Neovisni novinarski portal
28.1.2021.
GOSPODARSTVO / POLITIKA
TLM – Mailom na mail, uprava protiv uprave, Lepur kontra Stričevića, Stričević kontra Lepura i Brodnjaka…

TLM – Mailom na mail, uprava protiv uprave, Lepur kontra Stričevića, Stričević kontra Lepura i Brodnjaka…

Zdravko Burazer u razgovoru s policajcem na osiguranju nedavnog prosvjeda radnika TLM-a (Foto: H. Pavić)

Sindikalist Zdravko Burazer u razgovoru s policajcem na osiguranju nedavnog prosvjeda radnika TLM-a (Foto: H. Pavić)

Drama u šibenskom TLM-u se nastavlja. Neki bi rekli i dodatno eskalira. Iako se upravo danas, mjesec i pol nakon preuzimanja, Igor Shamis i formalno upisao kao vlasnik TLM Holdinga (Valjaonica i Prešaonice). Za radnike to malo znači jer posla gotovo nema. Ali ga, kako saznajemo,  ima za policiju. U Tvornicu je ušla krim policija, koja je od uprave TLM Aluminiuma zaprimila kaznenu prijavu protiv Marijana Stričevića, direktora TLM Holdinga jer je u dogovoru s bivšim vlasnikom Loranom Pejčinoskim primio uplatu od 100 tisuća eura što je trebalo biti uplaćeno TLM Aluminiumu. Dio toga novca Stričević je već potrošio na “gazdine” račune, tvrde naši izvori u TLM-u.

Ruski poduzetnik, koji u vlasništvu ima United Group sa sjedištem u Lihtenštajnu i češku željezaru Pilsen Steel,  do danas nije investirao ni lipe u šibensku tvornicu, nije osigurao sirovinu, nije pokrenuo proizvodnju u Prešaonicama niti isplatio plaće radnicima koji su već četiri mjeseca bez primanja, a proizvodnja u Valjaonicama trenutno je na simboličnoj razini. Stanje se doima beznadnim. Uza sve to postoje ozbiljni prijepori između uprave TLM Aluminiuma ( Valjaonice) i uprave TLM Holdinga i TLM TPP-a (Prešaonica) kojima je na čelu Marijan Stričević, Shamisov pouzdanik preko kojega pokušava upravljati tvrtkom. Iz dana u dan iz TLM-a dolaze sve kontroverznije vijesti.

Tko je kome zabranio ulaz u Tvornicu?

U jednom trenutku se tvrdi da je predsjednik Uprave TLM Aluminiuma Branimir Lepur zabranio ulaz Stričeviću u Tvornicu i kontakt sa zaposlenicima , a u drugom da je Stričević obavijestio sve vodeće ljude u tvrtki o ograničavanju ovlasti i Lepuru i predsjedniku Nadzornog odbora Davorinu Brodnjaku. Lepur, pak, optužuje Shamisa i njegovu operativnu akviziciju u TLM-u, Marijana Stričevića da pokušavaju izvlačiti novac iz tvrtke, da stvaraju enormne troškove i potražuju neopravdane uplate na njihove privatne račune, da “gazdu” zanimaju luksuzni automobili ( mercedes S klase ili bentley) , skupi restorani, a ne kako će nabaviti sirovinu i pokrenuti proizvodnju. Sindikati su potpuno dezorijentirani i ne znaju komu uopće u ovoj dramatičnoj, konfuznoj situaciji mogu vjerovati.

Zbog toga se ovih dana alarmantnim pismom premijeru Zoranu Milanoviću i ministru gospodarstva Ivanu Vrdoljaku obratio čelnik Hrvatskog sindikata metalaca  Zdravko Burazer .Podsjetio je  kako je TLM  privatiziran 2007. odlukom Vlade , a uz nadzor i ingerencije Europske komisije.

Hrvatski sindikat metalaca premijeru i ministru Vrdoljaku: Spasite TLM!

– Program restrukturiranja morao je biti održiv i na kraju 2014. omogućiti novi uzlet TLM-u na europskom tržištu na koje većinom plasira svoje proizvode- piše Burazer, podsjećajući kako se tadašnji vlasnik , Hrvatski konzorcij, obvezao investirati 107 milijuna eura u tehnologiju i obrtni kapital jer su tvrtku dobili  za jednu kunu. Umjesto toga, navodi, TLM Holding, sa svoja dva proizvodna društva TLM Aluminiumom i TLM- Tvornicom prešanih proizvoda ( TPP), u ožujku ove godine su ušli u predstečajnu nagodbu.  Prešaonica je već šest mjeseci ugašena, a u TLM Aluminiumu (Valjaonice)  svela se na simbolične količine. Radnici u TPP-u četiri mjeseca nisu dobili place-žali se premijeru i ministru gosodarstva TLM-ov sindikalist.

Burazer posebno upozorava kako je  najveći problem nastao kada je zadarski Aluflexpack ( tada u vlasništvu Hypo banke) pod čudnim okolnostima i uvjetima prodao najveće i najpotentnije društvo u sklopu TLM-a , TLM Aluminium tvrtki Euris iz Beča, u vlasništvu obitelji Pejčinoski.

