Neovisni novinarski portal
31.10.2020.
KULTURA / SCENA
Al Di Meola

Slavni Al Di Meola 21. svibnja nastupa u Lisinskom

Al Di Meola

Jedan od najpoznatijih svjetskih jazz-fusion gitarista u Zagrebu promovira novi album kojim je odao počast Beatlesima.

Al Di Meola

Al Di Meola

Gitarist Al Di Meola, koji je osvojio najviše nagrada prestižnog Guitar Player Magazinea, 21. svibnja nastupa u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog s programom “Al Di Meola Plays Beatles & More”. Obradivši Beatlese na albumu “All Your Life” Di Meola je odao počast bezvremenskoj glazbi liverpulske četvorke.
Glazbeni put Al Di Meole isprva je obilježen njegovim specifičnim sviranjem jazz-fusion gitare, da bi u kasnijim, zrelijim fazama, pokorio mnoge druge stilove. Rođen je 22. lipnja 1954. u Jersey Cityju, ranih sedamdesetih kratko studira na Berklee School of Music u Bostonu prije nego je 1974. pozvan u fusion skupinu Return to Forever velikog Chicka Coree. Bilo je to vrijeme najvećeg komercijalnog uspjeha sastava Return to Forever s izdanjima kao što su “Where Have I Known Before” (1974.), “No Mystery” (1975.) i”Romantic Warrior” (1976.) koja je osvojila U.S. Top 40. Upravo u to vrijeme Al Di Meola odlučuje započeti solo karijeru i napušta band. Ono što je uslijedilo ostat će zapisano u analima glazbe kao najvrijednije snimke gitarističkog jazz-fusiona ikada: “Land of the Midnight Sun” (1976.), “Elegant Gypsy” i “Casino” (1977.) te “Splendido Hotel” (1979). Godine 1980. Di Meola se udružuje s kolegama, također gitarističkim veličinama, Johnom McLaughlinom i Pacom de Lucíjom za koncert i live album “Friday Night in San Francisco”.
Afirmiravši se kao briljantni gitaristički virtuoz, Di Meola je surađivao s najvećim imenima današnje glazbe, od Herbieja Hancocka, Luciana Pavarottija, Phila Collinsa, Waynea Shortera do Santane, Jacoba Pastoriusa, Franka Zappe, Stevieja Wondera, Jimmyja Pagea, Miltona Nascimenta i mnogih drugih.
Al Di Meola

Al Di Meola

Devedesetih godina Di Meola okreće stranicu napuštajući fusion i priklanjajući se akustičnom world-musicu što se očituje u izdanjima “World Sinfonia”, “Di Meola Plays Piazzolla” i “Heart of the Immigrants”. Do današnjeg dana Di Meola nastavlja tim eklektičnim putem pa tako, među ostalim, 2011. objavljuje album inspiriran latino glazbom “Pursuit of Radical Rhapsody” na kojem ugošćuje basista Charlieja Hadena i kubanskog pijanista Gonzala Rubalcaba.
“All Your Life”, snimljen u Abbey Road studiju, njegov je aktualni album o kojem kaže: – Zatvorio sam krug s ovim projektom o Beatlesima. Započeo sam obožavajući  Beatlese i nikad ih nisam prestao voljeti, baš kao i mnogi drugi gitaristi moje generacije. U međuvremenu, bavili smo se glazbom kojom smo gradili naše karijere – fusion, jazz… Svi smo željeli usavršiti vlastito umijeće. No, kad se vratiš glazbi Beatlesa, to je kao da netko govori: „Hej, čovječe, ovo je još uvijek suvremeno! Sve što su radili.'”
Ulaznice za koncert u Lisinskom prodaju se po cijenama od 200, 230, 260 i 300 kuna.

Tags: ,

VEZANE VIJESTI