Neovisni novinarski portal
24.10.2020.
EKOLOGIJA / GOSPODARSTVO / REPORTAŽE
Seks i konoplja u promociji ruralnog turizma

Seks i konoplja u promociji ruralnog turizma

Bili smo na 7. sajmu agroturizma u Skradinu i nismo se vratili praznih ruku.

7. sajam agroturizma (Foto H. Pavić) (14)

Bilo bi to puno ljepše bez šatora, ali šator je ovaj put spasio stvar. Na jutrošnjoj kiši pred ulazom u Sajam stajale su samo sadnice, uglavnom ukrasnog cvijeća. Njima je odgovaralo. Svi ostal istisnuli su se unutra, na suhome. Svih 170 izlagača.
– Što je puno više od 60, koliko ih se prijavilo prve godine – ponosan je bio župan Goran Pauk, koji je oko podne došao u društvu ministra Lorencina.
Najponosniji je ipak bio Novica Ljubičić, županova desna ruka i osoba broj jedan kad je Sajam agroturizma u pitanju. Muvao se oko ulaza, pored štanda s drniškim pršutima, i neformalno dočekivao goste. Posjetitelji su napunili šator već oko 11, bio je zadovoljan.
Drniški pršut na ulazu smo olako zaobišli, ponajprije zbog činjenice da su cijene bile iste kao i na šibenskoj tržnici. Pršut, uostalom, shvatili smo to pet minuta kasnije, više nije kralj ovakvih sajmova. Došla su nova vremena – seks i konoplja bili su apsolutni hit.
– Kakav seks prakticirate? Poljoprivredni, pomorski, uredski…? – bila je ugodna Mirjana iz obrta „Trnjačani“ iz Starog Petrovog Sela, poput hladne apotekarke koja prodaje famoznu tabletu za „dan poslije“. Odabrali smo „poljoprivredni“, pa ma kakav on bio.
– U tom slučaju, višnjevača!
Shvatili smo o čemu se radi. Nije do likera, on je valjda u svih nekoliko stotina boca isti. Već je na etiketi propošni imaginarni vlasnik kakvog OPG-a, koji kao da se upravo vratio iz polja, saznao da je dobio poticaj od države, nataknuo slamnati šešir na glavu i odlučio nalet sreće podijeliti s gazdaricom. Nismo nasjeli. Ministar Lorencin, nešto kasnije, jest.
7. sajam agroturizma (Foto H. Pavić) (15)
S konopljom je stvar puno jednostavnija. Obrtnica iz Cernika imala je sve vrste rezanaca osim običnih. Od onih s crvenom paprikom do onih s nutellom (?!).
– A ovi s konopljom?
– Od domaćeg, integralnog brašna.
– Znači, konoplja je domaća?
– Da, domaća. Industrijska.
– Domaća ili industrijska?
– Domaća industrijska!
A, dobro. U svakom slučaju, ne smije se kuhati duže od pet minuta, raspadne se. Petnaest kuna, popularna cijena, uzeli smo. Možda smo uz „domaće industrijske“ trebali uzeti i rezance od nutelle, znate već, ako nas uhvati želja za slatkim…
Ulja, kolača i brašna od konoplje bilo je posvuda. Gotovo jednako kao i sira, pancete i kulena. I rukotvorina. I uvijek se nekako čokolada nađe tamo gdje je najmanje očekujete. Nakon rezanaca, našli smo je u sapunu, kod Nine iz Solina.
– Med, cimet, menta i čokolada. Sve je unutra.
– Pa zašto čokolada?
– Pravi, prirodni kakao iz ljuske.
– Ali zašto u sapunu?
– Pa zar ne izgleda dobro?
Pojesti ili oprati ruke, bila je prevelika dilema. Slično kao i na štandu sa sirevima jednog slunjskog OPG-a.
– Sir je umočen u pepeo.
– Zašto?
– Zbog okusa, a i nekad su ljudi pepelom čistili zube, pa nakon ovog sira pranje nije ni potrebno.
7. sajam agroturizma (Foto H. Pavić) (7)
Hrana više očito nije hrana, ako osim sitosti konzumenta nema još nekakvu svrhu. Ali, kupovala se, to je valjda najbitnije. Ministar Darko Lorencin je, naravno, prštao od optimizma. Izborna je godina, vremena za zabrinuto lice više nema.
– Čitava priča agroturizma zamišljena je tako da pokažemo turistima naše prelijepe krajeve u unutrašnjosti. Uostalom, i ja sam stasao na takvom projektu krajem devedesetih. Ta vrsta turizma i turizam ukupno na ruralnim područjima ima jako veliki socijalni efekt jer on kreira nova radna mjesta, kreira samozapošljavanje, on na više načina utječe na razvoj poljoprivredne proizvodnje i onom glavnom turističkom proizvodu, suncu i moru, daje još jednu važnu dimenziju i podiže mu konkurentnost – rekao je ministar nekolio minuta prije nego što će kupiti liker za seks.
Cijela županijska politička svita je, zajedno s ministrom, malo iza podne izgledala spremna za praćenje kulturno-umjetničkog programa. To je bio znak da spakiramo naše konopljine rezance, sapun od čokolade i ovčji sir iz pepela u vrećicu i neprimjetno napustimo položaj.
Sedmi sajam agroturizma u Skradinu traje i sutra, isplati se svratiti.

 

 

Tags: , , , ,

VEZANE VIJESTI