– Protuzakonitim radnjama Uprava i vlasnik TLM Aluminiuma, a prije svega štetnim ugovorima, doveli su Društvo u bezizlaznu situaciju.- stoji u pismu Zdravka Burazera. A u veljači, dodaje sindikalist, obitelj Pejčinoski  prodaje TLM Holding ruskom poduzetniku Igoru Shamisu.

Suočen s problemima u predstečaju, a pogotovo s 52 milijuna eura nastalih obveza, Shamis nije uspio zavladati situacijom, što je dovelo do alarmantnog stanja, konstatira čelnik HSM-a.

-Molimo vas , stoga, gospodine predsjedniče da o problematici TLM-a zatražite izvješće od ministra Vrdoljaka, odnosno od CERP-a, koji su u detalje upoznati sa stanjem u TLM-u, te smo sigurni da ćete, nakon što budete informirani, ovu problematiku staviti na dnevni red Vlade- apelira Burazer na premijera, primarno zbog, kako ističe, više od 600 radnika TLM-a, ali i interesa lokalne zajednice te RH jer, naglašava, vrijednost TLM-ove robe, koja se gotovo u cjelosti izvozi na tržište EU, prelazi 1,1 milijardu kuna.

Povjerenik SMH TPP-a Ivan Svraka (Foto H. Pavić)

Povjerenik SMH TPP-a Ivan Svraka (Foto H. Pavić)

 

I.Svraka: Kad krene proizvodnja i dobijemo plaću, imat će našu podršku…

 

Iz drugog TLM-ova sindikata, od Ivana Svrake, predsjednika Sindikata metalaca Hrvatske- industrijskog sidnikata, dolaze ponešto suzdržanije poruke.

– Nećemo se izjašnjavati o stanju u Tvornici do petka za kad planiramo konferenciju za novinare s temom provedbe predstečaja u TVP-u i TPP-u.Mi smo svjesni težine situacije, ali smo smatrali da treba dati šansu novom vlasniku da pokaže kakve su mu namjere. Umjesto toga, predsjednik uprave TLM Holdinga, a odnedavno i TLM-TPP-a, Marijan Stričević kojega je postavio “gazda”, ima ogromne probleme u poslovanju i upravljanju tvrtkom. U tvornicu je trebala doći sirovina, ali naš predstečajni povjerenik Ivan Rude  nije odobrio da plaćanje ide preko TPP-a. Osim toga, član uprave Stipe Grubišić, kojem je Stričević  apsolutno vjerovao i na njega se oslanjao, priklonio se predsjedniku uprave TLM Aluminiuma Branimiru Lepuru koji čini sve da nove vlasnike onemogući u radu- priča Svraka. No, posve je svjestan, kaže, da Shamis i Stričević nisu dosad ništa učinili od onoga što su po dolasku obećali.

– Ne možemo im dati potporu dok ne pokrenu proizvodnju i dok ljudima ne daju plaće. Svi znamo da novi vlasnik dosad nije u TLM donio ni lipe, a naša je kasa prazna, mi smo očerupana kokoš, iscijeđeni limun, i ako su Shamis i Stričević mislili još nešto iz nas iscijediti, prevarili su se, tu soka više nema. TLM su cijedili svi koji su bili u prilici: i Hrvatski konzorcij, i obitelj Pejčinoski a pogotovo je, kako se čuje u tvornici, to namjeravao Shamis. Mi više ne vjerujemo nikome, ali mi nemamo moć , a oni koji je imaju i koji bi ovo stanje trebali zaustaviti dok tvrtka ne nagomila nepremostive dugove i ode u stečaj, prave se kako to više nije njihova briga, jer je tvrtka privatizirana- rezgnirano će Svraka.

Dokumenti govore …

A istina je da TLM dnevno multiplicira dugove i sve je dalje od oporavka. . Svi se slažu da taj negativni niz treba hitno prekinuti i spasiti što se još može. Neki i dalje iščekuju što će učiniti slovenski Impol, koji polako gubi strpljenje i interes, i okreće se Sevojnu, dok nade u TPP-u polažu u talijanskog partnera koji je pokazao zanimanje za šibensku Presu …

A što se zadnjih petnaestak dana zbiva u jednoj od najvećih industrijskih tvrtki u zemlji, o čemu je TRIS detaljno izvijestio, najbolje govore mailovi koje razmjenjuju uprave i vlasnik, odnosno Nadzorni odbor. tvrtke. Odlučili smo staviti vam svu tu prepisku na uvid, pa sami zaključite o kakvom se “preuzimanju” u TLM-u radi…

Lepur Stričeviću

Zapisnik 30. ožujka (1) Zapisnik 30. ožujka (2) Zapisnik 8. travnja (1) Zapisnik 8. travnja (2) povlačenje potpisa Ograničenje u zastupanju (1) Ograničenje u zastupanju (2) Drobnjak Stričeviću

 

Tags: , , , , ,

VEZANE VIJESTI