Neovisni novinarski portal
26.10.2020.
POLITIKA
Branitelji iz Savske 66 s nadbiskupom zagrebačkim Bozanićem (Foto: Zagrebačka nadbiskupije)

Šatoraši ostaju u Savskoj, kardinal Bozanić im zahvaljuje na zalaganju

Branitelji iz Savske 66 s nadbiskupom zagrebačkim Bozanićem (Foto: Zagrebačka nadbiskupije)
Branitelji iz Savske 66 s nadbiskupom zagrebačkim Bozanićem (Foto: Zagrebačka nadbiskupije)

Branitelji iz Savske 66 s nadbiskupom zagrebačkim Bozanićem (Foto: Zagrebačka nadbiskupije)

Đuro Glogoški nije danas deložiran iz kuće Ministarstva branitelja u Zaprešiću, odakle je pet mjeseci rukovodio prosvjedom u šatoru pred istim ministarstvom u Savskoj 66. Nije bilo potrebe. Glogoški se iselio još prije Uskrsa. Šatoraši su dobro organizirani, te, uz Ministarstvo branitelja, imaju i druge sponzore. Riješili su problem zahoda, ostaju u Savskoj, a danas su kolektivno pohodili zagrebačkog nadbiskupa Josipa Bozanića koji im je također dao potporu.

– Sigurno da mi  hrvatski branitelji ne bi dozvolili da netko na silu deložira gospodina Glogoškog  i da smo mu osigurali adekvatni smještaj još prije uskrsa. Međutim,  kada su vidjeli da smo se snašli, brže bolje su rekli da neće biti deložacije – rekao je za HRT Josip Klemm.

Klemm je optužio ministra branitelja Predraga Matića  da je prije Uskrsa raskinuo sporazum o suradnji u programu liječenja hrvatskih ratnih vojnih invalida iz Domovinskog rata Udruge 100-postotnih hrvatskih ratnih vojnih invalida prve skupine samo kako bi stopostotnim invalidima Domovinskog rata i njihovim obiteljima zagorčao Uskrs. Prosvjed u Savskoj se nastavlja. Iako Ministarstvo branitelja više ne plaća prijenosne zahode, za čiji najam je posljednjih mjeseci izdvojilo gotovo 100.000 kuna, prosvjednici će i ubuduće imati gdje vršiti nuždu. Za WC-e su pronašli sponzore, dok im struju i dalje osigurava Ministarstvo branitelja i ministar Matić čiju smjenu traže. – Dok se ne ispune naši zahtjevi, ne prekidamo prosvjed – rekao je stopostotni hrvatski ratni vojni invalid Marko Radoš, jedan od branitelja koji su od početka prosvjeda u Savskoj 66. 

Prosvjednici iz Savske danas su potporu tražili i dobili i u Nadbiskupijskome pastoralnom institutu u Zagrebu, gdje ih je primio nadbiskup zagrebački, kardinal Josip Bozanić.  Kako u priopćenju ističe Zagrebačka nadbiskupija (POVEZNICA), ‘hrvatski su branitelji istaknuli da i dalje u pokušaju rješavanja gorućih pitanja ne nailaze na razumijevanje mjerodavnih institucija i vlasti u Hrvatskoj te da u odnosu prema hrvatskim braniteljima vide sliku odnosa prema hrvatskomu narodu’.

Kardinal zahvalio za ‘zalaganje branitelja oko dobra, jer oni koji su se spremno oduprli zlu napada na Domovinu u prošlosti prepoznaju i njeno pravilno, odnosno štetno usmjerenje u sadašnjosti’.

–  Problemi očito nisu samo braniteljski. Oni su hrvatski, jer je posrijedi dobro cijele Domovine. Crkva će pomoći koliko god bude mogla i uključiti se u dijalog i djelovanje u skladu sa svojim pozivom. Bilo bi svakako dobro da konkretne inicijative krenu i budu prihvaćene na najodgovornijim mjestima u hrvatskome društvu – naglasio je kardinal.


VEZANE VIJESTI