Neovisni novinarski portal
28.10.2020.
POLITIKA
Ratni veteran Tihomir Cvetković u HTV-ovoj Nu2: Za ovo što sada imamo, nije vrijedilo nokta slomiti…

Ratni veteran Tihomir Cvetković u HTV-ovoj Nu2:
Za ovo što sada imamo, nije vrijedilo nokta slomiti…

Nedjeljom u dvaTihomir Cvetković, hrvatski branitelj, jedini hranitelj svoje nesretne obitelji u kojoj supruga boluje od karcinoma a 27-godišnji sin Hrvoje od multiple skleroze, bez sposobnosti kretanja i govora, javnosti je postao poznat nakon otvorenog pisma koje je uputio svojim kolegama, ratnim veteranima koji već šest mjeseci prosvjeduju u Savskoj 66. Pozvao ih je da prekinu prosvjed, a Vladu i institucije države upozorio na nesrazmjer u tretiranju ratnih i civilnih invalida. Gostujući u HTV-ovoj emisiji Nedjeljom u 2, Cvetković nije krio ogorčenje i nezadovoljstvo stanjem u Hrvatskoj. Svoj revolt i svoj pogled na hrvatsku zbilju sažima u jednoj rečenici: Za ovo što sada imamo nije vrijedilo nokta slomiti, ali još uvijek možemo nešto napraviti, možemo reagirati- kaže Cvetković.

Svjestan je, priznaje, da je nemoguće uspoređivati stopostotne invalide Domovinskog rata, kao što je Đuro Glogoški i stopostotne civilne invalide kakav je njegov sin, jer je za sudbinu prvih odgovorna država, a za ove druge – bolest. Ali, neprihvatljivim drži tako veliki nesrazmjer u skrbi društva spram jednih i drugih…Jer dok stopostotni invalidi rata dobijaju i po 30 tisuća kuna, njegov sin, civilni invalid, prima 1250 kuna invalidnine.

– Ne mogu ne vidjeti tu nepravdu što jedni po Zakonu o braniteljima ostvaruju enormna sredstva, a drugi ne mogu ostvariti ni svoja osnovna prava – ističe Cvetković, dodatno ogorčen nerazumijevanjem sustava koji odbija mogućnost da Tihomirov drugi sin dobije status njegovatelja svoga invalidnog brata.

-Obespravljeni su svi – tvrdi Cvetković- koji nisu bili u ratu. A bože moj, zar je to zločin što niste bili u ratu, što ste imali radnu obvezu umjesto položaja na prvoj liniji fronta.

Neprihvatljivom drži klasifikaciju vrijednosti invalida po tome kako je invalidnost nastala, jer koga je zadesila takva sudbina ne zaslužuje da ga društvo na takav način mjeri.

Uvjeren je da iza prosvjeda u Savskoj 66. stoji stranka, dok iza njega ne stoji baš nitko, ni stranke , ni udruge. Cvetković je i kao ratni veteran i kao čovjek razočaran i sustavom i politikom, ali i Crkvom. Napomenuo je kako su dva župnika odbila doći njegovom bolesnom sinu, što besumnje ima veze s njegovim otvorenim pozivom braniteljima u Savskoj 66.  uz koje je Crkva bespogovorno stala.

Priznaje da je talac svoje obitelji, talac sudbine koja se opako poigrala s njime, jer je jedini hranitelj obitelji a radi u sisačkoj rafineriji i da se ona zatvori,  a on ostane bez posla, njegova bi familija bila kruha gladna. Zbog svega, obratio se javnosti, svjestan da nema više što izgubiti pa su mu mediji ostali jedina opcija.

Tihomir i danas ratuje, i to na tri fronta istodobno: zbog posla, bolesnih članova obitelji i ono malo poljoprivrede s kojom pokušavaju nekako preživjeti. Neće odustati od svoje mirnodopske bitke, i spreman je pravno osporiti stajalište resornog ministarstva na čelu s Milankom Opačić koja tvrdi da njegov sin Ivan ne može biti njegovatelj bolesnom bratu samo zato što je stariji od 18 godina. Cvetković to drži bešćutnim birokratskim stavom, jer njegov Ivan ne može živjeti normalnim životom zbog obveza prema bratu, a kada bi bio njegov formalni njegovatelj imao bi i pripadajuća prava, pa i ono da živi …

Preporuku Centra za socijalnu skrb da bolesnog Hrvoja obitelj smjesti u ustanovu, Cvetković odbija s indignacijom, jer, „njega, zdravog intelekta, smjestiti gdje su neubrojivi, to ne dolazi u obzir. Takva mjesta  ja zovem grobljem živih“, kazao je otac, ratni veteran koji nema razumijevanja za svoje suborce u Savskoj 66. jer su od države dobili koliko su god mogli, a njegov sin, stopostoni invalid, samo zato što je civil, nema ni pravo na brata njegovatelja.

Tags: , , , , ,

VEZANE VIJESTI