Neovisni novinarski portal
20.10.2020.
GOSPODARSTVO / IZDVOJENO / UKRATKO
Šumarska inspekcija nije zaprimila ni jednu prijavu za nezakonito branje šparoga na državnom zemljištu

Šumarska inspekcija nije zaprimila ni jednu prijavu za nezakonito branje šparoga na državnom zemljištu

Branje šparoga mnoge i dalje dovodi u dilemu- jesu li berači u sukobu sa Zakonom ili slobodno mogu krenuti u potragu za proljetnom biljkom pomalo gorkasta okusa koja je, unatoč tomu, za mnoge delicija. Zanimalo nas je što o zakonskoj regulativi branja šparoga kažu u Ministarstvu poljoprivrede. Odgovor donosimo u cijelosti:

Prema Zakonu o šumama zabranjeno je skupljanje šumskih plodova i drugih šumskih proizvoda među koje spadaju i šparoge. Međutim, prema istom Zakonu, Hrvatske šume d.o.o. Zagreb, iznimno i pod uvjetom da nije u suprotnosti sa šumskogospodarskim planovima, mogu predvidjeti skupljanje šumskih proizvoda za svoje potrebe i za potrebe građana. Hrvatske šume d.o.o. Zagreb utvrđuju vrstu šumskih proizvoda, visinu naknade za sakupljanje kao i uvjete pod kojima ih građani mogu skupljati. Šumoposjednik može u svojoj šumi skupljati i iznositi iz svoje šume nedrvne šumske proizvode u skladu s programom gospodarenja šumoposjednika ili posebnim propisima.
snimila: J. Klisović
Hrvatske šume određuju uvjete i naknadu za skupljanje šparoga
Nadalje, Zakonom o šumama također je propisano da su Hrvatske šume d.o.o. dužne osigurati zaštitu šuma u vlasništvu Republike Hrvatske od protupravnog prisvajanja korištenja i drugih protupravnih radnji, te su dužne u tu svrhu osigurati izravno čuvanje šuma. Županijska skupština, odnosno Skupština Grada Zagreba propisuje koje se mjere zaštite šuma od protupravnog prisvajanja, korištenja i drugih protupravnih radnji moraju poduzimati u šumama šumoposjednika. Dakle, Hrvatske šume su te koje određuju uvjete i naknadu za skupljanje šumskih proizvoda (u ovom slučaju šparoga), te isto provode i kontroliraju, a u šumama šumoposjednika uvjete određuju sami šumoposjednici, ukoliko Županijska skupština nije drukčije propisala.
Kazne za protupravno skupljanje šparoga su vrlo visoke- za pravne osobe kazna iznosi do 30 tisuća kuna
Ukoliko šumarska inspekcija utvrdi da su Hrvatske šume d.o.o. Zagreb, ili druga pravna osoba, počinile ili dopustile skupljanje šumskih plodova ili drugih šumskih proizvoda suprotno navedenim odredbama, podnijeti će optužni prijedlog nadležnom Prekršajnom sudu, za što je predviđena kazna za pravnu osobu od 10. 000, 00 do 30. 000, 00 kuna, te za odgovornu osobu u pravnoj osobi od 3. 000, 00 do 8. 000,00 kuna. Visinu kazne određuje  prekršajni sud. Isto vrijedi i za fizičke osobe, a predviđena kazna je od 1. 000, 00 do 7. 000, 00 kuna.
Šumarska inspekcija do sada nije zaprimila ni jednu prijavu za nezakonito branje šparoga
Iz Ministarstva poljoprivrede poručuju kako šumarska inspekcija do sada nije zaprimila ni jednu prijavu nezakonitog branja šparoga, te nije podnosila optužne prijedloge za branje šparoga. Njezina je zadaća, stoji na kraju pisanog osgovora, kontrola cijelog procesa.
Tags: , , ,

VEZANE VIJESTI