nisam veliki optimist, jer samo za servisiranje proizvodnje u Valjaonicama mjesečno treba osigurati 10 milijuna eura. Puno je to novca za nekog tko u dva mjeseca nije našao ni kune da bi pokrenuo proizvodnju…

                                Shamis uređuje ured u upravnoj zgradi TLM-a

Ovih dana Igor Shamis na jednom portalu je svoje namjere jasno deklarirao: – Ostajem u Šibeniku, želim raditi i zarađivati u Šibeniku, a od Lepura (predsjednika uprave TLM Aluminiuma) očekujem ostavku, da ode sam!

A kad već ostaje, ruski tajkun odlučio je da mu na novoj adresi bude i komforno. Sprema se, naime, u projekt rekonstrukcije i uređenja drugog kata upravne zgrade TLM-a, za što već ima projekt težak 118 tisuća kuna. Dočim preuzme upravljanje cijelom tvrtkom, nakon Skupštine dioničara 11. svibnja, mogli bi krenuti i radovi. Kao Shamisov prioritet. Dok prese mjesecima stoje, radnici i ne dolaze na posao, a u Valjaonicama rade jedva simbolične količine.

No, novi vlasnik ima plan. I to desetgodišnjeg restrukturiranja TLM-a. Iz ove perspektive ta se najava doima kao kakav SF film, ali, nikad se ne zna…

 

                Vedran Dragičević, predsjednik SMH: Shamisa ne znam niti mi je išta obećao!

Vedran Dragičević, čelnik Sindikata metalaca Hrvatske, i sam se nakon javne podrške Igoru Shamisu našao na meti neistomišljenika. Tvrdi se da je njegov sindikat dao potporu Shamisu jer je ruski investitor potencijalni kupac splitske Željezare u čijoj upravi radi i sin Vedrana Dragičevića. Navodno je Shamis obećao Dragičeviću kad preuzme Željezaru njegova sina zadržati u firmi.

– To su gluposti, vidite čime se mi bavimo, umjesto meritumom, a to je kako spasiti 540 ljudi od biroa – odgovara na glasine Dragičević.

– Da, istina je, moj sin radi u Željezari i već četvrti mjesec nema plaće. A hoće li Shamis preuzeti Željezaru ili neće, nemam pojma. Ruskog poduzetnika ne poznajem niti je on meni išta obećao. Smatram da mu treba dati podršku da bar pokuša spasiti TLM, jer Tvornica nema druge opcije. Jasno mi je kakav je scenarij na djelu – dodaje Dragičević revoltirano. – Samo vlasnik može provesti predstečajnu nagodbu, a ako ne uspije firma ide u stečaj. A to i je cilj. Kad TLM završi u stečaju, radnici će na ulicu. Tvornica će onda biti dana u najam Impolu  i u Valjaonice će se vratiti stotinjak radnika, i to je sve. Kao sindikalist ne mogu se s tim pomiriti – kaže Dragičević. A što se Ivana Rude tiče, o njemu i dalje misli da je jedan od najboljih hrvatskih stečajnih upravitelja i neka se, poručuje, na tome i zadrži. – A je li on dobio 6 ili 70 tisuća naknade za predstečajni postupak ne znam, ja sam iznio podatak koji sam dobio – kaže čelnik SMH.

Tags: , , , , , , ,

VEZANE VIJESTI